-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Testas: ar esate psichopatas?

Priešingai nei populiarūs įsitikinimai, psichopatai gali būti ir geri, ir blogi, arba abu vienu metu. Apskritai, jie yra kūrybingi, impulsyvūs, maištingi, emociškai lankstūs, o dažnai ir labai sėkmingi bei produktyvūs darbuotojai. Tačiau kaip sužinoti, ar jūs pats nesate psichopatas?
Paauglys
Psichologija / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Be abejo, tai turi patvirtinti profesionalas ar net du, tačiau yra keletas generalizuotų testų, kuriuos atlikę galite gauti užuominų į savo psichinę būseną. Svetainėje „YouTube“ kanale „Big Think“ žinomas Oksfordo universiteto psichologas Kevinas Duttonas paaiškina, kas yra psichopatija.

Žinomas Oksfordo universiteto psichologas Kevinas Duttonas paaiškina, kas yra psichopatija.

Įsivaizduokite, kad regite traukinį, prieš kurį įstrigę penki žmonės. Yra jungiklis, kuris galėtų nukreipti traukinį į kitus bėgius, ir nors tai išsaugotų šiuos penkis pasmerktus žmones, tačiau trenktųsi į vieną vienintelį alternatyviame kelyje esantį asmenį.

Taigi, ar paspaustumėte jungiklį? Jei taip, jūs išgelbėtumėte daugiau gyvybių, bet pasirinktumėte nužudyti vieną nekaltą žmogų.

Kitas variantas: tas pats traukinys rieda link penkių žmonių, bet šį kartą nėra jungiklio. Vietoj to, jūs stovite šalia gana apkūnaus nepažįstamojo, su kuriuo neturite jokio ryšio. Jei stumsite jį ant traukinių bėgių, vyras mirs, tačiau užblokuos bėgius ir bus išgelbėtos penkios gyvybės.

Abiem atvejais jūs pasmerkiate kažką pražūčiai vardan kitos gyvybės. Tačiau pirmoji situacija yra „neasmeninė dilema“, kuri apima racionalų mąstymą. Antroji situacija apima „asmeninę dilemą“, kuri įtraukia empatiją bei bandymą suprasti, ką kiti pagalvos apie tavo veiksmus.

VIDEO: Are You a Psychopath? Take the Test.

Nesvarbu, ar esate psichopatas ar ne, jūs greičiausiai nuspausite traukinio jungiklį ir paaukosite vieną, vietoje penkių gyvybių. Tačiau kitas reikalas yra su antrąja situacija. Čia dauguma psichopatų visiškai nemato problemos nustumti apkūnų nepažįstamąjį priešais atriedantį traukinį, kad išgelbėtų penkis kitus žmones.

Duttonas atkreipia dėmesį, kad yra ir psichopatai-gelbėtojai, ir tie, kurie mėgaujasi gyvenimo užbaigimu, ar net abiejų savybių turintys žmonės. Tačiau tikrą psichopatą išduoda jo sugebėjimas „išjungti“ savo empatiją – ar apskritai šio jausmo neturėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius