Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko išmoko nemokamus kompiuteriukus gavę penktokai?

Pirmieji penktokų mokslo metai su mikrokompiuteriais „BBC Micro:bit“ finišuoja. Juos nemokamai gavo per 20 tūkst. moksleivių visoje Lietuvoje, o šiandien pirmojo nacionalinio kompiuteriukų konkurso finale jaunieji kūrėjai parodė ką išmoko.
Iniciatyva „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“
Iniciatyva „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktokai, pasitelkę kompiuteriukus, privertė groti laiptus, skaičiavo žingsnius, išmaniai minėjo Lietuvos valstybės šimtmetį ar net matavo savo reakcijos laiką, rašoma pranešime spaudai.

„Smagiausia matyti, kad kompiuteriukai nenugulė į stalčius, bet yra aktyviai naudojami ir tikrai padeda tiek vaikams, tiek jų mokytojams susipažinti su programavimu. Tą įrodė ir puikiai konkursui realizuotos penktokų idėjos. Tuo pačiu džiaugiamės aktyviu verslo bei visų šalies gyventojų indėliu, renkant lėšas kompiuteriukų dalyboms – šiemet šiai iniciatyvai surinkome daugiau nei 250 tūkst. eurų“, – teigia projekto „Kompiuteriukai vaikams“ vadovė Viltautė Žvirzdinaitė.

Visos norinčios Lietuvos penktokų klasės balandį ir gegužę dalyvavo pirmuosius mokslo metus su kompiuteriukais vainikavusiame nacionaliniame konkurse. Savo nuožiūra penktokai rinkosi vieną iš trijų kategorijų (Lietuvos šimtmetis; pagalbininkas mokykloje; pagalbininkas sporte ar kitose kasdienėse srityse) ir, pasitelkę kompiuteriuką „BBC Micro:bit“, kūrė ją atitinkantį išmanų sprendimą.

Dešimt geriausiai pasirodžiusių komandų šiandien pristatė savo darbus gyvai specialiai „Kompiuteriukai vaikams“ komisijai. Po balsavimo buvo nuspręsta, kad kategorijoje „Lietuvos šimtmetis“ įdomiausią idėją pristatė Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokiniai, sukūrę 5-oko laišką Lietuvai. Geriausią pagalbininką sukūrė Vilniaus Baltupių progimnazijos mokiniai, sukonstravę „Micro:bit“ išmaniąją apyrankę, o geriausią pagalbininką sporte ar kitose kasdienėse srityse pristatė Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija, sukūrusi žaidimą, tobulinantį jūsų reakcijos laiką. Konkurso komisija nusprendė suteikti ypatingą prizą ir komandai iš Utenos Vyturių progimnazijos, kuri kartu su mokytoju Linu Vaitiekėnu sukūrė muzikinius laiptus.

„Esame maloniai nustebę, kokių nuostabių idėjų kilo mūsų penktokams ir kiek daug galima padaryti su tokiu mažu ir iš pirmo žvilgsnio paprastu daiktu, kaip kompiuteriukas. Tai puikus įrodymas, kad mūsų mokyklos pilnos gudrių vaikų, kuriems tereikia suteikti reikiamus įrankius, kūrybinę laisvę ir laukti netikėtų sprendimų“, – sako Pranas Kuisys, projekto pagrindinės rėmėjos „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius.

Šiemet penktokams buvo išdalinta ne tik per 20 tūkst. kompiuteriukų, bet ir pravesta beveik 150 kūrybinių dirbtuvių moksleiviams ir jų mokytojams visoje Lietuvoje. Kitais mokslo metais „Kompiuteriukai visiems“ savanoriai kartu su Ugdymo plėtotės centro atstovais, leidykla „Šviesa“ ir kitomis švietimo įtaigomis dar daugiau laiko skirs darbui su mokytojais, dabartinių penktokų (būsimų šeštokų) įgūdžiams tobulinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius