Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimatologų išvada: Žemės atmosfera tampa vis labiau perregima

Žemės atmosfera ikiindustriniu laikotarpiu buvo ne tokia perregima, kaip dabar. Savo tyrimų medžiagą trys nepriklausomos mokslininkų grupės publikavo žurnaluose „Nature“ ir „Science“, praneša CERN.
cern-experiment-points-to-a-cloudier-pre-industrial-climate
CERN debesų eksperimentas.

Trys nepriklausomos viena nuo kitos mokslininkų grupės įrodė, kad organiniai garai, kuriuos medžiai skleidė dar prieš atsirandant pramonei, padėdavo atmosferoje susiformuoti aerozolinėms dalelėms – maždaug 50-100 nanometrų dydžio (nano – SI sistemos priešdėlis, reiškiantis daugiklį 10-9 arba 1⁄1000000000 arba 0,000 000 001).

Šios struktūros tapo vandens garų kondensacijos centrais. Iš šių garų ir formavosi debesys. Anksčiau mokslininkai galvojo, kad ikiindustrinė atmosfera buvo gerokai skaidresnė.

Bet šiuolaikiniai tyrimai tai paneigia, jis buvo ne tokia perregima, kaip dabar. Priežastis paprasta: anksčiau manyta, kad aerozolinėms dalelėms (ir debesims) susidaryti padėdavo sieros rūgštis. Tačiau ši medžiaga į atmosferą pradėjo didesniais kiekiais pateki tik pradėjus vystytis pramonei ir deginti iškastinį kurą.

VIDEO: CERN experiment points to a cloudier pre-industrial climate

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius