Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip nuotraukos veikia emocijas ir kodėl svarbu fotografuoti kasdienybę?

Buvo laikai, kai nuotraukų albumai kiekvienos šeimos namuose užimdavo garbingą vietą. Įvairios šventės, kelionės, draugų ir giminės susibūrimai, fotosesija prie jūros, nuotrauka su nauju dviračiu, romantiškas pasimatymas, augintinio išdaigos – visa tai būdavo užfiksuojama ir suguldavo į fotoalbumų puslapius.
„Huawei“ konkursas „Next Image“
„Huawei“ konkursas „Next Image“ / „Huawei“ nuotr.

Šiandien vartant juos užplūsta daugybė emocijų ir išspaudus šypseną veide neretai šmėsteli mintis – kaip gerai, kad visa tai liko įamžinta!

Gyva ir kasdien vertę didinanti istorija

Nuotraukos – tai istorija. Istorija apie mus pačius: mūsų emocijas, mūsų veiklą, svarbiausius įvykius, pomėgius, santykius... Istorija apie mūsų gyvenimą! Todėl net ir amžiuje, kai daugelis nuostabių kadrų lieka gulėti – o be reikalo! – skaitmeninėje laikmenoje arba užpildo interaktyvius socialinių tinklų albumus, aišku viena – fotografuoti tiesiog būtina! Ir tai daryti yra daugybė priežasčių.

Sakote: ai, kam čia įdomu? Pirmiausia – jums patiems. Po metų, dvejų ar dešimties net atsitiktinai užfiksuota akimirka primins momentą, kuris tuomet jau bus pasimiršęs, iš naujo sužadins jausmus. Gal per tuos metus pasikeis ir jūsų požiūris, ir kadaise nuotraukoje dėl nenorėjimo fotografuotis surauktas veidas dabar kels juoką, o statiškai įamžintas tradicinis kadras prie kokio nors lankytino turistinio objekto vėliau kels pasididžiavimo jausmą, sakysite: „Ir aš čia buvau!“. Gyvenimas nestovi vietoje, tai, kas šiandien dabartis, rytoj – jau praeitis. Ir nors akimirkos nesikartoja, jas galima užfiksuoti, kad rytoj nereiktų savęs klausti: „Kodėl tų nuotraukų tiek mažai?“

Ir net jei jums patiems tų nuotraukų nereikia, jų reikia jūsų draugams, šeimai, o labiausiai – vaikams, gal net anūkams. Ar daug savo senelių, prosenelių gyvenimo akimirkų matėte nuotraukose? Jei taip – jums pasisekė, kad kažkas jas fiksavo. Nes juk, pripažinkime, smagu šiandien rankose laikyti nespalvotą, gal net kiek laiko išblukintą nuotrauką, kurioje močiutė pasipuošusi savo pačios siūta suknele fotografuojasi gerų draugių apsuptyje, o senelis akis pridengęs stilingais akiniais vairuoja tuomet madingą motociklą? Ateis laikas, kai ir jūsų nuotraukos kitiems teiks džiaugsmą. Net jei jūs pats šiandien ir nenorite fotografuotis.

Galiausiai – tai istorija. Jūsų, jūsų šeimos, nuotraukos – kasdienio gyvenimo archyvavimas.

Tačiau net jei nemėgstate fotografuoti(s), visuomet susitikus su artimais bičiuliais kompanijoje atsiras bent vienas, kuris tą padarys už jus. Būsite įamžintas – vienas pats, drauge su kitais, iš vienos pusės, kitos, stambiu planu, iš toli – visais kampais. Turbūt viena kita nuotrauka atsidurs ir socialiniuose tinkluose. Galbūt net šiek tiek susierzinsite, tačiau fotografavęs bičiulis veikiausiai trykš pozityvia energija. Ir nenuostabu, kodėl.

Nuotraukos teigiamai veikia emocijas

Fotografavimas ir nuotraukos, žiūrėjimas į jas, albumų vartymas – visa tai turi teigiamos įtakos žmonių emocijoms, jausmams. Nuotraukos sužadina prisiminimus ir tarsi priverčia iš naujo patirti tai, kas jau išgyventa, dar kartą apgalvoti tai, kas svarbu. Galbūt todėl neretai daugelis delsiame iš telefonų ištrinti senas nuotraukas – taip neleidžiame sau pamiršti, ką smagaus pavyko nuveikti, tas brangias akimirkas norisi išsaugoti kuo ilgiau.

Juolab kad dažniausiai fiksuoti norisi linksmas akimirkas. Vadinasi, dauguma nuotraukų jums primins apie akimirkas, kai jautėtės laimingas, kai laimingi buvo kiti. Ar ne puiku turėti albumus, kurie spinduliuotų teigiama energija? Net jei kurią dieną apniuktų nuotaika – pasiknaisiojimas po archyvus suveiktų kaip puiki terapija.

Ir net jei nuotraukose neatsispindi linksmas ir tobulas gyvenimas, o jose – nepavydėtina kasdienybė, gal jūsų nuotraukos pretenduoja sulaukti fotomenininkų įvertinimo? Kiekvienas kadras yra unikalus, kiekvienas jų – lyg mažas pasakojimas. Jos parodo ir tai, kas mums svarbu, kokia mus supanti aplinka. O iš tų šimtų, tūkstančių, milijonų kadrų juk ir susideda visas gyvenimo filmas.

Sykį teko skaityti mintį – žmonių buvo klausiama, kokius daiktus jie pirmiausia skubėtų gelbėti iš degančio namo. Ne vienas atsakė, kad tarp vertingiausių būtų ir šeimos albumas, nuotraukos. Ne veltui kai kurie mėgsta užrašinėje ar piniginėje nešiotis brangių žmonių nuotraukas – visa tai parodo, kokią didelę reikšmę mums turi vaizdai!

„Huawei“ nuotr./„Huawei“ konkursas „Next Image“
„Huawei“ nuotr./„Huawei“ konkursas „Next Image“

Fotografija skatina kūrybiškumą

Šiandien kiekvienas gali tapti fotografu. Ir lai profesionalai nesupyksta – tačiau technologinės galimybės leidžia fotografijos mėgėjui telefonu užfiksuoti akimirkas taip, kad net savo srities meistrams atvimpa žandikaulis.

Fotografija kasdien iš mūsų lipdo vis talentingesnius menininkus, skatina kūrybiškumą, moko į žmones, daiktus, gamtą, architektūrinius sprendimus pažvelgti kitu, įdomesniu kampu, ieškoti originalumo, pastebėti detales. Kas ten žino – juk būna istorijų, kai netikėtai pavyksta atrasti ir naują hobį, o hobis gal net virsta darbu.

Fotografija leidžia dalintis, bendrauti. Tiek gyvai – medžiojant netikėtą kadrą, tiek virtualioje erdvėje – įkeldami nuotraukas ir padarydami jas prieinamas kitiems. Draugų ir nepažįstamų palaikymas įkvepia, suteikia drąsos, skatina tobulėti, patikėti savimi, kelia motyvaciją nesustoti fotografuoti ar fotografuotis.

O ir keldami nuotraukas į socialinius tinklus kuriame savo pačių virtualų archyvą, įtraukiame į savo kasdienius nuotykius kitus, naujus žmones – nuotraukos gali tapti tiek smagia pramoga, tiek darbo įrankiu. Nepamirškime, nuo ko savo karjerą pradėjo daugelis populiarių nuomonės formuotojų!

Galiausiai fotografija – tai saviraiška, būdas išreikšti jausmus. Ir nesvarbu, ar tai būtų džiaugsmas, meilė, nostalgija ar liūdesys – kiekvienas kadras savyje turi užkoduotą emociją, o už jo sukūrimo slypi unikali istorija.

Huawei“ kviečia dalyvauti konkurse

Dabar kiekvienas turi galimybę savo istoriją papasakoti ir visiems parodyti, kokiomis emocijomis yra nutapytas jo pasaulis. Negana to, už tai galima sulaukti ir įspūdingos premijos. „Huawei“ kviečia iš naujo pajausti nuotraukų galią ir atrasti fotografijos žavesį bei dalyvauti jau tradiciniu tapusiame mobilios fotografijos konkurse „Next Image“.

Norint dalyvauti konkurse nereikia būti fotografijos ekspertu – su „Huawei“ fotografuoti gali kiekvienas, „Next Image“ varžysis tiek profesionalai, tiek mėgėjai, svarbu norėti fotografuoti ir išbandyti save.

O dalyvauti verta – laimėtojams bus išdalintas net 40 tūkst. eurų siekiantis prizinis fondas. Be to, šiemet konkurse laukia naujovė – lietuviai gali varžytis tarpusavyje tik dėl jiems įsteigto apdovanojimo.

Fotografijos konkurse dalyvauti gali visi „Huawei“ įrenginių savininkai, kurie išmaniaisiais nori parodyti akimirkas iš savo gyvenimo, tinkamas 6 skirtingoms konkurso kategorijoms: Artimi toliai (Near Far); Labos nakties (Good Night); Sveikas, Gyvenime! (Hello, Life!); Veidai (Faces); Istorijos pasakojimas (Storyteller). Paskutinioji kategorija – Gyvos akimirkos (Live Moments) – skirta vaizdo įrašų formatui.

Nes svarbiausia – dalintis emocijomis! Tokiu šūkiu šiemet konkursą pasitinka „Huawei“ ir kviečia iki liepos 31 d. fiksuoti įsimintiniausias akimirkas.

Daugiau informacijos apie konkursą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius