Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl visų NATO tankų pabūklai lygiavamzdžiai, o britų – graižtvinis?

Jungtinės Karalystės pagrindinis kovos tankas „Challenger 2“ turi vieną keistą savybę – graižtvinį pabūklą. Tiek vokiečių „Leopard 2“, tiek amerikiečių „M1A2 Abrams“ naudoja lygiavamzdžius pabūklus. Tiesą sakant, „Challenger 2“ pagal šį požymį yra unikalus NATO pajėgose. Tačiau kodėl pasirinktas būtent toks pabūklas?
Tankas „Challenger“
Tankas „Challenger“ / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Temos: 3 NATO Tankas Amunicija

Iš tiesų viskas labai paprasta – šiais laikais lygiavamzdžiai pabūklai yra geresni. Jie gali šaudyti didesne amunicijos įvairove, yra patikimesni ir iš esmės geresni. Jau nekalbant apie tai, kad tas graižtvas suformuoti nėra taip jau paprasta, o tokio tipo pabūklas kainuoja daugiau. „Leopard 2“ net nėra labai jaunas tankas, tačiau vis tiek turi lygiavamzdį pabūklą. Tai kodėl britai užstrigo prie graižtvinių ginklų?

Graižtvos turi vieną paskirtį – jos įsuka paleistą sviedinį. Teoriškai, priklausomai nuo pasirinktos amunicijos, tai gali pagerinti taiklumą, efektyvaus šūvio nuotolį ir net padėti prasiskverbti pro kai kuriuos šarvus. Tačiau daugelis ginkluotės gamintojų geriausias graižtvinių ginklų savybes gali iš esmės atkartoti ir lygiavamzdžiuose pabūkluose.

Cpl Ross Fernie RLC/Defence Imagery nuotr./Tanko „Challenger 2“ pabūklo vamzdis
Cpl Ross Fernie RLC/Defence Imagery nuotr./Tanko „Challenger 2“ pabūklo vamzdis

Iš tiesų, „Challenger 2“ naudoja graižtvinį pabūklą L30 dėl pasenusios britų doktrinos, pabrėžiančios HESH („High-explosive squash head“) amunicijos naudojimą. HESH sviediniai buvo sukurti dar Šaltojo karo metu kaip pakankamai universalus ginklas. Ji puikiai pasirodė prieš plieninius šarvus, tačiau galėjo būti naudojami ir pastatams griauti. Buvo manoma, kad universalios paskirties tanko sviedinys yra būtent tai, ko reikia norint palengvinti logistiką karo metu ir neapsunkinti tanko įgulos darbo.

HESH skrenda toliau graižtvų dėka. Plokščia kontakto forma leidžia efektyviai griauti betoninius statinius (HESH šį darbą atlieka geriau nei šarvams skirti HEAT sviediniai), tačiau kartu ir nepaskleidžia pavojingų atplaišų. Tačiau čia ir prasideda problemos.

„Challenger 2“ negali naudoti tų pačių sviedinių kaip lygiavamzdžiai NATO partneriai nepaisant to, kad visi paminėti tankai turi 120 mm pabūklus. HESH sviediniai nėra tokie efektyvūs prieš modernius šarvus, kurie turi plastiko ar keramikos užpildus ir kompozitinę dangą iš vidaus. Šiais laikais HESH sviedinių panaudojimas yra apribotas ties pastatų ir užtvarų griovimu, tačiau kitiems taikiniams geriau tinka HE ir HEAT sviediniai, kuriais graižtvinis „Challenger 2“ pabūklas šaudo prasčiau. Prieinamos amunicijos tokiam ginklui nėra daug – lygiavamzdžiai turi žymiai didesnį pasirinkimą.

„Challenger 2“ gali šaudyti HESH ir įvairiais APFSDS („Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot“) sviediniais. Pasirinkimas tikrai nėra didelis – jo negalima lyginti su „Leopard 2“ ir „M1A2 Abrams“ galimybėmis. Taigi, ateityje planuojama, kad ir Jungtinė Karalystė pereis prie universalesnių lygiavamzdžių pabūklų. Toks atnaujinimas „Challenger 2“ tankui jau buvo planuojamas, tačiau strigo dėl finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius