Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merdėjanti „Flash“ technologija laukia galo

Kai internetas tebuvo tekstas, nuorodos ir lentelės, „Adobe Flash“ technologija įnešė animacijų, interaktyvių žaidimų bei širdžiai mielų vaizdelių. Tačiau tvirta „Apple“ pozicija neįtraukti „Flash“ į savo įrenginius buvo novatoriškos technologijos pabaigos pradžia. Ir žinote ką? Mums, interneto vartotojams, bus gerai ir be „Flash“.
„Flash“ logotipas
„Flash“ logotipas / „Adobe“ iliustr.

Pirmieji interneto metai buvo „tuštoki“. Nesuderinamumai tarp naršyklių, interneto tiekėjų pralaidumo skirtumai, amžinai kuriami ir niekaip nesukuriami standartai, kurie versdavo pirmuosius svetainių kūrėjus valandų valandas praleisti prie menkiausių svetainės elementų. Kitaip tariant, tai buvo betvarkė.

Kad užpildytų spragas, ambicingi programuotojai ėmė kurti įskiepius (angl. plugins), kurie leistų patogiau naršyti svetainėje. Kai kurie iš įskiepių buvo specifiniai, pvz., galimybė rodyti naują paveiksliukų formatą. Kiti stipriai praplėtė HTML kodo galimybes.

Vienas tokių įskiepių buvo „Macromedia Flash“, grafikos ir animacijų aplikacija, turinti savo kūrimo aplinką. „Flash“, kuri prasidėjo kaip „Mac“ ir „Windows“ operacinėms sistemos skirta programinė įranga, pavadinimu „FutureSplash Animator“, grafiškai praturtino internetinę erdvę.

Per sekantį dešimtmetį patogi „Flash“ kūrimo aplinka pritraukė tūkstančius svetainės kūrėjų ir dizainerių, tad vartotojų bazė dar stipriau išaugo. Reklamos agentūros ir ambicingi verslininkai ėmė kurti interaktyvias svetainės versijas su „Flash“. Kai kuriais atvejais ši inovatyvi technologija atstodavo pačią svetainę.

Problema

Pagrindinė „Flash“ artėjančios mirties priežastis – „Apple“. Kai ši bendrovė rinkai pristatė „iPhone“ ir „iPad“ įrenginius, juose nebuvo palaikoma „Flash“ technologija. Taip pasibaigė ilga bendradarbiavimo tarp „Apple“ ir „Adobe“ istorija (kadaise „Apple“ priklausė penktadalis „Adobe“ akcijų).

Nesugebant įžengti į mobiliąją interneto erdvę, tenka trauktis ir iš paties interneto. Mums daugiau nebereikia „Flash“ technologijos arba greitai nebereikės.

Žinoma, kurį laiką „Android“ operacinė sistema palaikė „Flash“, kaip ir „Windows“, „Linux“ ar netgi tos pačios „Apple“ kompiuterių operacinė sistema „Mac OS“. Tačiau mobiliesiems įrenginiams skirta „iOS“ jos nepalaikė ir tai tapo problema.

„Flash“ technologija turėjo ir kitų problemų, pradedant rimtomis saugumo spragomis, baigiant vykdymo problemomis. Tačiau, nepaisant viso to, technologijos nepalaikymas „iOS“ platformoje reiškė lėtą „Flash“ merdėjimą. Galiausiai, „Adobe“ apleido ir „Android“ rinką.

Čia ir slypi esminė „Flash“ problema. Nesugebant įžengti į mobiliąją interneto erdvę, tenka trauktis ir iš paties interneto. Mums daugiau nebereikia „Flash“ technologijos arba greitai nebereikės. Netgi „Microsoft“ paskelbė, kad naujoje „Windows 8 Metro“ sąsajos naršyklėje „Flash“ technologija bus palaikoma tik iš dalies.

Prognozė

Kadangi planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai pardavimais lenkia asmeninius kompiuterius, o mobilusis internetas tapo internetu, „Flash“ nėra geras pasirinkimas. Svetainių ir aplikacijų kūrėjai gali sukurti patogią vartotojų sąsają (tiek pele, tiek pirštais valdomiems įrenginiams) su HTML5, tad „Flash“ pasmerkta išnykimui.

„Flash“ technologija niekuomet nebebus tokia reikšminga, kaip anksčiau. Tikėtina, kad dar kurį laiką ji laikysis stacionariuose kompiuteriuose ir „Adobe“ siūlomi įrankiai bus patrauklūs tam tikroje netradicinėje aplinkoje. Vis dėlto, palyginus su tuo, kokia griaunamoji jėga „Flash“ buvo anksčiau, dabar ji teužims nišinę rinką. Geriausiu atveju.

Šaltinis: ReadWrite.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius