Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjoje sparčiai populiarėja programėlės, įspėjančios apie koronavirusą

Pietų Korėja yra viena iš technologiškai pažangiausių valstybių, tad pradėjus šalyje plisti koronavirusui, šalies programuotojai ėmėsi darbo. Sukurtos naujos mobiliosios aplikacijos seka koronaviruso paplitimą ir įspėja jų naudotojus – tai jas iškėlė į TOP pozicijas, rašo CNN.
Pietų Korėjoje saugomasi koronaviruso
Pietų Korėjoje saugomasi koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mobiliosios aplikacijos, skirtos sekti COVID-19 ligą, Pietų Korėjoje užima 6 iš TOP 15 pozicijų „Google Play“ parduotuvėje. Šių programėlių kūrėjai duomenis ima iš Vyriausybinių organizacijų.

„Įdiegimų skaičius kas valandą padidėja apie 20 tūkstančių“, – sako 51 milijoną gyventojų turinčios šalies programuotojas Bae Won-Seok, sukūręs programėlę „Corona 100m“. Programėlė leidžia žmonėms matyti datą, kada koronaviruso pacientas buvo informuotas apie ligą, taip pat tautybę, lytį, amžių, kur pacientas lankėsi. Programėlė taip pat matuoja, koks atstumas yra iki koronavirusu užsikrėtusių asmenų.

Nuo vasario 11 dienos tokia programėlė atsisiųsta daugiau nei milijoną kartų. B.Won-Seok pasiguodė, kad didelis atsisiuntimų skaičius palaužė jų serverį.

„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje
„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje

Kitos programėlės, „Corona Map“, kūrėjas Lee Jun-young, tikina, jog šio darbo ėmėsi dėl to, kad Vyriausybės pateikiamus duomenis žmonėms sunku suprasti. Nors šalies pareigūnai paskelbia vietoves, kuriose lankėsi koronavirusu užsikrėtę asmenys, tačiau ta informacija „nėra labai vizuali“.

„Pamaniau, kad būtų gerai sužymėti tai žemėlapyje“, – paaiškino Seule gyvenantis kūrėjas.

Programuotojai sako, kad netgi patys ėmėsi daugiau atsargumo priemonių, kai pasižiūrėjo į savo sukurtus žemėlapius. Programėlių palaikymui jie skyrė asmenines lėšas ir laukia aukų iš naudotojų.

Pasaulyje jau suskaičiuota daugiau nei 85 tūkstančiai koronaviruso atvejų, daugiau nei 2900 žmonių mirė. Po protrūkio Pietų Korėjoje skaičiuojama daugiau nei 3100 ligos atvejų.

Koronavirusas sujaukė šalies gyvenimą. Korėjos aviakompanija „Korean Air“ atlieka temperatūros patikras, automobilių kompanija „Hyundai Motor“ uždarė gamyklą kai nustatytas teigiamas koronaviruso atvejis, atšaukiami koncertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius