Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rusijoje geležinis kosmonautas Fiodoras mokomas šaudyti

Kosmoso tyrimams Rusijoje kuriamas robotas-humanoidas Fiodoras (FEDOR, Final Experimental Demonstration Object Research) yra mokomas ir šaudyti – laikant po ginklą abiejose savo rankose, rašo independent.co.uk.
Robotas-humanoidas FEDOR
Robotas-humanoidas FEDOR / D.Rogozino/„Twitter“ nuotr.

Tiesa, anot oficialios versijos, tokios pamokos robotui reikalingos ne dėl to, kad jį ketinama pritaikyti karinėms reikmėms Žemėje ar numatant galimybę, kad ginklo prireiks kosmose, o tiesiog norint lavinti roboto motorinius ir sprendimų priėmimo sugebėjimus – roboto kūrėjai tikina, kad jie tikrai nebando sukurti Terminatoriaus.

Roboto sugebėjimais socialiniame tinkle „Twitter“ pasidžiaugė ir Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Taip pat šis Rusijos politikas paviešino trumpą vaizdo įrašą, kuriame demonstruojami Fiodoro sugebėjimai – robotas dviem ginklais šaudė į taikinį.

Sklinda kalbos, kad ir D.Rogozinas yra didelis šaudymo mėgėjas. Tiesa, nelabai sėkmingas – esą, 2015 metais, netrukus po to, kai per „Twitter“ išreiškė paramą Amerikos nacionalinei ginklų savininkų asociacijai, jis iššovė sau į koją. Tiesa, oficiali Kremliaus pateikiama informacija byloja, kad vicepremjeras susižalojo žaisdamas rankinį.

Tuo tarpu robotas FEDOR pagal dabartinį planą į kosmosą turėtų keliauti 2021 metais. Tikėtina, kad pirmosios roboto kelionės metu jis ir bus vienintelis kosminio laivo „Federacija“ įgulos narys.

Robotą kuria Rusijos įmonė „Androidnaja technika“ ir Pažangiųjų tyrimų fondas, androidas jau išmokytas atlikti įvairių sudėtingų veiksmų. Pavyzdžiui, jis moka naudotis raktais ir kai kuriais kitais įrankiais, įsukti elektros lemputę ir netgi vairuoti automobilį.

Pagal pradinį sumanymą FEDOR buvo kuriamas gelbėjimo darbams, tačiau inžinieriai kaip vieną iš jo pritaikymo sričių nurodė karybą.

Pastaraisiais mėnesiais nestigo įvairių sričių ekspertų įspėjimų apie robotikos ir dirbtinio intelekto keliamas grėsmes.

Jungtinės Karalystės Karališkasis astronomas, Kembridžo universiteto Kosmologijos ir astrofizikos profesorius emeritas lordas Martinas Reesas sakė, kad per kelis šimtmečius mašinos gali pradėti valdyti žmones. Jis taip pat įsitikinęs, kad nežemiškos intelektualios būtybės, jeigu tokios apskritai egzistuoja, gali būti „elektronikos pagrindo“ ir kur kas geriau prisitaikę kosmoso tyrimams, nei žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius