-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV kariuomenės paskyras nulaužę „islamistai“ nežino, kaip vadinama „Islamo valstybė“

Grupė programišių, kurie pirmadienį paskelbė nulaužę JAV kariuomenės Centrinės vadovybės „Twitter“ ir „YouTube“ paskyras, pasirašė esantys „Islamo valstybė“ (IS). Kokia tikimybė, kad kibernetinį išpuolį iš tikrųjų įvykdė IS? Maždaug nulis, rašo „The Daily Beast“.
„Kibernetinio kalifato“ paskelbta nuotrauka
„Kibernetinio kalifato“ paskelbta nuotrauka

„Kibernetiniu kalifatu“ pasivadinusi grupė programišių „Twitteryje“ parašė „Aš tave myliu, ISIS“, taip pat paskelbė grasinimus amerikiečių kariams ir dokumentus, kuriuos esą jiems pavyko gauti, ir propagandinius vaizdo įrašus.

Tačiau ne viskas aišku su kibernetiniais džihadistais. Gynybos pareigūnai „The Daily Beast“ sakė abejojantys, ar nulaužimą įvykdė IS, tačiau pabrėžė, kad dar anksti ką nors tvirtai teigti.

Visų pirma, ekspertų teigimu, „Twitter“ nulaužimas neabejotinai yra saugumo pažeidimas, tačiau labai abejojama, ar taip programišiai galėjo gauti priėjimą prie jautrios medžiagos. Pentagono atstovas spaudai šį išpuolį pavadino „kibernetine išdaiga“ ir patikino, kad nebuvo įsilaužta į Gynybos departamento saugumo tinklus. 

Jeigu tai tikrai buvo pokštas, vis dar neaišku, kas už jo stovi, kaip programišiai gavo priėjimą prie svetainių ir ko jie siekė.

Tai, kad „Kibernetinis kalifatas“ – visai ne islamo ekstremistai, rodo keletas ženklų. Pradedant nuo to, kad vienas iš septynių profilių, kuriuos „Twitter“ tinkle jie seka, yra „Andrew Jackson Jihad“ – folk-punk grupė iš JAV pietvakarių.

Kitas ženklas – tai, kaip jie pavadino „Islamo valstybę“. Nulaužtuose puslapiuose jie panaudojo akronimą ISIS. „Islamo valstybe“ pasiskelbusi teroristinė grupuotė taip (ISIS arba ISIL) yra vadinama JAV, tačiau patys jos nariai ar rėmėjai itin retai vartoja tokį trumpinį.

Jeigu kibernetinę ataką iš tikrųjų įvykdė IS rėmėjai, jie arba taip menkai pažįsta grupuotę, kad pavartojo klaidingą pavadinimą, arba jie yra tokie genialūs, kad tą padarė specialiai – kad atrodytų, jog tai įvykdė mėgėjai.

Taigi, jeigu programišiai – ne IS, tai kas jie? „The Daily Beast“ svarsto, kad tai gali būti grupuotė su savais politiniais tikslais, pavyzdžiui „Sirijos elektroninė armija“.

Be to, programišiai gyrėsi, esą jiems pavyko įsilaužti į Pentagono tinklą ir pagrobti svarbių dokumentų. Tačiau tuose, kurie buvo paskelbti viešai, nėra jokios slaptos informacijos. Tie dokumentai ir iki šiol buvo prieinami viešai.

Taigi, jeigu programišiai – ne IS, tai kas jie? „The Daily Beast“ svarsto, kad tai gali būti grupuotė su savais politiniais tikslais, pavyzdžiui „Sirijos elektroninė armija“, remianti Sirijos prezidentą. Jie yra atakavę JAV kariuomenės Centrinę vadovybę praeityje. Gal šįkart jie pamėgino prisidengti IS vardu tam, kad suklaidintų pareigūnus.

Kad ir kas tai būtų įvykdęs, tai yra nerimą keliantis saugumo pažeidimas, nors ir nepadaręs tikros žalos. „Tai gėdinga, – sakė senatorė Lindsay Graham. – Tai propagandinė pergalė jiems. Nemanau, kad taip buvo pakenkta mūsų nacionaliniam saugumui, tačiau tai mums visiems turėtų būti žadintuvas.“

Gynybos departamento pareigūnai pripažino, kad jo „Twitter“ ir „YouTube“ paskyros nėra be galo sudėtingi programišių taikiniai. Paskyras tvarko keletas skirtingų žmonių, slaptažodžiai keičiami pakankamai retai, jos naujinamos tiek iš kompiuterių, tiek iš išmaniųjų telefonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius