Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Samsung Galaxy Watch“ laikrodis: modernus su klasikiniu kostiumu

Išmaniųjų laikrodžių gamintojai dažniausiai (bet ne „Apple“ atveju) supranta: klasika todėl ir vadinama klasika, kad yra nemirtinga. Remiantis šiuo supratimu jie ir savo produktus mėgsta gaminti: kad ir kokios šiuolaikiškos būtų laikrodžio funkcijos, jo išvaizda turėtų būti kaip klasikinio, amžino šveicariško laikrodžio.
Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Watch“
Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Watch“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujausias pietų korėjiečių išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Watch“ kaip tik ir yra vienas iš tokių produktų: išvaizda nuo klasikinio laikrodžio praktiškai nesiskiria. Skiriasi tik funkcijos. Ir tai, kad amžini būna tik tikrieji klasikiniai, bet ne išmanieji laikrodžiai.

Funkcijos

Taigi, kokios yra šio „Samsung“ išmaniojo aksesuaro savybės ir galimybės? Visų pirma, kaip jau ir įprasta su didelės raiškos spalvotais, lietimui jautriais ekranais, galima pasikeisti jo „ciferblato“ išvaizdą. Ta proga pirmas dalykas, kurį padariau su bandymui paskolintu laikrodžiu – tai įjungiau „PIP Boy“ sąsają. Funkcionalumas gerokai menkesnis už tą, kurį matome „Fallout“ žaidime, bet bent jau išvaizda smagi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Watch“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Samsung Galaxy Watch“

Savaime suprantamas yra laikrodyje esantis jutiklių rinkinys: barometras, giroskopas, akcelerometras, pulso matuoklis, aplinkos šviesos jutiklis bei GPS siųstuvas.

Nestebina ir tokie dalykai, kaip jungimasis su telefonu per „Bluetooth“ jungtį, sinchronizavimasis su „Samsung Health“ programėle, priklausomai nuo pasirinkto modelio galimas ir LTE ryšys, taip pat – jungimasis prie „Wi-Fi“ (tiesa, lėtokais 802.11 b/g/n standartais).

Laikrodis įkraunamas jį padėjus ant specialaus stovelio, nejunginėjant jokių laidų – tokiu būdu galima išlaikyti pakankamai gerą įrenginio atsparumą aplinkos poveikiui (jis įvertintas ne tik IP-68, bet ir JAV kariuomenės atsparumo aplinkos poveikiams standartu MIL-STD-810).

O krauti laikrodį tenka santykinai nedažnai – maždaug kartą kas 4-8 dienas, priklausomai nuo to, ar ketinate labai aktyviai sportuoti. Jeigu išvaizda ir spalvos jūsų nedomina – galite įsijungti „energijos taupymo režimą“ – jis tarpus tarp laikrodžio įkrovimų gali pailginti net kelis kartus, o jeigu nuspręsite įjungti ekstremalaus taupymo režimą, kuris išjungia viską išskyrus laikrodžio funkciją, tai nuo įkrovimo iki įkrovimo šis laikrodis galės „ištempti“ daugiau nei mėnesį (tiesa, akumuliatoriaus veikimo trukmės nurodytos didesniajam laikrodžiui su 472 mAh talpa – mažesnysis laikrodis yra su „vos“ 270 mAh akumuliatoriumi ir, galima tikėtis, panašiu santykiu trumpesne veikimo trukme).

O dar „Samsung“ į laikrodį įmontavo skaitmeninį asistentą „Bixby“. Skonio reikalas – gal jis kam nors ir patinka, tačiau aš vis dar senamadiškai laikausi įsitikinimo, kad tai yra jokios naudos neteikiantis papildymas.

Sportas

Iš esmės šis laikrodis, kaip ir daugelis kitų išmaniųjų ant riešo segimų įrenginių, daugiausiai savo naudos parodo sportuojant. Savaime suprantama, daugiausiai naudos iš jo – sinchronizavus su „Samsung Health“ programėle. Nors ir vienas laikrodis gali būti visai neprastu kompanionu.

Įrenginys siūlo pasirinkti vieną iš kelių fizinio aktyvumo formų (programėlėje jų kur kas daugiau) ir iki trijų rodiklių, kuriuos rodys ekrane – pavyzdžiui, bėgant galima pasirinkti bėgimo trukmę, greitį ir pulsą. Po kiekvieno nubėgto kilometro bėgikui bus pranešta, kokiu greičiu jis bėga.

Tuo tarpu telefono programėlė pasiūlo ne šiaip bėgimą, o galimybę rinktis iš kelių galimų bėgimo programų. Tiesa, net jokiais pasiekimais pasigirti negalinčiam tingiam bėgikui tai, ką siūlo programėlė, pasirodė ganėtinai ribota ir pernelyg lengva. Bėgti taip lėtai, kaip pasirinkus vidutinio sunkumo ištvermės bėgimą ragina „Samsung Health“, tikrai sunku. Kita vertus, kai kam gali pasirodyti svarbus ir malonus pasakymas moterišku balsu, kad štai, su kiekvienu žingsniu jūsų fizinė forma gerėja, kad jums puikiai sekasi, kad taip reikėtų ir toliau. Teigiama motyvacija, sklindanti iš programėlės, tikrai turi tam tikrą vertę.

Išvaizda

Kaip jau minėta, laikrodžio išvaizda yra beveik absoliučiai klasikinė, su keliais nedideliais skirtumais: laikrodžio ekranas, kuomet nėra naudojamas, pagal nutylėjimą būna visiškai juodas. Vietoj ant briaunos įtaisytų karūnėlių, kurios gali būti naudojamos laiko reguliavimui, šiame įrenginyje yra „atgal“ ir „namo“ mygtukai. Na, ir klasikiniuose laikrodžiuose neįprasta matyti, kad sukiotųsi ciferblatą supantis žiedas, o šiame tai yra viena iš pagrindinių valdymo įrankių.

„Galaxy Watch“ gali būti arba „didelis“, arba „labai didelis“: pirmasis būtų 42 mm modelis. Jo apvalus ekranas yra 30 mm skersmens, o svoris – 49 gramai. Antrasis – 46 mm modelis su 33 mm skersmens ekranu ir 63 g mase. Abu laikrodžiai komplektuojami su klasikai visiškai nepritinkančia gumine apyranke, kurią tikrieji klasikos mėgėjai nedelsiant pasikeis metaline arba odine apyranke.

Dar nuo klasikos „Samsung“ gaminius gerokai skiria tai, kad jie yra labai jau stori – apie 13 mm.

O skirtingų dydžių išmanieji laikrodžiai dar skiriasi ir korpuso spalvomis: didesniųjų korpuso metalinės dalys yra tik sidabrinės spalvos, mažesniųjų – arba juodos, arba raudono aukso spalvos.

Ilgaamžiškumas

Čia yra turbūt didžiausias šio laikrodžio (ir apskritai visų išmaniųjų laikrodžių) trūkumas: jeigu pirkdami klasikinį panašios kokybės rankinį laikrodį už palyginamą kainą pasvarstome, kad tai bus aksesuaras, na, mažiausiai kelioms dešimtims metų, o geriausiu atveju jį paveldės vaikai ir anūkai, tai „Samsung“ laikrodžio ilgaamžiškumą turbūt labiau tiktų lyginti su geros kokybės kojinėmis...

Galite būti tikri, kad po poros metų tų išmaniųjų laikrodžių – geresnių ir išmanesnių – bus pasiūlyta daugybė, o akumuliatorius nebus stebuklingas ir atlaikys tik tiek įkrovimo/iškrovimo ciklų su daugiau ar mažiau pakankama likutine talpa, kiek bus iš anksto apskaičiavęs gamintojas.

Standartinis LiPo technologijos akumuliatorius sugeba išlaikyti 300-500 įkrovimo/iškrovimo ciklų. Telefonui tai reikštų, kad jau po dvejų metų akumuliatoriaus talpa bus sumažėjusi ketvirčiu. Laikrodžiui, kuris įkraunamas 4 kartus rečiau, akumuliatoriaus talpa reikšmingai sumažėtų tikriausiai po maždaug 7-8 metų, o tada labai menkai tikėtina, kad pogarantinio aptarnavimo bendrovė rastų jums tokio seno gaminio naujų akumuliatorių už pakenčiamą kainą.

Gal toks ilgaamžiškumas ir pakenčiamas. Tačiau kita medalio pusė yra technologijų tobulėjimas: net jei išmanusis laikrodis po poros-trejeto metų ir veiks visai pakenčiamai, gamintojai vėl bandys jus suvilioti naujais, funkcionalesniais, gražesniais produktais. Ir visai gali būti, kad suvilios.

Kuo skiriasi nuo pirmtakų?

Didžiausi „Samsung Galaxy Watch“ skirtumai nuo ankstesnės kartos „Galaxy Gear S3“ laikrodžių yra išvaizdoje (naujasis modelis labiau suderinamas su klasikine laikrodžio išvaizda), dydyje (prieš dvejus metus buvo siūlomas tik vieno dydžio modelis – toks pats, kaip šiemet didysis) ir akumuliatoriaus veikimo trukmėje.

Jeigu dėl dviejų pirmųjų galima būtų sakyti, jog tai yra skonio reikalas, tai trečiasis skirtumas yra akivaizdžiai palankus naujausiam produktui.

Ar verta pirkti?

Ar tai yra pakankamai pateisinama priežastis išleisti 330 eurų, jeigu iki šiol naudojote ankstesnio modelio „Samsung“ laikrodį? Tikrai ne, jeigu tenkina akumuliatoriaus veikimo trukmė.

Bet jeigu vertinate klasikinę išvaizdą, šiuolaikišką, solidų veikimą be jokių trūkumų, per daug nesukate sau galvos dėl to, kad išmanusis laikrodis tarnaus trumpiau už mechaninį ir esate „Samsung“ prekės ženklo gerbėjas – kodėl gi ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius