Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 02 /14:01

Naujas Rusijos taikinys – „Microsoft“?

Rusijoje ketinama įgyvendinti planą, kad visų valstybinių įstaigų ir valstybės kontroliuojamų įmonių kompiuteriuose nebūtų naudojama užsienio valstybių sukurta programinė įranga. Bus pradedama nuo Maskvos – čia „Microsoft“ produktus pakeis Rusijoje sukurti, „NBC News“ atskleidė aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas.
„Windows 10“
„Windows 10“ / Scanpix/ PA Wire nuotr.

Rusai taip pat tikriausiai nebegalės naudotis „LinkedIn“ tinklu, kurį perka „Microsoft“. Rusija nori, kad „LinkedIn“ visą informaciją laikytų šalyje, kitu atveju tinklalapis bus užblokuotas. „LinkedIn“ dėl to kreipėsi į teismą, sprendimas turėtų būti paskelbtas lapkričio 10 d.

Žvalgybos pareigūno teigimu, Vladimiras Putinas nusitaikė į „Microsoft“, nes tai yra garsiausia amerikiečių įmonė informacinių technologijų srityje. Taip pat dėl to, kad yra lengva rusus įtikinti, jog ši kompanija dirba išvien su JAV žvalgybos tarnybomis.

Rusija tokiais veiksmais prieš „Microsoft“ gali ir rengtis JAV atsakui – po to, kai rusų programišiai ne kartą surengė atakas prieš JAV politinę sistemą. Baltųjų rūmų teigimu, programišiai dirbo Rusijos valdžios užsakymu ir stengėsi paveikti JAV prezidento rinkimų procesą.

„Jie aiškiai žengia pirmyn, – apie Rusijos veiksmus „NBC News“ sakė Fiona Hill iš „Brookings Institution“. – Tai ženklas, kad rusai yra labai rimtai nusiteikę dėl interneto nacionalizavimo ir užtikrinimo, kad jie gali sau susikurti saugų turinį.“

„Microsoft“ atstovas portalui „NBC News“ sakė, kad amerikiečių įmonė nebendradarbiauja su JAV valdžia dėl jokių žvalgybos ar šnipinėjimo klausimų.

„Mes nieko nešnipinėjame, – teigė Dominicas Carras. – Nebendradarbiaujame su jokia vyriausybe dėl šnipinėjimo, ir niekada to nedarytume. Pasirūpiname, kad šalių valdžios galėtų peržiūrėti mūsų programinę įrangą ir patys įsitikintų, kad produktai yra saugūs. Taip pat labai sunkiai dirbame, kad apsaugotume savo klientų privatumą – įskaitant ir keturis teisminius procesus su JAV valdžia.“

Tačiau rusai supranta, kad „Microsoft“ produktai (kaip ir bet kuri kita programinė įranga) gali būti panaudoti kaip ginklai kibernetiniame kare. JAV nacionalinio saugumo departamento dokumentai, kuriuos matė „NBC News“ žurnalistai, atskleidė, kad „Microsoft Office“ failu pasinaudojo rusų programišiai, kad praėjusiais metais sutrikdytų rinkimų procesą Ukrainoje.

Adamas Schiffas, Atstovų rūmų žvalgybos komiteto narys, teigė nesistebintis, kad Rusija išskyrė „Microsoft“. „V.Putinas yra senas KGB pareigūnas, kuris pasaulį mato kaip nulinės sumos žaidimą tarp Rusijos ir JAV, – sakė jis. – Bet kas, kas yra gerai JAV, yra blogai Rusijai. Ir atvirkščiai.“

V.Putinas yra senas KGB pareigūnas, kuris pasaulį mato kaip nulinės sumos žaidimą tarp Rusijos ir JAV, – sakė politikas. – Bet kas, kas yra gerai JAV, yra blogai Rusijai. Ir atvirkščiai.

Žingsnis prieš „Microsoft“ taip pat gali būti būdas Rusijos valdžiai perduoti žinią šalies gyventojams, esą negalima pasitikėti amerikiečių technologijomis. „Ir taip dar kartą pamaitinti rusų priešiškumą ir paranoją Amerikos ir jos produktų atžvilgiu“, – sakė A.Schiffas.

Kremlius neigia

Rusijos valstybinės įstaigos ir įmonės neplanuoja keisti savo naudojamų JAV IT milžinės „Microsoft“ sistemų šalyje sukurta programine įranga, pareiškė Kremlius.

Paklaustas, ar visa „Microsoft“ programinė įranga valstybinėse įstaigose ir įmonėse bus pakeista Rusijoje sukurta programine įranga, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė: „Ne. Ir tai yra absoliučiai neįmanoma.“

Visgi jis pažymėjo, kad „nacionalinės programinės įrangos kūrimo darbai vyksta“.

„Tačiau yra suprantama, kad, be jokios abejonės, naudoti nacionalinę programinę įrangą įmanoma ten, kur nemažėja šios programinės įrangos našumas, jos efektyvumas, kur ji yra pakankamai pažangi ir gali prilygti užsienio analogams“, – pareiškė D. Peskovas.

Jis mano, kad „Microsoft“ programinę įrangą visiškai pakeisti Rusijoje sukurta programine įranga bus įmanoma tuomet, kai „vietos programinės įrangos kūrėjai pagimdys ką nors efektyvesnio“.

Scanpix nuotr./„Windows 10“ bus paskutinė „Microsoft“ operacinės sistemos versija
Scanpix nuotr./„Windows 10“

„Tuomet, žinoma, bus tiesiogiai tikslinga visiškai pereiti prie kažko efektyvesnio. Tai efektyvumo klausimas“, – pabrėžė Rusijos valstybės vadovo atstovas spaudai.​

„Microsoft“ paskelbė apie rusų programišių atakas

„Microsoft“ šią savaitę perspėjo apie tai, kad spraga „Windows“ programoje naudojasi rusų programišių grupuotė „Fancy Bear“, kuri įtariama išpuolių prieš JAV politines institucijas vykdymu.

„Windows“ kūrėjai paskelbė, kad lapkričio 8 dieną bus išleistas programos atnaujinimas, kuris šią spragą panaikins. Spalio pabaigoje atnaujinimą jau išleido „Adobe“ savo programai „Flash player“, kurioje taip pat pastebėta silpnoji saugumo vieta.

JAV žvalgybos pareigūnas „Reuters“ sakė, kad „Fancy Bear“ dirba GRU. Jie laikomi atsakingais už įsilaužimą į Demokratų partijos duombazes ir el.pašto serverius.

Apie spragą „Microsoft“ šią savaitę paskelbė konkurentai „Google“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius