Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo „Robotiada 2017“: vyksta robotikos varžybos ir išradėjų šventė

Penktadienį prasideda didžioji išradėjų šventė – „Robotiada 2017“. Šio renginio metu vyksta įvairios robotikos varžybos, sisteminio kūrybiškumo forumas, pažangios įmonės pristato savo naujausias technologijas.
Robotikos akademija
Robotikos akademija / Robotiados nuotr.

Tačiau vaikai, šeimos ir studentai labiausiai laukia dirbtuvių. Jų metu prie technologijų kūrimo galima prisiliesti savo rankomis ir sužinoti daugiau apie tai, kaip tampama išradėju.

Registracija į dirbtuves vyksta čia: www.robotiada.lt/pabandyk.

Robotiados pranešimai tiesiogiai:

Dirbtuvės yra skirtos visiems nuo 4 iki 99 metų. Renginyje į dirbtuves kviečia: Robotikos akademija, Sumanių šeimų klubas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, Kauno technologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universiteto verslo praktikų centras, M-LAB, Japoko, Greitas dronas, 15min.lt, ESA.

Ką galėsite nuveikti dirbtuvėse

Robotikos akademija kvies tiek mažus, tiek didelius į Išradėjo kelio dirbtuves.

Mažylių Lego dirbtuvės kviečia pačius mažiausius konstruotojus. Čia vaikai susipažins su detalėmis, varikliu ir sukurs savo pirmąjį judantį robotą. Ankstyvosios robotikos dirbtuvėse vaikai sužinos, kodėl robotui svarbu jausti aplinką. Užsukite į ankstyvosios robotikos dirbtuves ir pabandykite pastatyti robotą su pirmaisiais jutikliais.

Smagiojoje robotikoje naudojami įspūdingi jutikliai, papildomi varikliai ir programavimas, kuris nepalieka abejingų. Smagiosios robotikos dirbtuvės – susikurk nepamirštamų įspūdžių!

Taikomosios robotikos dirbtuvėse vaikai ir jaunuoliai galės pasijusti daugiau nei mėgėjais, o tikrais profesionalais. Jei domitės elektronika, programavimu ar kompiuterinėmis technologijomis – šios dirbtuvės paliks neišdildomus įspūdžius. Visos šeimos kviečiamos į sumanių šeimų zoną. Čia kartu galėsite atrasti naujas konstrukcijas, išspręsti problemą ir visa tai daryti su pačia geriausia komanda – savo šeima!

Vilniaus Gedimino technikos universiteto stende bus galima dalyvauti robotų valdymo varžybose, apžiūrėti nuotoliniu būdu valdomus robotus. Dalyviams reikės naudojant robotą surinkti trasoje išmėtytus daiktus ir sudėti juos į nurodytą vietą, o užduoties atlikimo laikas bus fiksuojamas. Užduotys skirtos visiems vyresniems nei 8 metai.

Mokyklų atstovai turėtų atkreipti dėmesį, kad jei pramoga patiks – galima užsisakyti ekskursijas į Mechatronikos ir robotikos katedros bei Mechanikos fakulteto laboratorijas ir taip praturtinti savo vedamas pamokas.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos stende bus galima susipažinti su įvairiomis priemonėmis, kurios padeda robotams matyti ir jausti juos supančią aplinką. Dirbtuvių metu bus galima išmėginti skirtingų tipų robotų elgseną, valdyti robotus šviesos, garso, vaizdo ir minčių pagalba. Susidomėjusiems lankytojams bus išsamiai pasakojama apie naudojamas technikas, jutiklius ir programavimą, ši pažintis ypač patiks žengiantiems pirmus žingsnius į robotiką (arba auginantiems smalsų išradėją ir besijaučiantiems, kad vaikas žino daugiau nei tėvai). VTDK.hackLAB galima rasti Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos technikos fakultete. Tai bendradarbiavimu grįstas darinys orientuotas į šiuolaikinę DIY ir Hacking praktiką. Šioje tarpdisciplininėje erdvėje vyksta tiek individualus bei projektinis darbas, tiek kūrybinės dirbtuvės bei įvairaus profilio paskaitos.

Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos bei Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetų stende lankytojai išbandys savo jėgas programuodami bei valdydami gyvūnus aptarnaujančius robotukus. Smalsuoliai per pusvalandį susipažins su robotų pritaikomumo galimybėmis prižiūrint/aptarnaujant gyvūnus, pamatys ir sužinos kaip veikia 3D spausdintuvas bei turės galimybę tapti tikru mechatronikos ir robotikos specialistu.

Kantriausi dalyviai turės galimybę vežtis namo 3D printeriu atsispausdintus pakabukus, paveikslėlius ir net ženklintus vištų kiaušinius! „Galbūt vištų kiaušiniai ir technologijos ne iš karto tapatinami, tačiau ženklinimas tikrai svarbi ir technologiškai sudėtinga užduotis. Kitaip nebūtume užtikrinti produkcijos saugumu. Puiku, kad robotai gali pasitarnauti šiame procese. Be to, labai smagu, kad KTU dirbtuvių organizatoriai atsiliepė į siūlymą savo veikloms panaudoti pasaulinio standarto FLL varžybų temą – Gyvūnai sąjungininkai (angl. Animal Allies)“, – kalbėjo Robotiados dirbtuvių organizatorius Povilas Zmejauskas.

M-LAB pakvies į tikrą robotukų šėlsmą. Jų stende bus galima konstruoti vibrobotus ir juos sujungti į didelį vibrobotų šokį. Kas jie tokie, kaip juos sukonstruoti ir priversti veikti galėsite sužinoti ir išbandyti Robotiados metu. Skirta vaikams nuo 6 metų iki 12, taip pat kviečiame savo kūrybiškumą išmėginti šiose dirbtuvėse studentus bei suaugusius.

Japoko dirbtuvės pakvies pažinti gyvūnų ir konstrukcijų pasaulį. Technine kūryba galės užsiimti ir maži ir dideli. Dirbtuvių metu visi bus supažindinami su ugdančiaisiais ir kūrybinį mąstymą lavinančiais konstruktoriais iš Japonijos – „LaQ”. Konstruktorius bus galima išbandyti, atrasti jų vertybes, pamatyti kūrybinius rezultatus bei įvertinti jų didžiulę naudą ugdymo procese.

Pasitelkiant inovatyvų konstravimo būdą iš Japonijos Robotiadoje bus galima konstruoti paslaptingą ir nepakartojamą gyvūnų pasaulį, atrasti ir analizuoti sukonstruotų figūrų unikalumą.

Greitojo drono stende bus galima išmėginti dronų pilotavimą. Tai tikrai patiks visiems greičio ir skraidyklių mėgėjams. Dalyviai bus supažindinti su drono veikimo ir valdymo principais bei turės galimybę saugiai paskraidinti droną dirbtuvių erdvėje.

15min.lt interaktyvi zona pakvies kiekvieną tapti išradėju per 15 minučių! Juk visi bent kartą esame svajoję kažką išrasti. O jei pasakytume, kad prie savo išradimų gali žengti pirmuosius žingsnius per 15min?

Skyrę tik ketvirtį valandos galėsite atrasti išradėją savyje ir susipažinti su SPRK+ robotais.

Europos kosmoso agentūra (ESA) kvies į kosmines dirbtuves. Juk turbūt kiekvienas iš mūsų yra bent kartą girdėjęs apie Marse gyvuojantį marsaeigį „Curiosity“. Bet turbūt nedaugelis yra bandęs pats sukonstruoti marsaeigį. Unikali proga tai padaryti jūsų laukia šiose dirbtuvėse!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius