-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas nepertraukiamai tęsiasi porą savaičių

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas nepertraukiamai tęsiasi porą savaičių nuo tada, kai buvo atakuotas Seimo tinklalapis, sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123rf.com nuotr.

Pasak jo, ši tęstinė ataka yra viena iš didžiausių Lietuvos istorijoje.

„Iš esmės tai yra tęstinis procesas nuo praėjusios savaitės įvykio ir šiandien atakos yra panašios savo tipu, bet keičiasi tų atakų vektoriai ir būdai, (...) kas sudaro kliūtis ir tam tikras problemas“, – BNS penktadienį sakė R.Rainys.

Valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka, ketvirtadienį nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų (IT) sistemos.

Pasak R.Rainio ši ataka vyksta ir penktadienį, tačiau per pastarąsias porą savaičių atakuotas buvo „platesnis spektras“ informacinių sistemų. Ryšių reguliavimo tarnybos pareigūnas sakė, kad visuomenei tapo žinomos tik „sėkmingos“ atakos.

„Labai neeskaluosiu, bet nepaneigsiu, dirba ir netgi kiaurą parą specialistai, nekalbant apie įrangą, kuri pastarosiomis savaitėmis yra maksimaliai apkrauta, ginantis nuo atakų“, – teigė jis.

„Specifika ir mastas tų atakų tikrai nėra eilinis ir žala nėra eilinė, o kiek jos bus ateityje, dar reikia žiūrėti, nes nepanašu, kad šie įvykiai turėtų tendenciją sustoti šiandien“, – kalbėjo R.Rainys.

Jo teigimu, nustatyti atakos kilmės šalį bus galima bandyti tik tuomet, kai atakos bus atremtos ir jos sustos, nes „dabar visos pajėgos yra sutelktos gintis nuo išpuolių“.

„Infostruktūros“ atstovė spaudai Sandra Gražytė BNS teigė, kad dėl su kibernetinėmis atakos ketvirtadienį susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija.

Atakas taip pat patyrė Valstybinė mokesčių inspekcija, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Vaikų išlaikymo fondas, Centrinė projektų valdymo agentūra.

Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Seimo, Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. Dėl kibernetinio incidento Seimo kanceliarija ir Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į policiją, vyksta ikiteisminis tyrimas.

Programišiai pastaruoju metu taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones.

Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos pareigūno R.Rainio, visos institucijos susidūrė su DDoS atakomis, kurių metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, siekiant sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius