Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maži stebuklai iš parodos „Photokina 2018“ Vokietijoje: nauja – tai užmiršta ir patobulinta sena

„Photokina“ – didžiausia Europos paroda, kurioje iki šiol dalyvaudavo visi didieji foto/videoaparatūros bei orgtechnikos gamintojai. Ir netgi kai kurie automobilių (tarkime, „Mazda“) kūrėjai čia rasdavo vietos. Paroda vykdavo kas dveji metai ir sutraukdavo šimtus tūkstančių lankytojų iš viso pasaulio – nuo JAV iki Kinijos. Tradiciškai ji rengiama Kelne (Vokietija) rugsėjo pabaigoje.
Kelne vyko paroda „Photokina 2018“
Kelne vyko paroda „Photokina 2018“ / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Svarbu pabrėžti, kad tai buvo paskutinė tradicinė „Photokina“ paroda. Daugiau rudenį ji nebus rengiama. Tai – blogoji naujiena.

O geroji – kad dabar ji vyks kiekvieną gegužę. Nors ir vėl nežinau, ar tai gerai, nes gamintojai iš viso pasaulio gerai paskaičiuos, ar verta taip dažnai dalyvauti. Dėl šios priežasties „Photokina 2019“ gali būti nebe tokia masiška ir egzotiška.

Sisteminių viso kadro kamerų era

Fotokamerų pristatymų parodoje „Photokina 2018“ buvo išties labai daug. Tačiau svarbiausia tendencija – pilno kadro sisteminiai (ne veidrodiniai) aparatai. Iš esmės vyksta revoliucija – šiuo keliu, įkandin „Sony“, suka visi didieji gamintojai. Pavyzdžiui „Nikon“ su Z6/Z7. Ir „Canon“ su „EOS R“, kurį vadina geriausiu. Bet tai dar reikės įrodyti, užvirus tikrai didžiulei konkurencijai.

Raidė R šalia „Canon EOS“ šiuo atveju žymi atsivertimą, pokyčius, naują kryptį. Šios kameros pristatymai Lietuvoje prasidės jau lapkritį.

Bet ne visi gamintojai parodė tai, ką gali patiekti į jūsų fotostalą jau dabar. Tarkime, parodoje pristatyto kito gamintojo viso kadro sisteminio fotoaparato „Panasonic S1R“ reikės laukti iki kitų metų.

Apie naująjį „Canon EOS R“ parašysiu jau netrukus. O šį kartą – apie mažus stebuklus.

„Polaroid“ mada užsikrėtė ir didieji gamintojai

Ir Lietuvos, ir Vokietijos gatvėse galima sutikti „niolikmečių“, kurie fotografuoja ne tik išmaniaisiais telefonais. Labai dažnai su draugais „selfinasi“, naudodami senus „Polaroid“ fotoaparatus. Na, dar prisimenate juk, kaip tai vyksta: įdedi kasetę, nuspaudi mygtuką, fotoaparatas ūžia kaip traktorius, išlenda nuotrauka, ją palaikote prieš šviesą ir pamažu, vykstant cheminiams procesams, ima ryškėti vaizdas. Tokios nuotraukos savikaina šiais laikais – apie 1 Eur.

Paklausti, kodėl naudoja tokią antikvarinę techniką, paaugliai, užaugę jau skaitmeninės fotografijos amžiuje, pateikia pačių įdomiausių argumentų. Pavyzdžiui, kad laikyti rankose „gyvą“ nuotrauką – nuostabus jausmas. Arba kaip privalumą įvardija, kad ant tokios nuotraukos galima iškart gauti žvaigždės autografą.

Mažieji spaudintuvai, veikiantys ZINK technologija

Netrukus Lietuvą turėtų užplūsti labai panašias funkcijas atliekantys, tačiau kitokiu principu veikiantys „Canon“, „HP“ ar to paties „Polaroid“ mažieji nuotraukų spausdintuvai, veikiantys ZINK technologija. Tai – visai kita technologija, nei senųjų polaroidų, chemija čia nekvepia. O nuotraukos kaina – apie 50 Cnt.

ZINK technologijos esmė, kad spausdinimui nenaudojamas rašalas. Specialiame popieriuje spalvos išgaunamos dėl jame esančių esančių kristalų jautrumo – veikiant spausdintuvo skleidžiama šiluma. Būtent dėl to spausdintuvas gali būti toks kompaktiškas – visai kaip išmanusis telefonas. Tarkime, „Canon Zoemini“, traukusio lankytojų dėmesį, dydis 118x82x19 mm, jis sveria 160 g.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“

Tereikia į telefoną atsisiųsti nemokamą programėlę „Canon mini printer“, ir viskas. Telefonas su spausdintuvu bendrauja „Bluetooth“ ryšiu. Dar prieš darant nuotrauką ją galima papuošti ausytėmis, saulytėmis ar ragiukais – žodžiu visu tuo „balastu“, kurį taip mėgsta socialinių tinklų vartotojai. Galima parinkti skirtingus rėmelius ar fotoefektus, pasigaminti atvirutę ar skirtuką. Užtruksite 3-5 minutes.

Tikrai įdomu, kad socialinių tinklų įrankiai atrado vietą mažuose spausdintuvuose, kainuojančiuose nuo 140 iki 150 Eur.

Spaudintuvų karštinė

Tačiau tai – tik gėlytės. Iš esmės galima teigti, kad nuotraukų spausdintuvų, ir netgi didelio formato, poreikis didėja. Bent jau Vokietijoje tampa madinga ne šiaip nuotraukas į albumą suklijuoti, o išleisti savo aukštos kokybės nuotraukų albumą.

Sprendžiant pagal plotus, kuriuos parodoje „Photokina 2018“ užėmė panašių fotoalbuminių paslaugų tiekėjai, panašu, kad Europos laukia tikras spausdintų nuotraukų bumas.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“

Štai ką turiu omenyje. Galvojate, kad tik Marius Jovaiša ar kuris kitas fotografas gali išleisti savo „Neregėtą Lietuvą“? Ne, nes nuosavo fotoalbumo turėjimas taip pat tampa mada, kaip ir mažo formato nuotraukėlių spausdinimas iš mažųjų spaudintuvų. Na, pažiūrėkite, kokį madingą mane atspausdino vokietaitė, dirbusi parodoje.

Man tai atrodo keista, tikrai pakaktų nuotraukos „Instagrame“, bet prieš madas nepasispardysi.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Kelne vyko paroda „Photokina 2018“

Kitame straipsnyje iš „Photokina 2018“ jums pristatysiu naująjį fotoaparatą, skirtą profesionaliems fotografams – „Canon EOS R“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius