Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžietis gimnazistas K.Lukoševičius sukonstravo droną: „Tai – dar ne pabaiga“

Juozo Balčikonio gimnazijos mokinys Kipras Lukoševičius nustebino mokyklos bendruomenę sukurdamas savadarbį droną, kurį šią savaitę pirmą kartą skraidino virš gimnazijos teritorijos. Drono galimybėmis stebėjosi ir gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas, kuris negali atsidžiaugti talentingais mokiniais.
Juozo Balčikonio gimnazijos mokinys Kipras Lukoševičius
Juozo Balčikonio gimnazijos mokinys Kipras Lukoševičius / jp.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Temos: 2 Robotika Dronas

Dvyliktoką Kiprą po pamokų dažnai galima sutikti gimnazijoje, robotikos būrelyje. Būtent čia jis ir atrado pomėgį kurti įvairius, veikiančius mechanizmus.

„Domiuosi elektronika, mechanika, todėl konstruoju robotus. Robotika pradėjau domėtis atėjęs į gimnaziją. Tuomet ėmiau darbuotis su „LEGO“. Visko mokė mokytoja Renata Burbaitė bei bendraklasiai, jau lankę kitą robotikos būrelį. Vėliau labai „užsikabinau“ robotikos srityje, mokiausi iš draugų ir pats savarankiškai“, – pasakojo ne tik robotika besidomintis, bet ir smuiku bei fortepijonu grojantis vaikinas.

Pagelbėjo internetas

Pasak panevėžiečio, viskas prasidėjo, kai mokytoja pasiūlė sudalyvauti robotų varžybose subūrus savo komandą.

„Kadangi jau buvau pabaigęs muzikos mokyklą, sutikau, nes norėjau kažkur išnaudoti savo laisvą laiką. Taip 11-oje klasėje susidomėjau robotais, kuriuos galima valdyti radijo bangomis, o ne parašyta programa. Iš pradžių sekiau robotų karus, tada atradau valdomus lenktyninius laivus ir dronus.

Prisižiūrėjęs įvairių vaizdo įrašų ir įvertinęs kainą, nutariau pasistatyti droną ir laivą. Ieškodamas dalių, pats bandžiau išsiaiškinti, kaip, kas ir kokią turi paskirtį drone. Čia, žinoma, pagelbėjo internetas. Konstruojant droną taip pat iškilo sunkumų, bet gavęs patarimų iš draugų, juos visus išsprendžiau“, – atviravo Kipras.

Prireikė 110 dienų

Dronas – vienas sudėtingiausių vaikino projektų. Jam įgyvendinti reikėjo maždaug 110 dienų.

„Taip ilgai užtruko dėl koronaviruso, nes reikalingos dronui dalys ilgai keliavo iš Singapūro bei Honkongo. Tačiau viską susilitavau per maždaug dvi savaites“, – pasakojo gimnazistas.

Neketina apleisti robotikos

Ateityje Kipras planuoja neapleisti robotikos ir toliau konstruoti įvairius mechanizmus.

„Planuoju studijuoti arba mechaniką, arba fiziką. Mėgstu braižyti, bet dar labiau patinka mokyti kitus, todėl domina ir mokytojo specialybė“, – apie ateities planus pasakojo K. Lukoševičius.

Kupinas veiklos

Kipras juokėsi, kad jau nė nebeatsimena, kada neturėjo, ką veikti.

„Net karantino metu litavau ir pjausčiau įvairias dalis naujam robotui. Dabar planuoju, išmokęs skraidyti su dronu, pasistatyti valdomą lėktuvą, sutelkti visas žinias apie robotus į porą, išskirtinai sudėtingų, rungčių robotų ir pabaigti konstruoti laivą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius