Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai „Tesla Gigafactory“ Lietuvoje stato be E.Musko palaiminimo

Lietuviai, užsidegę idėja Lietuvoje pastatyti antrą pasaulyje „Tesla Gigafactory“, kol kas nesugeba patraukti „Tesla“ vadovo Elono Musko dėmesio. Tad galbūt padės tai, kad pademonstruosime, jog tokią gamyklą sugebame sukonstruoti su keliais šimtais „statybininkų“ ir per dvi dienas?
Virtualaus „Tesla Gigafactory“ statybos
Virtualaus „Tesla Gigafactory“ statybos / Arno Strumilos nuotr.

Tiesa, statybos vyksta ne iš tikrų plytų ir betono, o virtualioje žaidimo „Minecraft“ erdvėje.

Pirmoji „Tesla Gigafactory“ yra milžiniška ličio jonų akumuliatorių automobiliams ir namams gamykla, neseniai pastatyta ir jau pradedanti veikti JAV, Nevados dykumoje. Nevados valstijos gubernatorius Brianas Sandovalas leidiniui „Bloomberg“ teigė, kad per 20 metų ši gamykla valstijai sukurs 100 mlrd. JAV dolerių vertės ekonominės naudos.

Bet „Tesla“ ketina statyti ir antrą panašią gamyklą Europoje, o jos vietą ketinama paviešinti kažkada 2017 metais.

Lietuvos verslininkas Vladas Lašas ėmėsi iniciatyvos atkreipti E.Musko dėmesį į Lietuvą. „Sausio penktąją vyko rimta viešoji diskusija, į kurią įsitraukė ir premjeras Saulius Skvernelis, „Invest Lithuania“ vadovas Mantas Katinas, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius ir kiti. Diskusijoje buvo aptartos Lietuvos galimybės tapti kandidate antrajai Gigafactory gamyklai pasaulyje statyti“, – 15min.lt rašė vienas iš projekto „Minecrafting Gigafactory“ sumanytojų, rinkodaros specialistas Žilvinas Lešinskas, pridūręs, kad statybų „Minecraft“ pasaulyje idėja ir gimė šios diskusijos metu.

„Pasirinkome „Minecraft“ žaidimą kaip tarptautiniu mastu labai populiarią platformą, kurioje galima atkurti praktiškai bet kokį egzistuojantį objektą. Nors nei vienas iš originalių idėjos bendraautorių „Minecraft“ nebuvo žaidę nė karto, netrukome rasti profesionalių bendraminčių tarp Lietuvos kompiuterinių žaidimų entuziastų bendruomenės“, – teigė Ž.Lešinskas.

VIDEO: Virtualios „Tesla Gigafactory“ statybos vyko dvi paras

Anot jo, Elonas Muskas pats yra didelis kompiuterinių žaidimų entuziastas ir, tikėtina, žinia apie „Tesla Gigafactory“ realizavimą tokioje platformoje jam galėtų sukelti teigiamas emocijas. Galbūt sužinojęs, kad Lietuvoje yra tokia potenciali lokacija antrajam gigafabrikui jis palankiau žiūrės į mūsų valstybės atstovus – tiek Vyriausybėje, tiek iš „Invest Lithuania“ – kai ir jeigu šie tikrai kreipsis su pasiūlymu apsvarstyti mūsų šalies kandidatūrą.

Statybas gyvai galima stebėti internetinių žaidimų transliacijų portale „Twitch“. Jas ketinama baigti sekmadienį, 20:00.

Ir nors virtualios statybos vykdomos Kruonį imituojančioje virtualioje vietovėje, tikrieji „statybininkai“ pluša Vilniuje, „Vilnius Tech Park“ startuoliams skirtose erdvėse. Jų šiuo metu darbuojasi apie penkias dešimtis.

Anot Ž.Lešinsko, šio projekto pagrindinis tikslas – „skatinti diskusijas apie tiesiogines užsienio investicijas Lietuvoje. „Invest Lithuania“ ir kitos institucijos daro puikų darbą, tačiau ir mes, kaip eiliniai šalies gyventojai norėjome įrodyti, kad galime sukurti smagų turinį, kuris pritrauks ir kitas auditorijas“.

„Viršijame planą, reikia galvoti ką pastatyti papildomai. Gamykla jau stovi, Kruonio HAE taip pat pastatyta, visą infrastruktūrą – kelius, kabelius, vandens transporto stotį – mūsų statytojai jau įgyvendino. Dabar koncentruojamės į dailinimą, vidaus įrengimą. Bandome atkartoti kuo tiksliau „Tesla“ gamykloje Nevadoje esančius robotus, kad mūsų statinys būtų kuo realistiškesnis, – apie statybų eigą pasakojo idėjos bendraautoris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius