Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos bankus atakuoja rusiškai kalbantys kibernetiniai vagys

Kibernetinio saugumo ekspertai praneša, kad Lenkijos bankus atakuoja kenksminga programa, kuri vagia informaciją ir taikosi tik į finansines bei kitas aukšto lygio institucijas. Panašios atakos jau užfiksuotos Meksikoje ir Urugvajuje, rašoma bendrovės ESET pranešime spaudai.
Programišius
Programišius / 123rf.com nuotr.

Programišiai kenkėjui panaudojo keletą komercinių „pakuotojų“ ir klaidinančius metodus, šifravimą bei skirtingus veikimo etapus, todėl jis ne iš karto buvo atpažintas kai kurių antivirusinių programų.

Virusas platinamas per pažeistas svetaines. Lenkijos bankų atveju, buvo pažeista oficiali Lenkijos finansų priežiūros institucijos (Komisja Nadzoru Finansowego) internetinė svetainė, kuri vartotojams atidarydavo kenksmingą nukreipimo puslapį (angl. landing page). Pasak ESET, tas pats scenarijus taikytas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Meksikoje buvo pažeistas nacionalinių bankų ir vertybinių popierių komisijos (Comisión Nacional Bancaria y de Valores) puslapis.

Patekęs į kompiuterį virusas bando susisiekti su kontrolės ir valdymo serveriu, kad gautų tolimesnius nurodymus – kenkėjas gali užmigdyti kompiuterį, trinti ir atsisiųsti failus, paleisti programas, ištraukti informaciją ir vykdyti daugybę kitų komandų. Visas komunikacijos srautas yra užšifruotas.

ESET saugumo tyrėjai nustatė, kad kenkėjo operatoriai komandoms naudoja transliteraciją – rusiškus žodžius rašo lotyniškomis raidėmis. Tačiau šis faktas neatskleidžia, kas iš tikro rengia atakas prieš finansines institucijas.

Nustatyta, kad atakose buvo naudojami šie kenkėjo variantai: „Win64/Spy.Banker.AX“, „Wind32/Spy.Banker.ADQH“, „Win32/Spy.Banker.ADRO“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius