-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karinis laivas be jokios įgulos iš San Diego nuplaukė į Havajus, o tada grįžo atgal

„Sea Hunter“ – tai 40 metrų ilgio karinis laivas, pakrikštytas 2016 metų balandį. Šį mėnesį jis atliko kai ką įspūdingo – iš San Diego nuplaukė į Havajus, o tada sugrįžo atgal. Ši kelionė nebuvo labai ilga ar sudėtinga, tačiau tai vis tiek yra didelis pasiekimas, nes „Sea Hunter“ viduje nebuvo jokios įgulos.
„Sea Hunter“ laivas
„Sea Hunter“ laivas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Sea Hunter“ yra neginkluotas, tačiau ateityje šis trimaranas galėtų būti naudojamas kovojant prieš povandeninius laivus ar naikinant povandenines minas. Kaip jau supratote, „Sea Hunter“ yra autonominis – jam nereikia žmogaus pagalbos, kad jis susigaudytų, kur jam ir kaip plaukti. Ateityje tai leis tokiems laivams veikti savarankiškai, į pavojų nestumiant karių.

„Sea Hunter“ neturi įprastų kajučių. Net ir valdymo modulis gali būti išmontuotas. Šiuo metu laivas yra bandomas, todėl valdymo įrenginiai yra naudojami. Tačiau ateityje „Sea Hunter“ naudos tik GPS, radarus ir kameras, kad susigaudytų, kur jam plaukti.

Naujausia „Sea Hunter“ kelionė iš San Diego į Havajus ir atgal yra ilgiausia kada nors įvykdyta autonominio karinio laivo kelionė. Jos metu inžinieriai tik kelis kartus trumpam buvo įlipę į „Sea Hunter“, kad patikrintų jo sistemų darbą, tačiau iš esmės autonominis laivas visą darbą atliko pats.

„Sea Hunter“ yra varomas dviem dyzeliniais varikliais, kurie suka du sraigtus. Teigiama, kad su pilnu degalų baku „Sea Hunter“ gali nuplaukti net 19 tūkstančių kilometrų, tačiau viskas priklauso nuo oro sąlygų, krovinio ir pasirinkto greičio.

Maksimalus „Sea Hunter“ greitis – 50 km/val., tačiau taupydamas degalus laivas dažniausiai neviršija 22 km/val. Beje, įdomu tai, kad „Sea Hunter“ yra trimaranas – šalia pagrindinio korpuso yra ir du mažesni. Tokia konstrukcija nebuvo pasirinkta vien dėl to, kad „Sea Hunter“ yra autonominis. Tai tiesiog suteikia papildomo stabilumo ir leidžia plaukioti seklesniuose vandenyse.

Jau statomas ir antrasis „Sea Hunter“ tipo laivas. JAV Karinis jūrų laivynas labai rimtai žiūri į ateitį, kuomet autonominiai laivai bus įprasta karybos dalis. „Boeing“ jau kuria povandeninį droną „Orca“, o keletas mažesnių karinių laivų gali būti konvertuoti, kad įgytų autonomines funkcijas. Tuo tarpu „Sea Hunter nuo pat pradžių buvo kuriamas kaip autonominis laivas, todėl jis net neturi patalpų įgulos gyvenimui.

„Sea Hunter“ tipo laivai galės vykdyti ir žvalgybos bei stebėjimo misijas. Jie ne tik tarnaus ten, kur žmonėms būti pavojinga, bet ir atliks tuos darbus, kuriems žmogaus proto paprasčiausiai nereikia. Kariai, o galbūt ir mokslininkai, galės dėmesį skirti svarbesnėms užduotims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius