Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kuriamos patikimesnės nei „Teslos“ baterijos

Sutuoktiniai mokslininkai lietuvis Linas Vilčiauskas ir amerikietė Shannon Stauffer didžiausioje mokslinių tyrimų įstaigoje Lietuvoje – Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) – kuria ir vysto naujos kartos stacionarių baterijų technologijas, kurios būtų skirtos elektros energijai kaupti ir saugoti namų ūkiuose, taip pat komercinės, pramoninės ir visuomeninės paskirties pastatuose, rašoma pranešime spaudai.
Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras
Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokie elektros srovės šaltiniai galėtų patenkinti ištisų kvartalų ar net miestų poreikius, būtų be galo svarbūs atsinaujinančios energetikos plėtrai, prisidėtų užtikrinant energetinį saugumą stichinių nelaimių ar kibernetinių atakų atvejais.

„Mūsų kuriamas naujos kartos elektrocheminis srovės šaltinis – natrio jonų vandeninės baterijos – yra saugesnė ir švaresnė technologija nei šiuolaikinės ličio jonų baterijos, nes visų pirma, skirtingai nuo ličio jonų, tai vandeninės sistemos, kuriose nenaudojami savaime užsiliepsnojantys skysčiai. Todėl naudojant tokias baterijas negrėstų savaiminiai užsidegimai ar sprogimai, kurie kai kada nutinka ličio baterijų atveju. Kaip žinia, dėl šių priežasčių vienam mobiliųjų telefonų gamintojui teko išleisti net 1 milijardą JAV dolerių vieno telefono modelio nesaugių baterijų problemai išspręsti. Be to, ličio baterijų gamyboje naudojami litis ir kobaltas yra gana brangūs metalai, o jų resursai – riboti. Siekiame, kad mūsų kuriamos baterijos, pavyzdžiui, palyginus jas su panašių parametrų JAV kompanijos „Tesla“ gaminamomis stacionariomis ličio jonų sistemomis, būtų apie 50 procentų pigesnės ir tarnautų 50 procentų ilgesnį laiką“, – sako FTMC Elektrocheminės medžiagotyros skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. L.Vilčiauskas, prieš pusmetį grįžęs į Lietuvą iš Teksaso universiteto Ostine, kur vykdė podaktarines studijas.

Tame pačiame universitete daktaro disertaciją apgynusi Sh.Stauffer studijų metu bendradarbiavo su ličio jonų baterijų išradėju prof. Johnu Goodenoughu, šiuo metu ji taip pat dirba FTMC Elektrocheminės medžiagotyros skyriuje. Mokslininkės teigimu, jų kuriama naujos kartos technologija nesieks visiškai pakeisti ličio baterijų, nes tai vargu ar įmanoma dėl besiplečiančios ličio baterijų masto ekonomijos, be to, natrio vandeninės baterijos dėl savo specifikos negali būti naudojamos nešiojamuose įrenginiuose ar elektromobiliuose. Tačiau naujoji technologija turėtų puikiai pasiteisinti kaip stacionarus elektros kaupiklis – kaip saugesnė, patikimesnė ir pigesnė alternatyva jau esamoms technologijoms.

Asmeninio archyvo nuotr./Linas Vilčiauskas ir Shannon Stauffer
Asmeninio archyvo nuotr./Linas Vilčiauskas ir Shannon Stauffer

Šiuo metu dr. Sh.Stauffer ir dr. Linas Vilčiauskas vykdo mokslinius tyrimus, kurdami ir vystydami naujos kartos baterijų technologijas, kartu su mokslo, energetikos ir verslo atstovais jie derasi dėl bendrų projektų ir finansavimo šaltinių. Vienas iš svarbiausių šiandienos uždavinių yra pritraukti valstybės ir privačių investuotojų dėmesį – skaičiuojama, kad iki 2022 metų stacionarių elektros srovės šaltinių poreikis pasaulyje išaugs net penkis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius