-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas kibernetinio šnipinėjimo frontas:aptikta grėsmė GSM tinklams

„Kaspersky Lab“ aptiko, kad kenkėjiška platforma „Regin“ yra pirmasis virusas, gebantis patekti į mobiliuosius GSM standarto tinklus ir sekti mobiliojo ryšio vartotojus. Ši platforma buvo taikoma kibernetinėse atakose mažiausiai 13 šalių. Į rizikos zoną pateko telekomunikacijos operatoriai, vyriausybės, finansinės įmonės, tyrimo organizacijos, taip pat asmenys, užsiimantys sudėtingais matematiniais ir kriptografiniais tyrimais.
Virusas telefone
Virusas telefone / 123rf nuotr.

Pirmieji „Regin“ aktyvumo pėdsakai „Kaspersky Lab“ ekspertų buvo aptikti dar 2012 m. pavasarį. Per pastaruosius trejus metus šios kenkėjiškos programinės įrangos pavyzdžiai buvo periodiškai aptinkami, bet neturėjo tiesioginio tarpusavio ryšio. Tačiau tyrimo metu „Kaspersky Lab“ specialistai pastebėjo daugybę „Regin“ tipo kibernetinių atakų į vyriausybines organizacijas ir telekomunikacijų bendroves – būtent tai leido gauti pakankamai duomenų nuodugniam kenkėjiškos platformos tyrimui.

Viruso tyrimas parodė, kad platformą „Regin“ sudaro daugybė kenkėjiškų instrumentų ir modulių, gebančių užkrėsti organizacijų tinklus ir nuotoliniu būdu juos kontroliuoti visais galimais lygiais. Sukompromituotų korporatyvinių tinklų kontrolei apgavikai taiko gana trivialų būdą.

Išnagrinėję duomenų perdavimo iš užkrėstų organizacijų procesą vienoje šalyje, „Kaspersky Lab“ ekspertai nustatė, kad tik viename iš sukompromituotų tinklų buvo nustatytas ryšys su atakuojančiu serveriu, esančiu kitoje šalyje. Tuo pat metu visi užkrėsti tinklai vienoje valstybėje galėjo komunikuoti tarpusavyje keisdamiesi informacija. Takiu būdu apgavikai surinko visus jiems reikalingus duomenis tik vienos aukos serveriuose. Būtent šis techninis platformos „Regin“ ypatumas ir leido kibernetiniams nusikaltėliams veikti nepastebimai tokį ilgą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius