-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paruoškite telefoną Joninių nakčiai: 5 patarimai, kad baterija išliktų iki ryto

Vasaros saulėgrįža ir artėjanti vidurvasario šventė, Joninės, žymi trumpiausias naktis metuose. Dalis paparčio žiedo ieškotojų Joninių rytą pasiryžta sulaukti saulės, tačiau ne visų jų telefonai pasiruošę laukti kartu. Ir nėra nieko liūdniau, nei žiūrėti į gęstančią telefono gyvybę, kai gražiausi kadrai tik priešaky.
Išmanusis telefonas
Išmanusis telefonas / 123RF.com nuotr.

„Telefonų baterijas sekina įvairūs veiksniai, nuo reiklių programėlių, fone veikiančių procesų, iki GPS ir ekrano. Net jei turite naują telefoną, kuris be įkrovimo atlaiko vieną ar dvi paras, išvykus į užmiesčio sodybą, ilgiau panaršius ar pažaidus mėgstamą žaidimą situacija gali greit pasikeisti“, – pastebi „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Tad ką daryti, kad išmaniojo baterija ištvertų visą naktį, o jūs galėtumėte užfiksuoti ir su draugais pasidalinti pirmųjų Joninių ryto saulės spindulių nuotraukomis? R.Marcišauskienė dalinasi penkiais naudingais patarimais:

Išsiaiškinkite, kas bateriją sekina labiausiai

Prieš imantis drastiškų veiksmų, vertėtų išsiaiškinti situaciją – kodėl telefonas greit išsikrauna ir kas labiausiai sekina jo bateriją? Tiek „Android“, tiek „iOS“ telefonų nustatymuose, baterijos skiltyje pateikiama informacija apie įkrovimo lygį, kaip jis keitėsi ir kokios programėlės ar procesai suvartojo daugiausiai energijos. Taip pat čia matysite, kiek telefonas dar turėtų veikti iki kito įkrovimo, dažnai pateikiama ir patarimų, kaip šį laiką prailginti.

Čia turėtumėte rasti ir dar vieną naudingą funkciją, baterijos taupymą („Battery Saver“). Galite nustatyti, kad jis automatiškai įsijungtų baterijai išsikrovus iki 15–20 proc., o jei ruošiatės išvykti ir ilgai negalėsite telefono įkrauti, jį galite aktyvuoti ir baterijai esant pilnai – taip telefonas veiks dar ilgiau.

123RF.com nuotr./Išsikrovusi telefono baterija
123RF.com nuotr./Išsikrovusi telefono baterija

Jei jūsų telefonas senesnis ir baterijos taupymo funkcijos neturi, panašias galimybes suteikia tokios programėlės kaip „Battery Guru“ ar „Greenify“.

Didysis rajūnas – ekranas

Vienas didžiausių baterijos rijikų yra ekranas, o lengviausias būdas sumažinti jo apetitą ir prailginti baterijos veikimą – tiesiog sumažinti ekrano šviesumą. Žinoma, galite tiesiog aktyvuoti automatinio šviesumo funkciją, bet jei jums svarbi kiekviena ampervalandė, verčiau šviesumą reguliuokite patys – taip būsite tikri, kad ekranas nespigina veltui.

„Daugelis naujesnių telefonų turi visada aktyvaus ekrano funkciją, kuri gali būti pavadinta „Always-On“ ar „Glance View“. Ji leidžia laiką ir įspėjimus apie gautus pranešimus matyti užrakintame ekrane. Ir nors ši funkcija naudoja šiek tiek energijos, ironiška, bet tai padeda taupyti bateriją, kadangi daug žmonių telefoną bent kelis kartus per valandą atrakina vien tam, kad sužinotų laiką ir ar gavo kokių nors pranešimų. Tokie atrakinimai sunaudoja kur kas daugiau energijos nei blausus laikrodis užrakintame ekrane“, – sako R. Marcišauskienė. Jos minimą funkciją turėtumėte rasti telefono nustatymų ekrano skiltyje.

Nenaudojate? Išjunkite

Ne, telefono išjunginėti nesiūlome, juk jis tam ir skirtas, kad visada būtų šalia ir suteiktų ryšį. Kalbame apie funkcijas, daviklius ir programėles, kuriomis nesinaudojate.

Pavyzdžiui, jei išvykstate iš namų ir neturėsite „Wi-Fi“ ryšio, išjunkite jį, kad telefonas nesivargintų ieškodamas prisijungimo taško. Tas pat galioja ir GPS (vietos nustatymui), NFC ir „Bluetooth“ ryšiui – jei jais nesinaudojate, išjunkite, kadangi kol jie aktyvūs, telefonas jums nematant juos retsykiais aktyvuoja.

Camilo Jimenez nuotr./ Unsplash nuotr./Išmanieji telefonai
Camilo Jimenez nuotr./ Unsplash nuotr./Išmanieji telefonai

Bateriją gali eikvoti ir fone veikiančios programėlės. Pavyzdžiui, jei patikrinote „Facebook“ ar pažaidėte žaidimą ir grįžote į pradinį langą, programėlė liko veikti fone ir gali toliau naudoti jūsų telefono išteklius, o jūs to nė nepastebėsite. Pilnai visas programėles „Android“ telefone išjungsite paspaudę kvadratinį „Naujausi“ mygtuką ekrano apačioje arba, jei nustatytas valdymas gestais, braukdami nuo ekrano apačios ir palaikydami, o tuomet – X mygtuką. „iPhone“ telefone braukite nuo ekrano apačios ir palaikykite (senesnėje versijoje – dukart paspauskite „Namų“ mygtuką), o tuomet braukite į viršų programėles, kurias norite išjungti.

Mažiau žaidimų

„Miegodamas“ telefonas energiją naudoja minimaliai – natūralu, kuo mažiau juo naudositės, tuo ir baterija veiks ilgiau. Visgi labiausiai bateriją sekina ne kas kitas, bet žaidimai, todėl jei norite, kad telefonas be įkrovimo atlaikytų kuo ilgiau, susilaikykite nežaidę. Antra vieta priklauso vaizdo įrašams, o naršymas internete, socialiniuose tinkluose ar muzikos klausymasis bateriją sekina mažiau. Taigi jei labai nuobodu, verčiau rinkitės pastarąsias pramogas.

Beje, nors ir nedaug, įtakos baterijai gali turėti apskritai telefone įdiegtos programėlės. Todėl jei turite tokių, kuriomis jau seniai nesinaudojote ir naudotis neketinate, tiesiog ištrinkite.

Pasipildykite

Taip, norint sutaupyti reikia kažko atsisakyti. Kitas kelias – pasididinti atsargas, pavyzdžiui, įsigijus išorinę bateriją, tuomet ir nieko išjunginėti nereikės. Renkantis išorinę bateriją R. Marcišauskienė pataria atkreipti dėmesį ne tik į jos talpą, bet ir įkrovimo lizdų skaičių bei jų galią, kadangi nuo to priklausys, kaip greitai telefoną galėsite įkrauti.

123RF.com nuotr./belaidis įkroviklis
123RF.com nuotr./belaidis įkroviklis

Jei ir mažai naudojantis telefonu jis neatlaiko nė dienos, vertėtų susimąstyti apie paties įrenginio atnaujinimą. „Telefonų baterijos patikimai tarnauja 2–3 metus arba maždaug 500 įkrovimo-iškrovimo ciklų. Tam įvykus, jų talpa būna sumažėjusi apytiksliai penktadaliu ir traukiasi toliau. Baterijos talpai ir veikimui įtakos turi ir kiti naudojimo niuansai, pavyzdžiui, ją reikėtų saugoti nuo perkaitimo ar didelio šalčio“, – pataria „Telia“ ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius