Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karinis laivynas pademonstravo, kaip lazeriu sunaikino orlaivį

JAV Karinis laivynas savo socialinio tinklo paskyroje išplatino vaizdo įrašą, kuriame pavaizduojama, kaip iš vieno amerikiečių laivo, dislokuoto Ramiajame vandenyne, kietojo būvio lazeriu buvo numuštas skraidantis bepilotis orlaivis, rašo „Business Insider“.
JAV karinio laivyno lazeris
JAV karinio laivyno lazeris / JAV Karinio laivyno iliustr.

San Antonijo klasės amfibinis transportavimo laivas „USS Portland“ praėjusią savaitę prieš bepilotį orlaivį panaudojo bandomąjį lazerį „Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator“ (TM LWSD). Tai, anot laivyno, buvo pirmas toks aukštos energijos kietojo būvio lazerio panaudojimo atvejis.

„Atlikdami pažangius bandymus prieš bepiločius orlaivius ir mažuosius lėktuvus įgysime vertingų žinių apie kietojo būvio lazerinių ginklų sistemų galimybes prieš potencialias grėsmes. Su šiomis naujomis galimybėmis bus keičiamos karo jūroje taisyklės“, – sakė laivui vadovaujantis kapitonas Karrey Sandersas.

Anot JAV Karinio laivyno, ši ginklų sistema yra vystoma dėl „augančio grėsmių kiekio“ – bepiločių orlaivių, ginkluotų mažųjų laivelių, priešo žvalgybos ir stebėjimo sistemų.

Apskritai tai nėra pirmas kartas, kai JAV laivai panaudoti kaip platforma galingiems lazeriniams ginklams – pavyzdžiui, ant „USS Ponce“ buvo sumontuotas 30 kilovatų galios „Laser Weapon System“ (LaWS) ginklas.

Amerikiečiai tikisi, kad tokie lazeriniai ginklai padės apginti jų laivus ne tik nuo bepiločių orlaivių, bet ir nuo didelio nuotolio raketų, kurias naudoja tokie potencialūs priešai, kaip Kinija ir kurių veikimo nuotolis yra didesnis, nei lėktuvnešių grupių kovos lėktuvų ir raketų įveikiamas atstumas.

Kinijos ilgojo nuotolio priešlaivinės raketos, paleidžiamos nuo antžeminės teritorijos, galėtų greitai išsekinti JAV lėktuvnešių grupių priešraketines galimybes – laive raketų sutalpinama mažiau, nei ant žemės. Būtent tokioje situacijoje lazeriai ir būtų naudingiausi.

JAV Kariuomenė – kita amerikiečių ginkluotųjų pajėgų šaka – savo lazerinius ginklus vysto atskirai. Jų programa vadinasi „Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser“ (IFPC-HEL). Tikimasi, kad ginklo galia bus iki 300 kilovatų ir jis galės numušinėti priešo raketas bei artilerijos sviedinius.

2015 metais JAV Karinio laivyno tyrimų biuras pasirašė pradinę 53 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Northrup Grumman“, kad ši sukurtų 150 kilovatų klasės lazerinį ginklą.

„Už maždaug galono dyzelinio kuro vieno šūvio kainą Kariniam laivynui siūlome didelio tikslumo gynybinę priemonę, kuri apsaugos ne tik jūreivius bet ir laivyno kišenę“, – anuokart sakė lazerinių ginklų tyrimų programos vadovas Guy'us Renardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius