Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perprogramuoti karjerą: kviečia rašyti kodą žinomiausiems lazeriams

Lapkričio 13–17 dienomis Vilniuje vyks aštuntoji „Build Stuff 2019“ programuotojams skirta konferencija, Į Lietuvą atvyks per 1400 informacinių technologijų atstovų iš daugiau nei 40 šalių. Renginyje dalyvauja IT, dirbtinio intelekto, finansų, technologijų kompanijos, ir pirmą kartą prie dalyvių jungiasi ir femtosekundinių lazerių kūrėjai „Light Conversion“.
Simonas Greičius
Simonas Greičius / „Build Stuff“ nuotr.

Penkias dienas truksiančios konferencijos metu dalyviai turi galimybę ne tik klausyti pasaulinio lygio pranešėjų, bet ir susipažinti su Lietuvoje veikiančiomis įvairių sričių bendrovėmis. Specializuotose konferencijose įmonės pristato savo veiklas ir – vieša paslaptis – pasinaudodamos tuo, kad susirenka koncentruota tikslinė auditorija, vilioja potencialius darbuotojus.

Pirmą kartą specializuotoje programuotojų parodoje dalyvaujanti pasaulyje gerai žinoma, lazerių sistemas kurianti bendrovė „Light Conversion“ turi labai aiškų tikslą – rasti papildomų programuojančių rankų.

„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai
„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai

Programuoja gyvastį lazeriui

Pagrindinė Programavimo grupės darbuotojų veikla – kurti unikalią programinę įrangą femtosekundinių lazerių sistemoms, kurios garsina Lietuvą visame pasaulyje. Būtent programavimo skyriuje visos lazerio sistemos (elektronika, mechanika, optika) sujungiamos į galutinį produktą, tad čia daromi ir neprograminiai darbai: tikrinamos naujos elektronikos plokštės, diagnozuojami lazerio gedimai ir kt.

Bendrovėje „Light Conversion“ kuriami lazeriai naudojami biochemikų, fizikų, chemikų mokslinėse laboratorijose. Jie taikomi ir industrinėse mašinose: lazeriai itin tiksliai gręžia, pjauna, tekina ar struktūriškai keičia medžiagų paviršių. Lazeriai yra įvairių industrinių mašinų „širdys“. Medicinoje, ypač chirurgijoje, vertinamos lazerių teikiamos itin tikslių pjūvių galimybės, pavyzdžiui, įmonėje gamintais lazeriais išpjaunami kraujagyslių stentai.

Bene daugiausia dėmesio skiriama lazerių sistemų priežiūrai ir diagnostikai. „Dauguma šių darbų atliekama nuotoliniu būdu. Lazerio nereikia ardyti ir siųsti į gamyklą – naujausias versijas diegiame internetu“, – apie darbo ypatumus pasakoja Simonas Greičius, programavimo grupės vadovas. Anot jo, auga ir testavimo programų ūkis, kurios sukasi lazerių surinkimo laboratorijose. Tai yra vidinio naudojimo programos, skirtos labai konkrečioms užduotims atlikti, pavyzdžiui, išmatuoti draustinius lazerio dažnius, prie kurių jis negali normaliai veikti. Tokių testavimo programėlių yra virš dvidešimt, tačiau jų nuolat daugėja.

„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai
„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai

Dėmesys darbo sąlygoms

Klausant programavimo grupės vadovo, atrodytų, kad norint dirbti bendrovėje „Light Conversion“ tiesiog privaloma gerai išmanyti fiziką. Tačiau šių ar kitų su lazeriais susijusių mokslų baigti nėra būtina, svarbiausia, anot jo, mokėti programuoti ir norėti išmokti daug naujų dalykų, o galimybės tam tikrai bus suteiktos.

„Nė vienas iš skyriuje dirbančių programuotojų (be manęs) nėra nei fizikas, nei lazeristas. Projektų turime daug ir įvairių, monotonijos tikrai nėra; dirbame su realiais prietaisais, kuriuos galime pačiupinėti. Vieniems tai yra privalumas, kitiems gal nelabai“, – atvirauja pašnekovas.

Šiuo metu „Light Conversion“ komanda ieško programuotojų, „DevOps“ inžinieriaus. Naujų kolegų laukia visos darbo priemonės, užtikrinančios našumą, kurias tik galima įsigyti už pinigus, nes, pasak Simono, taupymo ir dalinimosi ekonomika yra didžiausias programuotojų našumo priešas.

„Geri programuotojai gali būti 2-3 kartus efektyvesni už vidutinius, jei yra visos reikiamos priemonės. Tačiau, jei reikia sėdėti ant „čilerio“ ir žiūrėti į 13 colių monitoriaus ekraną, joks programuotojas gerai nedirbs. Dėl to turime tylias vienutes, galingus kompiuterius ir kitas darbui būtinas priemones“, – pasakoja „Light Conversion“ programavimo grupės vadovas.

Jam asmeniškai darbe labiausiai patinka kurti sistemas, kurios būtų tinkamos naudoti ir po kelių metų ir neatrodytų kaip iš praeito šimtmečio. Tuomet ateina palengvėjimas, kad „štai, ne be reikalo ginčijomės dvi savaites“.

„Na, o mąstant globaliau – tikrai nuoširdžiai didžiuojamės, galėdami kurti, vystyti unikalias lazerių sistemas ir taip turtinti Lietuvos bei pasaulio mokslo, verslo bendruomenes. Džiaugiamės prisidėdami ir prie šalies identiteto kūrimo, juk Lietuva – IT ir lazerių šalis“, – sako Simonas Greičius.

„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai
„Build Stuff“ nuotr./„Light Conversion“ lazeriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius