Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš „Huawei Mate 30“ telefonų atimta lengva galimybė įsidiegti „Google“ paslaugas

Įmonė „Huawei“, išleisdama savo naujuosius „Huawei Mate 30“ serijos flagmanus, vartotojams pasiūlė nesudėtingą aplinkkelį, leidusį greitai ir paprastai įsidiegti „Google Play Store“ ir kitas įprastas „Google“ programėles. Tačiau tokios galimybės staiga nebeliko, rašo engadget.com.
„Huawei Mate 30“ serijos išmaniųjų telefonų pristatymas
„Huawei Mate 30“ serijos išmaniųjų telefonų pristatymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokią galimybę suteikė „LZ Play“ – programėlė, žadėjusi vartotojams jau įprastas ir pamėgtas telefono naudojimo patirtis. Tačiau programėlę teko išjungti: technologijų tyrėjas išsiaiškino, kad joje naudojamos slaptos „Huawei“ programėlių programavimo sąsajos (API). Maža to, dėl šio atradimo „Google“ pašalino „Mate 30“ telefonus iš savo „SafetyNet“ sistemos – joje registruojami patikimi įrenginiai, kuriems suteikiama prieiga prie „Google“ paslaugų.

Dėl JAV ir Kinijos prekybinio karo ir iki šiol tvirtais įrodymais nepagrindžiamų JAV kaltinimų, kad „Huawei“ technologijos kelia kibernetines grėsmes nacionaliniam saugumui ši Kinijos įmonė atsidūrė JAV juoduosiuose prekybiniuose sąrašuose – visoms JAV įmonėms ar asmenims draudžiama bendradarbiauti su „Huawei“ be atskiro Komercijos departamento leidimo. Tai reiškia, kad ši įmonė gali naudotis „Android“ operacinės sistemos atviro kodo versija (tai yra įprasta praktika visiems įrenginiams, kurie yra skirti Kinijos rinkai), tačiau negali vartotojams pasiūlyti „Google“ paslaugų. Tuo tarpu ne Kinijos vartotojai „Android“ sistemą ir „Google“ paslaugas vertina kaip nedalomą rinkinį.

Po draudimo įsigaliojimo „Huawei“ išleido dvi įrenginių serijas – „Honor 9X“ ir „Mate 30“. Abiejose serijose „Google“ paslaugų paketo nėra. Vietoj jo „Huawei“ bando populiarinti savo programėlių parduotuvę „Huawei App Gallery“ – tikimasi, kad netrukus ši parduotuvė bus pakankamai brandi, kad žmonėms pasiūlytų pakankamai gerą alternatyvą atsisiųsti visas jiems reikiamas, pamėgtas programėles. Tiesa, tai yra sunkiai tikėtina, nes kai kurios įmonės – pavyzdžiui, „Facebook“ – jau paskelbė, kad ateityje nepalaikys „Huawei“ įrenginių.

„Huawei Mate 30“ telefonuose operacinės sistemos užkrovimo seka yra „užrakinta“ – vartotojams nesuteikiama teisė įsirašyti norimą operacinės sistemos versiją, kuri galimai suteiktų įprastą prieigą prie „Google“ paslaugų. Tačiau tuose pačiuose telefonuose buvo programėlė „LZ Play“. Ji tiems vartotojams, kurie pasiryžę surizikuoti savo įrenginio saugumu (nepaisant ne pačios patikimiausios kilmės, „LZ Play“ reikalauja administratoriaus lygio prieigos teisių), suteikia galimybę naudotis „Google Play“. Kitaip tariant, viskuo, kas įprasta politiškai nesužalotiems „Android“ telefonams.

Specializuotų programėlių panaudojimas norint apeiti tokius politinius ribojimus nėra didelė naujovė. Pavyzdžiui, yra programėlė „GO Google Installer“, kuri skirta iš Vakarų į Kiniją importuojamiems telefonams. Tačiau „GO Google Installer“ „Mate 30“ serijos telefonuose neveikia.

Spalio 1 dieną programuotojas Johnas Wu viešai paskelbė, kad „LZ Play“ naudoja nedokumentuotą „Huawei“ API, kad apgautų „Google“ tarnybinių stočių apsauginius mechanizmus. J.Wu kelia hipotezę, kad „Huawei“ žino, kokias technologijas naudoja „LZ Play“ ir tokį kliūčių apėjimo metodą arba palaimino, arba sąmoningai ignoravo. Mat programėlė entuziastams suteikia galimybę naudotis „Google Play“ privalumais, nors įprastai jie neturėtų būti prieinami.

Netrukus po šio programuotojo publikacijos paviešinimo „LZ Play“ programėlė ir jai skirta interneto svetainė liovėsi veikę. Be to, kibernetinio saugumo bendruomenėje kilo nemenkas sujudimas. „Android Police“ ėmė svarstyti, kad į krūmus spruko, arba programėlės kūrėjai, arba prieglobos paslaugų teikėjai, arba patys „Huawei“ – jeigu tikėtume, kad būtent telefonų gamintojai ir stovi už šios programėlės autorių nugaros.

Bet „Huawei“ atstovas spaudai tvirtina, kad įmonė neturi nieko bendro su „LZ Play“.

Veiksmų ėmėsi ir „Google“: ši JAV įmonė pašalino „Mate 30“ serijos įrenginius iš sąrašo telefonų, kurie gali įvairiais gudriais būdais pasiekti „Google Play“. Šios įmonės saugumo įrankis „SafetyNet“ tikrina, ar telefonas yra pakankamai saugus (ar „nenulaužtas“ arba ar nepakeista jo operacinė sistema), kad jame galima būtų naudoti „Google“ programėles. „Android Central“ nustatė, kad praėjusią savaitę „Mate 30“ serijos įrenginiai buvo sertifikuoti „SafetyNet“ įrenginiai, tačiau dabar padėti pasikeitė ir šių telefonų sertifikavimas atšauktas.

Tad kol kas „Huawei Mate 30“ yra beveik visais atžvilgiais puikus telefonas, kuris negalės parodyti visų savo galimybių tol, kol nesibaigs geopolitiniai „Huawei“ sunkumai. Ir tikriausiai galima neabejoti, kad „Google“, suvokdami gresiančią atsakomybę už Kinijos įmonei taikomų sankcijų pažeidimus, padarys viską, kad ir ateityje jokie „Huawei“ ar kitų programėlių kūrėjų aplinkkeliai nebūtų efektyvūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius