-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užlietą Fukušimos reaktorių apžiūrinėjantis robotas susidūrė su kliūtimis

Avarijos ištiktą Japonijos Fukušimos atominę jėgainę valdanti bendrovė penktadienį pranešė vėl pasiuntusi povandeninį robotą į vieną užlietą reaktorių, siekiant įvertinti cunamio sukeltos katastrofos padarytą žalą.
Vaizdas, kurį robotas užfiksavo užlietame Fukušimos atominės elektrinės reaktoriuje
Vaizdas, kurį robotas užfiksavo užlietame Fukušimos atominės elektrinės reaktoriuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2011 metų kovo 11-ąją vandenyno dugną supurtęs galingas žemės drebėjimas Japonijos šiaurės vakarų pakrantėje sukėlė didžiules cunamio bangas, nusinešusias daugiau kaip 18,5 tūkst. žmonių gyvybių ir sugadinusias Fukušimos atominės elektrinės aušinimo sistemas. Trijuose perkaitusiuose reaktoriuose išsilydė aktyvioji masė; ši avarija yra didžiausias tokio pobūdžio incidentas nuo 1986-ųjų Černobylio jėgainės katastrofos.

Bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) vasarį pasiuntė per atstumą valdomą robotą į vieną iš trijų sugedusių reaktorių, kurio viduje spinduliuotė itin intensyvi.

Tačiau misija 2-ajame reaktoriuje buvo nutraukta, nes robotas dėl aptiktų kliūčių nesugebėjo pasiekti numatytos vietos po reaktoriaus sandariuoju korpusu, kuriama, kaip manoma, dėl aukštos temperatūros buvo pratirpdyta skylė.

VIDEO: Robotas užfiksavo vaizdus iš apsemto Fukušimos elektrinės reaktoriaus

Surasti išsilydžiusio kuro liekanas yra labai svarbu jėgainės uždarymo projektui. Manoma, kad jis truks ne vieną dešimtmetį.

Trečiadienį TEPCO pasiuntė 13 cm pločio ir 30 cm ilgio robotą į 3-ąjį reaktorių, o dar viena apžiūra buvo surengta penktadienį, sakė TEPCO atstovas.

Vis dėlto bendrovei kol kas nepavyko surasti kuro liekanų.

„Šiandien robotas nusileido giliau į sandarųjį korpusą“, – nurodė atstovas, turėdamas omenyje penktadienio misiją. Pareigūnas pridūrė, kad TEPCO dabar išanalizuos nufilmuotus vaizdus.

VIDEO: Povandeninio roboto, skirto Fukušimos elektrinės radioaktyvaus kuro paieškai, pristatymas

Japonijos vyriausybė gruodį paskelbė prognozes, kad jėgainės uždarymas, teritorijos išvalymas ir kompensacijos nukentėjusiesiems kainuos 21,5 trln. jenų (192,5 mlrd. JAV dolerių arba 187,2 mlrd. eurų). Tikėtina, kad uždarymas truks mažiausiai keturis dešimtmečius, nes darbai nuolat stringa dėl didelės spinduliuotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius