Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29 /08:34

JAV apkaltino „Huawei“ technologijų vagystėmis ir sankcijų pažeidimais

JAV Teisingumo departamentas pirmadienį paskelbė plačius kaltinimus Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dviejuose ieškiniuose, galinčiuose smarkiai padidinti įtampą tarp abiejų supervalstybių.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Departamentas paviešino 10 federalinių kaltinimų prieš dvi „Huawei“ antrines įmones, susijusių su robotų technologijų vagystėmis iš telekomunikacijų grupės „T-Mobile“.

Be to, dar 13 kaltinimų, susiję su JAV paskelbtų sankcijų Iranui pažeidimais, yra nukreipti prieš „Huawei“ finansų direktorę Meng Wanzhou ir tris antrines įmones.

„Abu kaltinimų rinkiniai atskleidžia „Huawei“ įžūlius ir nepaliaujamus veiksmus siekiant išnaudoti Amerikos bendroves ir finansų institucijas, taip pat kelti grėsmę laisvai ir sąžiningai pasaulinei rinkai“, – sakė Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Christopheris Wray.

Kinijos reakcija buvo tūžminga: Pekinas pareiškė, kad už bylos prieš „Huawei“ stovi „stiprios politinės manipuliacijos“.

Naujienų agentūros AFP gautame „Huawei“ pranešime neigia, „kad ji arba kuri nors jos antrinė ar susijusi įmonė įvykdė kurį nors iš JAV įstatymų pažeidimų, išdėstytų kiekviename iš kaltinamųjų aktų“.

Bendrovei „nežinoma apie jokius p. Meng (Wanzhou) nusižengimus, ir ji tikisi, kad JAV teismai galiausiai padarys tokią pačią išvadą“, pridūrė „Huawei“.

Ekstradicijos prašymas

Meng Wanzhou, gruodžio 1-ąją sulaikyta Vankuveryje Vašingtono prašymu, tikriausiai kovos prieš jos ekstradiciją į Jungtines Valstijas, Pekinui smarkiai spaudžiant Kanadą. Kinijos vėliau įvykdyti dviejų Kanados piliečių areštai yra laikomi atsaku į Meng Wanzhou suėmimą.

Vėlai pirmadienį Kanados teisingumo departamentas patvirtino, kad pareigūnai gavo oficialų JAV prašymą dėl ekstradicijos, pranešė visuomeninis transliuotojas CBC. Meng Wanzhou bylos svarstymas numatytas vasario 6-ąją.

JAV generalinio prokuroro pareigas einantis Matthew Whitakeris sakė, kad nė viename iš kaltinamųjų aktų nėra nieko, kas sietų Kinijos vyriausybę su bet kuria iš šių bylų.

Tačiau jis pridūrė: „Kaip rugpjūtį sakiau kinų pareigūnams, Kinija privalo laikyti savo piliečius ir Kinijos bendroves atskaitingais dėl įstatymų laikymosi.“

Kinijos užsienio reikalų ministerija kaltina Vašingtoną naudojantis „valstybės galia diskredituoti ir žlugdyti konkrečias Kinijos bendroves, mėginant užgniaužti įmonių legitimią ir teisėtą veiklą“.

„Už šių veiksmų esama stiprių politinių motyvų ir politinių manipuliacijų“, – sakoma URM atstovo Geng Shuango pranešime. Pekinas paragino Vašingtoną sustabdyti „nepagrįstą Kinijos bendrovių, įskaitant „Huawei“ slopinimą“.

Apibendrinti kaltinimai prieš Meng Wanzhou, iškelti Niujorko federalinio teismo, jau anksčiau buvo paviešinti Kanados tarnybų, bet jos nebuvo paskelbusios išsamesnių detalių.

Įtariama, kad Meng Wanzhou, „Huawei“ ir jos antrinės įmonės 2007–2017 metais siekė nuslėpti savo verslo ryšius su Iranu, pažeisdamos šiai šaliai taikomas JAV ir Jungtinių Tautų sankcijas.

Konkrečiai, Meng Wanzhou „ne kartą“ melavo bankų pareigūnams apie ryšius tarp šių įmonių, ypač „Skycom“ – „Huawei“ antrinę bendrovę Irane, sakoma kaltinamajame akte.

Teisingumo departamentas pažymėjo, kad tokiu būdu buvo pažeisti JAV įstatymai, nes verslo ryšiai su Iranu apėmė atsiskaitymus JAV doleriais, tvarkomus Jungtinių Valstijų bankų.

„Huawei“ ir antrinės įmonės taip pat melavo JAV tarnyboms ir trukdė vykdyti tyrimus, sakoma dokumentuose.

Pekinas atnaujino reikalavimą, kad JAV panaikintų orderį Meng Wanzhou areštui ir kad Kanada ją paleistų.

Premijos už technologijų vagystes

Antrasis kaltinimų sąrašas susijęs su įtariamomis „Huawei“ koordinuotomis pastangomis vogti technologijas, susijusias su telefonų testavimo robotu „Tappy“ iš „T-Mobile“ JAV padalinio laboratorijos Vašingtono valstijoje.

„Huawei“ inžinieriai, aprūpinantys „T-Mobile“ telefonais, šį robotą fotografavo ir matavo jo dalis, „netgi pavogė vieną jo detalę“, sakė M.Whitakeris.

Teisingumo departamentas kaltina Kinijos bendrovę, kad ji 2013 metų liepą siūlėsi mokėti premijas darbuotojams, „remiantis informacijos, jų pavogtos iš kitų bendrovių visame pasaulyje ir perduotos „Huawei“ šifruoto elektroninio pašto adresu, verte“.

Šie kaltinimai buvo paskelbti Kinijos premjero pavaduotojui Liu He pirmadienį atvykus į Vašingtoną vadovauti šią savaitę vyksiančioms prekybos deryboms, nurodė kinų valstybinė žiniasklaida.

Kalbėdamas kartu su Teisingumo departamento pareigūnais, pranešusiais apie šiuos kaltinamuosius aktus, JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas sakė, kad šie dokumentai yra „visiškai atsieti nuo mūsų prekybos derybų su Kinija“.

Vis dėlto jis pridūrė: „Prekybos (departamentas) toliau dirbs su mūsų tarpžinybiniais partneriais, kad apsaugotų JAV nacionalinio saugumo interesus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius