-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV pirmą kartą viešai pademonstravo hipergarsinį ginklą ARRW

Neseniai buvo pranešta apie pirmuosius naujos hipergarsinės raketos „Air Launched Rapid Response Weapon“ (ARRW), kitaip AGM-183A, bandymus. Jos koncepcija remiasi strateginiu bombonešiu B-52H ir aerobalistine raketa. Bandymai atlikti birželio 12 dieną ir jie įvertinti kaip sėkmingi.
Hipergarsinės raketos ARRW maketas
Hipergarsinės raketos ARRW maketas / Edwardso Karinių oro pajėgų bazės nuotr.
Temos: 2 Raketa Boeing

Verta pažymėti, kad bandymų metu koviniai moduliai nebuvo panaudoti, o pats raketos startas nebuvo vykdomas. Tačiau vasaros bandymai vis viena tapo svarbiu žingsniu komplekso įtraukimo į ginkluotę kryptimi.

Dabar JAV Gynybos ministerija pirmą kartą pateikė vieno iš perspektyviausių gynybos kompleksų išorinio vaizdo nuotraukas. Jose matomas „Air Launched Rapid Response Weapon“ hipergarsinės aerobalistinės raketos tikros masės maketas, pritvirtintas ant strateginio bombonešio „Boeing B-52H“. Nuotrauka padaryta pirmo bandomojo skrydžio metu.

Kaip pažymima Strategijų ir technologijų analizės centro tinklaraštyje, grynai konstrukciniu požiūriu „Air Launched Rapid Response Weapon“, tikėtina, yra kietojo kuro aerobalistinė raketa su kovine dalimi – atsiskiriančiu hipergarsiniu koviniu bloku, turinčiu „Tactical Boost Glide“ raketinį variklį.

Neoficialiais duomenimis, kovinio bloko greitis gali siekti 20 machų: manoma, jis buvo išbandytas šių metų kovą. Nemažai šaltinių nurodo, kad pirmasis „Air Launched Rapid Response Weapon“ variantas gali būti montuojamas ir su branduoline kovine dalimi.

Hipergarsiniais vadinami skraidantys aparatai, atmosferoje galintys pasiekti 5 machų ar didesnį greitį ir manevruoti, naudodami aerodinamines jėgas. Pagrindinis praktinis hipergarsinio ginklo išskirtinumas, lyginant su kitomis ginklų rūšimis — juos itin sudėtinga perimti.

Anksčiau paaiškėjo, kad Rusijos ginkluotėje atsirado raketa „Kinžal“, kurią nemažai specialistų vertina kaip „hipergarsinę“. Beje, Rusijos ir JAV kompleksų, nors išoriškai ir panašių, veikimas grindžiamas skirtingomis koncepcijomis. Specialistų nuomone, „Kinžal“ labiau derėtų vertinti kaip operatyvinio taktinio komplekso „Iskander“ raketą, optimizuotą paleidimui iš oro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius