Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Linkomanija“ lietuviško kino kūrėjams pridaro milijonais eurų skaičiuojamos žalos

Pirmadienį Lietuvos autorių teisių gynimo asociacija LATGA organizavo spaudos konferenciją, kurios metu apie Vilniaus apygardos teismo sprendimą blokuoti svetainę „Linkomanija.net“ savo nuomonę išreiškė ir žinomi Lietuvos atlikėjai bei kino kūrėjai, kuriems atstovauja LATGA.
Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos
Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmasis šioje konferencijoje pasisakęs elektroninės muzikos kūrėjas Leonas Somovas teismo sprendimu buvo patenkintas tik iš dalies. „Sveikintinas dalykas, kad tokie piratiniai puslapiai blokuojami, nes mes, autoriai, tiesiogiai nukenčiame dėl tokių neteisėtų šaltinių egzistavimo, bet labai nesmagu, kad mes, kaip autoriai, patys turime kompensuoti tokių svetainių blokavimą“, – sakė jis.

Vilniaus apygardos teismo sprendimu, teismas atsakovais buvusius ryšio operatorius įpareigojo pačių pasirinktomis priemonėmis blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“, tačiau blokavimo priemonių įgyvendinimui reikalingos išlaidos teismo sprendimu turi būti padengtos LATGA asociacijos.

Dainininkas Vaidotas Valiukevičius taip pat pritarė sprendimui stabdyti „Linkomaniją“. „Nes tai yra visiška vagystė ir nereikia jos traktuoti kaip lengvos prieigos prie naujausių filmų“, – sakė atlikėjas. Anot jo, filmo siuntimasis iš „Linkomanijos“ prilygsta knygų vagystei iš knygyno ar apelsinų vagystei iš parduotuvės, na nes tiesiog norisi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos

„Video filmai – tai kūriniai, kurie kone labiausiai geidžiami piratų. Ir man pačiam teko praeiti ištisas instancijas siekiant, kad kūriniai nebūtų vagiami. Dažnai netgi nustačius žmogų, kuris tai daro, neši popierius į policiją, o policija rodo savo neveiksnumą – jie turi kitų prioritetų. Intelektualinio turinio vagimas nėra jų prioritetas. Yra kitų dalykų – pornografijos, pedofilijos, elektroninio sukčiavimo atvejų. Mano galva, jeigu mūsų valstybėje šis klausimas būtų sutvarkytas su policija, gyvenimas visiems pasidarytų bent šiek tiek šviesesnis“, – sakė kino prodiuseris Donatas Šimukauskas.

Anot jo, į piratinius išteklius nutekėję filmai praranda visas galimybes patekti į tarptautinius festivalius, jau nekalbant apie galimybę uždirbti kino salėse.
Prodiuseris tvirtino, kad filmas „Zero 2“ buvo neteisėtai atsisiųstas beveik pusę milijono kartų. O tai reiškia, kad ir filmo kūrėjai, ir valstybė patyrė milžiniškus nuostolius – jeigu skaičiuotume, kad kiekvienas iš šių piratų būtų sumokėjęs po 5 eurus kino teatre, tai prarasta arti 2,5 mln. eurų pajamų, o valstybė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių vien dėl nesumokėto PVM. Ir šis filmas – tik vienas iš daugelio, kurie smarkiai nukenčia dėl piratavimo.

Teismo sprendimą sveikino ir muzikos verslo asociacijos direktorius Vaidas Stackevičius. „Visų nuomonė vienareikšmiška: pribrendome klausimą spręsti ryžtingai. Kažkada pasiryžome žengti vakarų kryptimi. Vakarų šalys jau seniai nusprendė turinį saugoti. O mūsų šalis yra maža, kūrėjai negaudami pinigų negali jų investuoti į kitus kūrinius. Gautus pinigus būtų galima investuoti į kūrinių sklaidą, jų kokybę. Tą vienareikšmiškai reikia spręsti kuo greičiau ir ryžtingiau“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl „Linkomanijos“ bylos

Asociacijos MAMA vadovas, muzikos prodiuseris Martynas Tyla tvirtino, kad „šis sprendimas iš teismo pusės tikrai yra sveikintinas ir mums visiems jis yra kelrodė žvaigždė“. Anot jo, dėl labai vangios kovos su piratavimu Lietuvoje sudėtinga bendradarbiauti su užsienio leidybos studijomis, kurios dirbdamos su kitų šalių atlikėjais gali gauti kur kas didesnę grąžą.

„Lietuvoje požiūris į muzikos verslą yra apgailėtinas – iš ministerijų pusės. Labai tikiuosi, kad laikui bėgant – labai greitai – šis teismo sprendimas įgaus tobulesnes formas ir visi interneto paslaugų teikėjai turėtų tapti socialiai atsakingais, nes mano manymu šiandien jų socialinis atsakingumas yra nulinis – mano manymu, „Telia“, kuri yra didelės tarptautinės kompanijos dalis, turėtų būti kur kas atsakingesnė“, – sakė prodiuseris.

Asociacijai teismuose atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas tvirtino, kad dėl įpareigojimo apmokėti „Linkomanijos“ blokavimo išlaidas LATGA svarsto galimybę kreiptis į teismą persvarstyti bylą. Be to, advokatas teigia, kad greitu metu galbūt išgirsime ir apie bylas kitiems piratų pamėgtiems lietuviškiems interneto ištekliams – anot jo, yra apie 120 piratinį turinį platinančių svetainių, kurių veikla yra tiesiogiai nukreipta į Lietuvos vartotojus.

Skųsti teismo sprendimą ketina ir „Linkomanijos“ byloje atsakovais buvę interneto paslaugų teikėjai – jie teigia, kad sprendimas gali būti precedentu riboti informacijos sklaidą internete ir tvirtina, kad jis turi būti taikomas visiems interneto paslaugų teikėjams, o ne tik „atrinktiesiems“, tokiu būdu suteikiant neteisėtą konkurencinį pranašumą tiems teikėjams, kurie šioje byloje atsakovais nebuvo.

LATGA iškeltame ieškinyje atsakovais buvo „Telia Lietuva“, „Cgates“, „Bitė Lietuva“, „Init“, Lietuvos radijo ir televizijos centrui, „Balticum TV“, Penkių kontinentų komunikacijų centrui ir „Splius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius