-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas: pasaulį valdys ta valstybė, kuri valdys dirbtinį intelektą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įliejo alyvos į karštą kompiuterinių technologijų ekspertų ginčą apie dirbtinio intelekto vystymo naudą ir pavojus. Praėjusį penktadienį viešai kalbėdamas studentams V.Putinas prognozavo, kad ta valstybė, kuri pirmaus dirbtinio intelekto kūrimo darbuose, dominuos ir pasaulinėje politinėje arenoje, rašo „The Verge“.
V.Putino atostogos Pietų Sibire
V.Putino atostogos Pietų Sibire / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dirbtinis intelektas yra ateitis, ir ne tik Rusijos, bet visos žmonijos. Jis siūlo kolosalias galimybes, bet taip pat kels grėsmes, kurias sunku prognozuoti. Tie, kurie taps šios srities lyderiais, taps pasaulio valdovais“, – tvirtino Rusijos prezidentas, cituojamas propagandinio informacijos šaltinio RT.

Dirbtinio intelekto vystymas pastaraisiais metais vis dažniau pripažįstamas nacionalinio saugumo klausimu. Susirūpinimas dėl dirbtinio intelekto keliamos grėsmės yra garsiai išsakytas Kinijoje ir JAV (bet ne Rusijoje), kurios yra vertinamos kaip šios srities lyderės – Kinija netgi neseniai paviešino savo ambicijas iki 2030 metų tapti pasauline dirbtinio intelekto tyrimų lydere. Daugelis analitikų įspėja, kad amerikiečiams kilo tikra grėsmė atsilikti – ypač jeigu prezidento Donaldo Trumpo administracija neatsisakys savo ketinimų sumažinti finansavimą mokslo ir technologijų tyrimams.

Ir nors manoma, kad dirbtinis intelektas padės sustiprinti valstybių ekonomiką daugeliu įvairių aspektų – nuo sunkiosios pramonės iki medicininių tyrimų, šios technologijos taip pat gali būti panaudotos karyboje. Dirbtinį intelektą galima pasitelkti kuriant kibernetinius ginklus ir diegti į autonominius įrankius – pavyzdžiui, nebrangių bepiločių ketursraigčių skraidyklių spiečius, kurie dalinsis vienomis „smegenimis“ ir galės būti naudojami priešininkų stebėjimui ar puolimui.

Ir Kinija, ir JAV šiuo metu tyrinėja tokias technologijas, o V.Putinas savo penktadieninėje kalboje prognozavo, kad ateities mūšio laukuose valstybės susirems naudodamos autonominius robotus. „Kai vienos valstybės robotus sunaikins kitos valstybės robotai, pirmiesiems neliks jokio pasirinkimo, kaip tik pasiduoti“, – Rusijos prezidentą cituoja naujienų agentūra AP.

Neseniai verslininkas, bendrovių „SpaceX“ ir „Tesla“ vadovas Elonas Muskas bei 116 kitų technologijų srities lyderių Jungtinių Tautų organizacijai nusiuntė peticiją, kuria ragino reikalauti valstybių narių, kad šios kurtų naujus įstatymus, apribojančius tokių dirbtiniu intelektu aprūpintų ginklų kūrimą. Ši ekspertų grupė pareiškė, kad autonominių technologijų atsiradimas prilygs „trečiajai karybos revoliucijai“. Pirmoji buvo parako, o antroji – atominių ginklų atsiradimas.

E.Muskas, reaguodamas į V.Putino penktadienio kalbą ir Kinijos ambicijas, socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino savo niūrias nuojautas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius