Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiadienio rytą dėl kibernetinio incidento buvo sutrikęs Registrų centro tinklalapis

Trečiadienio rytą dėl kibernetinės DDoS (Distributed Denial of Service) atakos buvo sutrikdyta Registrų centro tinklalapio veikla. Kibernetiniai incidentai prieš valstybės institucijų tinklalapius buvo pradėti vykdyti praėjusią savaitę.
Registrų centro informacinės saugos operacijų centras
Registrų centro informacinės saugos operacijų centras / Teisingumo ministerijos nuotr.

Pranešimą apie sutrikusią registrų centro veiklą 15min iš skaitytojo gavo po devintos valandos. Anot Registrų centro atstovų, 11 val. jų tinklalapis veikė pinu pajėgumu.

„Turėjome laikinų techninių nesklandumų, dabar viskas veikia. Tai buvo labai laikinas sutrikimas, gal pusvalandžio, ne ilgiau“, – sakė Registrų centro atstovas spaudai Andrius Petraitis. Jis nenurodė, kas kaltas dėl incidento.

Antradienį ryte apie 11 val. trumpą laiką vėl neveikė Lietuvos Respublikos Seimo tinklalapis lrs.lt, o vakare sutrikdyta ir Užsienio reikalų ministerijos tinklalapio veikla.

Seimo puslapis pradėtas atakuoti šeštadienį 17 valandą. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) teigia sekmadienį situaciją suvaldęs ir pritaikęs apsaugos priemones, kad tinklalapis veiktų, tačiau pirmadienį sutrikimų neišvengta.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą po įvykusių kibernetinių išpuolių prieš Seimo internetinę svetainę.

Pasak „Interneto vizijos“ vadovo Arvydo Štrausko, dažniausiai DDoS atakoms naudojami virusais užkrėsti kompiuteriai. Visi jie gauna nurodymą į tam tikrą tinklalapį ar serverį siųsti kuo daugiau užklausų, ir kai iš 10 tūkst. ar daugiau kompiuterių tos užklausos pradedamos siųsti vienu metu, serveriui nebepakanka pajėgumų visų jų aptarnauti, todėl jis tampa nebepasiekiamu visiems, įskaitant ir „gerus“ lankytojus.

„Atakuoti galima dvejopai – „bombarduoti“ užklausomis, kad svetainė taptų nepasiekiama, arba pasinaudojus svetainės saugumo spragomis, įsilaužti į vidines sistemas. Pastarasis būdas dažniau naudojamas duomenų vagystės arba turinio iškraipymo tikslais (pvz., pakeisti tam tikrą tekstą)“, – sakė A.Štrausas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius