-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04 /16:28

„Linkomanijos“ byloje padėtas galutinis ir neskundžiamas taškas

2017 metų lapkritį Vilniaus apygardos teismas nurodė: svetainė „Linkomanija“, kurioje platinama daug piratinio pobūdžio turinio, privalo būti blokuojama. Blokavimas turės būti atliekamas interneto paslaugų teikėjų, tačiau šio blokavimo įgyvendinimas bus vykdomas ieškovo – autorių teisių gynimo asociacijos LATGA – lėšomis. Sprendimu nebuvo patenkinti nei interneto teikėjai, nei pati LATGA.
„Linkomanija“
„Linkomanija“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad „Linkomanija“ ir toliau bus blokuojama interneto paslaugų teikėjų pasirinktu būdu, tačiau sprendimai bus įgyvendinami už pačių interneto bendrovių lėšas.

2019 m. liepos 4 dieną šioje byloje, kuri pasiekė ir Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, padėtas galutinis ir neskundžiamas taškas: teismas nusprendė, kad paliekamas galioti apeliacinio teismo sprendimas. Taigi, „Linkomanija“ ir toliau bus blokuojama, ir tai bus daroma už interneto paslaugų teikėjų lėšas.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nors ir egzistuoja galimybės apeiti prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net blokavimo priemonę, tai nereiškia, jog tokia autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių gynimo priemonė yra netinkama veiksmingumo aspektu, rašoma teismo pranešime.

Teisėjų kolegija nurodė, kad teismo įpareigojimas atsakovių lėšomis, tačiau suteikiant joms teisę pasirinkti taikytinas technines priemones, uždrausti jų valdomuose tinkluose prieigą prie interneto svetainės linkomanija.net nepaneigia jų teisės užsiimti verslu. Teismas pažymėjo, kad prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net ribojimo išlaidų priskyrimas atsakovėms šios bylos faktinėmis aplinkybėmis nereiškia nepakeliamos (neproporcingai didelės) ir jų veiklai nebūdingos finansinės naštos, ir kartu sprendė, jog atsakovių, kaip interneto prieigos teikėjų, pareiga bendradarbiauti kovojant su autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais ir taip prisidėti prie aukšto šių teisių apsaugos lygio užtikrinimo apima jų pareigą savo lėšomis įgyvendinti prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net draudimą.

Interneto svetainė linkomanija.net yra trisdešimta pagal apsilankymų skaičių Lietuvos interneto svetainė. Ji sulaukia iki 102 tūkst. lankytojų per dieną. Pasak teisėjų kolegijos, teismai pagrįstai priėjo prie išvados, kad interneto svetainėje linkomanija.net daromų autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimų mastas yra didelis.

Kasacinis teismas atkreipė dėmesį, kad interneto naudotojai, norėdami būti interneto svetainės linkomanija.net naudotojų bendruomenės nariai ir taip turėti galimybę atsisiųsti kūrinius, privalo dalytis kūriniais ir yra skatinami tai daryti.

„Tokia interneto svetainės linkomanija.net veikimo sistema lemia, kad šioje svetainėje gali būti pateiktas dalytis neribotos apimties kūrinių skaičius, o bent vieno kūrinio neteisėtas paskelbimas sudaro sąlygas autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimų grandinei, t. y. suponuoja pažeidimų masto nuolatinį didėjimą, svetainės naudotojams dalijantis šį kūrinį. Teisėjų kolegija <...> pritaria teismų išvadai, kad toks interneto svetainės linkomanija.net veikimo būdas pats savaime sukuria neteisėto dalijimosi, o todėl – ir viešo kūrinių paskelbimo be autorių sutikimo, mechanizmą“, – akcentavo teisėjų kolegija.

Autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimai, daromi naudojantis interneto svetaine linkomanija.net, yra ir šios svetainės valdytojo (valdytojų) komercinės naudos gavimo šaltinis.

Kasacinis teismas šioje byloje pasisakė ir dėl interneto svetainės linkomanija.net valdytojo požiūrio į šioje svetainėje daromus autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus. Interneto svetainėje linkomanija.net nėra įdiegtų jokių priemonių, kuriomis būtų galima inicijuoti neteisėto kūrinių viešo paskelbimo nutraukimą. Be to, šios svetainės valdytojas (ar valdytojai) sąmoningai slepia savo duomenis, taip tik patvirtindamas (ar patvirtindami) savo akivaizdų nenorą bendradarbiauti kovojant su šioje svetainėje daromais autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais. Taip pat, kaip bylą nagrinėję teismai nustatė, interneto svetainėje linkomanija.net yra pateikta informacija, kaip apeiti prieigos prie svetainės blokavimą Italijoje.

Kasacinis teismas sutiko su apeliacinės instancijos teismo vertinimu, jog interneto svetainės linkomanija.net valdytojas tokiais savo veiksmais skatina šios svetainės naudotojus nesilaikyti nustatytų prieigos ribojimų. Kitas aspektas, atskleidžiantis valdytojo požiūrį į šioje svetainėje daromus autorių teisių ir kitų teisių pažeidimus, yra tas, kad svetainės valdytojas (valdytojai) veikia siekdamas (siekdami) komercinės naudos – svetainės naudotojas gali nusipirkti VIP narystę, kuri suteikia papildomų paslaugų, tiesiogiai susijusių su neteisėtu kūrinių platinimu. Vadinasi, autorių teisių ir kitų intelektinės nuosavybės teisių pažeidimai, daromi naudojantis interneto svetaine linkomanija.net, yra ir šios svetainės valdytojo (valdytojų) komercinės naudos gavimo šaltinis.

Prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net blokavimas yra proporcinga ieškovės atstovaujamų autorių teisių ir kitų teisių turėtojų pažeistų teisių gynimo priemonė.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad interneto svetainės linkomanija.net valdytojas (valdytojai) ne tik nebendradarbiauja kovojant su autorių teisių ir kitų ieškovės administruojamų teisių pažeidimais, bet netgi skatina juos daryti, kartu tokių pažeidimų forma gaudamas (gaudami) ir atitinkamą komercinę naudą.

Pasak bylą nagrinėjusio teisėjo Gedimino Sagačio, bylą nagrinėjusi trijų teisėjų kolegija, atsižvelgdama į autorių teisių pažeidimų, daromų interneto svetainėje linkomanija.net, mastą, į šios svetainės veikimo principus ir jos valdytojo (valdytojų) požiūrį į joje daromus autorių teisių pažeidimus, sprendė, kad teisė į intelektinės nuosavybės apsaugą nusveria interneto naudotojų teisę į teisėtos informacijos, prieinamos per aptariamą interneto svetainę, gavimą.

„Šiame sprendime buvo konstatuota, kad prieigos prie interneto svetainės linkomanija.net blokavimas yra proporcinga ieškovės atstovaujamų autorių teisių ir kitų teisių turėtojų pažeistų teisių gynimo priemonė tiek autorių teisių pažeidimų reikšmingumo ir sunkumo, tiek atsakovių laisvės užsiimti verslu, tiek interneto naudotojų teisės į saviraiškos ir informacijos laisvę aspektais“, – nurodė G. Sagatys.

Asociacijos LATGA direktorius Jonas Liniauskas teigė, kad tokia bylos baigtis džiugina.

„Žinoma, džiaugiamės tokia bylos baigtimi. Smagu, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas savo sprendimu dar kartą patvirtino tinkamo autorių teisių įgyvendinimo svarbą" , – sakė J.Liniauskas.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius