Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip elgtis su telefonu keliaujant, kad netektų „nudegti“?

Ne kartą girdėjome patarimą, kad norint atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių ir tikrai gerai pailsėti, vykstant atostogų mobilųjį telefoną geriau palikti namuose. Įdomu pastebėti, kad dažnai taip pataria tie, kurie rengdamiesi atostogauti patys pirmiausiai patikrina, ar neužmiršo pasiimti telefono.
Mobilusis ryšys
Mobilusis ryšys / „Tele2“ nuotr.

Suprantama: juk daugeliui iš mūsų mobilusis telefonas yra ne tik darbui reikalinga ryšio priemonė, bet ir prietaisas, padedantis bendrauti su artimaisiais, fotografuoti, naršyti internete ir kitaip paįvairinti laisvalaikį. Viskas paprasta, jeigu ilsimės Lietuvoje. Bet ką daryti, kad užsienyje praleistų atostogų džiaugsmo neapkartintų „kosminės“ sąskaitos už ryšio paslaugas?

Pasakojimų apie nesusipratimus dėl įspūdingų sąskaitų, gautų svečiose šalyse pasinaudojus mobiliuoju ryšiu, netrūksta. Iš šių istorijų yra ko pasimokyti ir ryšio tiekėjams, ir vartotojams. Štai, į ką mes siūlome atkreipti dėmesį, ruošiantis kelionei į užsienį:

1. Tarptinklinio ryšio kainos. Visi „Tele2“ balso paslaugų vartotojai užsienyje gali naudotis savo mobiliuoju telefonu su „Tele2“ SIM kortele. Tarptinklinio ryšio paslaugų kainos įvairiose šalyse būna skirtingos. Sužinoti jas galite apsilankę šiame mūsų interneto svetainės puslapyje. Paslaugų įkainiai, taip pat artimiausių Lietuvos atstovybių kontaktiniai duomenys keliautojams paprastai pranešami ir trumposiomis žinutėmis, kurias jie automatiškai gauna atvykę į užsienio šalį.

Ruošdamiesi kelionei būtinai susipažinkite su ryšio paslaugų kainomis toje šalyje, į kurią ruošiatės vykti, išsiaiškinkite, kiek ir už ką reikės mokėti, o tada įvertinkite, kaip dažnai ir kokiomis aplinkybėmis naudositės telefonu.

2. Naršymas būnant užsienyje. Štai, kas gali gerokai „išpūsti“ jūsų ryšio paslaugų sąskaitas. Įsivaizduokite – ilsėdamiesi saulėtame paplūdimyje nutariate savo išmaniuoju telefonu atverti elektroninį laišką, prie kurio „prisegta“ didelės raiškos nuotrauka, arba pasižiūrėti kelių minučių trukmės filmuką portale „Youtube“. Ir vienas, ir kitas veiksmas reiškia, kad teks priimti kelis megabaitus informacijos. Jeigu esate pvz., Egipte, kur GPRS duomenų perdavimo kaina siekia 50 Lt už vieną megabaitą, grįžę namo galite nemaloniai nustebti. Tiesa, Europos šalyse tarifai kur kas mažesni. Beje, čia veikia ir mobiliojo interneto užsienyje limitas, kuris apsaugos nuo netikėtumų.

Užsienyje siūlome naršyti internete prisijungus „Wi-Fi“ ryšiu, o ne GPRS, 3G ar EDGE. Paprastai „Wi-Fi“ galite rasti daugelyje oro uostų, restoranų, viešbučių,– pasidomėkite, ar ten, kur apsistojote, yra „Wi-Fi“ ryšys ir paprašykite prisijungimo duomenų. Savo tinklaraštyje gana išsamiai pasakojome, kaip šiuo ryšiu naudotis būnant užsienyje.

3. Jūsų prietaiso nustatymai. Išmaniųjų telefonų šeimininkams reikėtų atkreipti dėmesį į papildomas telefono funkcijas, kurioms naudojama duomenų perdavimo paslauga. Automatinis elektroninio pašto tikrinimas, nuolatinis ryšys su socialiniais tinklais, naujienų srautas ir kitos paslaugos, už kurias taip vertiname savo išmaniuosius telefonus, taip pat gali gerokai išauginti sąskaitas.

Pagalvokite, ar nevertėtų atostogų metu pakeisti telefono nustatymų ir išjungti duomenų perdavimo funkcijos, paliekant tik galimybę skambinti ir rašyti SMS.

4. Vietinių operatorių teikiamos paslaugos. Jeigu nemėgstate pernelyg savęs riboti, bet vis tiek nerimaujate dėl išlaidų ryšiui, pasidomėkite paslaugomis, kurias teikia vietiniai operatoriai. Jei planuojate ilgas atostogas ir užsienio valstybėje būsite ilgesnį laiką, galbūt verta įsigyti šioje šalyje siūlomą išankstinio mokėjimo kortelę.

Šiuo atveju verta atsiminti, kad kai kurie telefonai, kuriuos iš operatoriaus įsigyjate su nuolaida, gali veikti tik su to operatoriaus SIM kortele. Jei nesate tikri, būtinai pasidomėkite, kaip yra jūsų atveju, kad nenusipirktumėte kortelės, kuria negalėsite naudotis.

Tokie pagrindiniai patarimai keliaujantiems. Tad gerų atostogų!

Daugiau minčių ir patarimų apie mobilųjį ryšį - blog.tele2.lt. Paprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius