-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių „Aqua Lingua“ garso paveikslai – vienas geriausių e. sprendimų pasaulyje

Taline vykusiame „Pasaulio viršūnių apdovanojimų“ („World Summit Award“, WSA) konkurse lietuvės Rūtos Mickienės projektas „Aqua Lingua: Matyk ką girdi“ išrinktas vienu iš 40-ies geriausių pasaulio e. turinio sprendimų. Tai jau ne pirmasis aukštas lietuvių įvertinimas WSA konkurse – pernai „WSA Mobile“ tokio pat įvertinimo sulaukė ir aplikacija mobiliajam telefonui „OzBook“, ankstesniais metais WSA konkursuose buvo įvertinti ir kiti lietuvių darbai.
„Aqua Lingua“ garso paveikslas
„Aqua Lingua“ garso paveikslas / Aqualingua.org iliustr.

„Pasaulinei žiuri teko tikrai nelengvas darbas – konkursui buvo pateiktas net 461 e. turinio sprendimas iš daugiau kaip 100 pasaulio valstybių. Kiekvienas jų – savaip įdomus ir atliepiantis jį sukūrusios šalies poreikius“, – sako Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) direktoriaus pavaduotoja, WSA nacionalinė ekspertė ir žiuri narė Ieva Žilionienė.

Didžioji žiuri vertino e. turinio produktus atsižvelgiant į jų idėją, techninį įgyvendinimą ir indėlį į skaitmeninės atskirties mažinimą. „Žiuri užduotis – atrasti tuos skirtingose pasaulio rinkose veikiančius sprendimus, kurie išties svarbūs, reikalingi ir aktualūs jų vartotojams. Labai džiugu, kad tarp nugalėtojų šalių, o jų šiemet 32, ir vėl pateko Lietuva. Beje, antrus metus iš eilės turime nacionalinį laimėtoją kategorijoje „e. pramogos ir žaidimai“ – regis, esame mėgstanti ir gebanti kurti išmanias pramogas tauta“, – teigia I.Žilionienė.

Kaip sakė „Aqua Lingua: Matyk ką girdi“ kūrėja R.Mickienė, šio projekto esmė – ištartų žodžių, muzikos fragmentą sudarančias garso bangas atkurti vandens virpesiais ir juos užfiksuoti fotografuojant. „Bet koks garsas sukelia unikalius vandens bangų virpesius. Net tas pats sakinys, ištartas antrą kartą to paties žmogaus, atrodys kitaip, mat skirsis intonacijos, balso tembras, emocija. Kaip ir žmogaus piršto antspaudų, dviejų panašių tęstinių garsų nebūna“, – sako menininkė.

Bet kuris, norintis susikurti „Aqua Lingua“ paveikslą, projekto svetainėje internete gali įrašyti ar atsiųsti norimą paveikslu paversti sakinį, garsą, kūrinį. Garsui sugeneruojamas QR kodas, kurį paveiksle nuskaičius išmaniuoju telefonu galima bet kada girdėti žodžius ar muziką, sukūrusius vaizdą paveiksle.

Bandymas garsą paversti vaizdu nėra naujas. Tokius bandymus darė dar Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, šiuo metu panašus principas naudojamas mokslui, pavyzdžiui bandant susikalbėti su delfinais. Pasak R.Mickienės, jos sukurta ir patentuota technologija unikali tuo, kad į vieną kadrą ji sudeda visas frazę sudarančias bangas (šiuo metu – iki 20 žodžių arba 20 sekundžių trunkantį įrašą).

WSA konkurse projektas „Aqua Lingua: Matyk ką girdi“ nugalėtoju išrinktas kategorijoje „e. pramogos ir gyvenimo būdas“. Iš viso po penkis nugalėtojus buvo atrinkta aštuoniose kategorijose: „e. verslas ir komercija“, „e. valdžia ir institucijos“, „e. mokymasis ir švietimas“, „e. pramogos ir gyvenimo būdas“, „e. kultūra ir turizmas“, „e. media ir žiniasklaida“, „e. sveikata ir aplinka“ bei „e. įtraukimas ir įgalinimas“.

Teisę dalyvauti WSA konkurse projektas „Aqua Lingua: Matyk ką girdi“ įgijo po to, kai buvo išrinktas laimėtoju IVPK organizuotame konkurse „Naujasis knygnešys 2013“. Iš viso Lietuvą šiųmetiniame WSA konkurse atstovavo 8 e. turinio sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius