Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV internetą valdys dar bent vienerius metus

Kaip atrodytų internetas, jei šalys kaip Rusija, Kinija ir Iranas užsimanytų įtakos dėl interneto domeno vardų sistemos? Amerikos politikai to sužinoti nenorėtų, rašo BuzzFeed.com.
Interneto naršyklė
Interneto naršyklė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 1988 m. interneto domenų priežiūra buvo JAV Komercijos departamento rankose. Per sutartis su Interneto korporacija priskirtiems vardams ir skaičiams ( ICANN –  Internet Corporation for Assigned Names and Number ) – ne pelno grupės, kuri valdo interneto techninę infrastruktūrą, – JAV Komercijos departamentas veikė kaip priežiūros tinklas, kuris vadovavo domenų pavadinimams ir interneto adresams.

Tačiau nuo ankstyvųjų ICANN dienų internetas buvo įsivaizduojamas kaip vieta, į kuirą nesikiša valstybės įskaitant ir JAV. Tuomet buvo manyta, kad JAV Komercijos departamentas turėtų būti paverstas į tarptautinę, daugelio investuotojų valdomą grupę, o tai turėjo įvykti šį rudenį. Tačiau kol kas planai buvo atidėti mažiausiai vieneriems metams – iki 2016 m. rugsėjo.

Vyriausiasis JAV Komercijos departamento pareigūnas Lawrence'as Stricklingas pranešė, kad agentūros kontraktas su ICANN bus atnaujintas dar vieneriems metams.

Praėjusį pavasarį, kai L. Stricklingas paskelbė pereinamojo plano rėmus, jis reikalavo, kad ICANN užtikrintų domenų vardų sistemos stabilumą ir interneto atvirumą. Tačiau kritikai Kongrese baiminosi, jog gali įsikišti priešiškos užsienio vyriausybės.

Net su pastarąją Kongreso kritika, atidėjimas nebėra staigmena.

Tiesa, ICANN akcininkų susivienijimo viceprezidentas Christopheris Mondinis teigė, kad didelė dalis kalbų apie interneto suverenitetą arba didžiuosius geopolitinius iššūkius yra tik retorinės populistinės kalbos.

Tokie reiškiniai kaip valdžios interneto cenzūravimas, interneto duomenų sekimas ar blokavimas, kurie aktualūs daugelyje valstybių, nutinka paviršiniuose interneto sluoksniuose, o ne interneto adresų vardų sistemoje, kurią stebi ICANN. Lygiai tą patį galima pasakyti apie per internetą vykdomą kriminalinę veiką, kaip kontrabanda, prekyba žmonėmis ir t.t.

O ICANN rolė apima operacijas, kurios leidžia tarptautiniams tinklams komunikuoti vienam su kitu.

Tačiau, kaip atkreipia dėmesį Informacinių technologijų ir inovacijų fondo viceprezidentas Danielis Castro, domenų priežiūros sistemos galia JAV suteikia didelių svertų derantis dėl visuotinės interneto politikos.

Šį įtaka taip pat gali būti panaudota siekiant ICANN spausti laikytis savo užsibrėžtų principų ir nepaisyti korumpuotų valstybių kišimosi.

„Kai kurios valstybės nori matyti daugiau cenzūros internete, – kalbėjo D.Castro. – Jos nori labiau kontroliuoti, kas gali būti internete. Ir jos JAV atsitraukimą matytų kaip galimybę internetą paversti sau palankesniu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius