Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 13 /2021 03 17

Asmens duomenų vagystė Vilniaus kolegijoje: „Vilnius Tech“ ramina studentus

Vilniaus kolegija informavo studentus apie galimą duomenų vagystę, dėl kurios buvo nutekinti jų asmens duomenys. Reaguodamas į šią žinią Vilniaus Gedimino technikos universitetas („Vilnius Tech“) pareiškė, kad incidentas niekaip nesusijęs su EDINA konsorciumu, kurio narės yra abi aukštosios mokyklos.
Programišius
Programišius / 123RF.com nuotr.

Universitetas pabrėžia, kad Lietuvos mokslo, studijų, veiklos ir procesų valdymo informacinės sistemos EDINA duomenys saugūs. „Vilnius Tech“ kartu teigia, kad informaciją apie galimą nutekinimą dar penktadienį gavo iš Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) ir todėl atliko tyrimą.

„Penktadienį iš NKSC buvo gautas pranešimas, kad nutekėjo studentų duomenys. Pranešime buvo paminėtas ir liemsis.lt. Reaguojant į tai, buvo skubiai sudaryta incidento tyrimo grupė ir atliktas tyrimas duomenų autentiškumui įvertinti“, – šeštadienio vakarą išplatintame pranešime sako universiteto Komunikacijos vadovė Ilma Cikanaitė.

Pasak jos, gautos išvados, kad tai nėra EDINA konsorciumo Studijų sistemoje saugomų studentų duomenys.

„Vilnius Tech“ su minimu duomenų nutekėjimu nesusijęs.

„Tai yra, paskelbti duomenys nėra iš EDINA Informacinės sistemos ir čia esantys duomenys yra saugūs. Vilniaus kolegijos studentų duomenų nutekėjimas niekaip nesusijęs su EDINOS konsorciumu. „Vilnius Tech“ su minimu duomenų nutekėjimu nesusijęs“, – teigiama universiteto pranešime.

„Kartu norime nuraminti ir „Vilnius Tech“ bendruomenę. „Vilnius Tech“ vidinės duomenų sistemos yra prižiūrimos pagal IT saugos standartus, nuolat atnaujinamos, atliekami pažeidžiamumo testai, siekiant apsaugoti mūsų bendruomenės narių (studentų ir darbuotojų) duomenis“, – priduria I.Cikanaitė.

Vilniaus kolegijos studentams išsiųstame laiške, kurį matė 15min, rašoma, kad buvo galimai įvykdyta duomenų vagystė, dėl kurios nutekinta ši informacija: studentų vardai, pavardės, asmens kodai, namų adresai.

Pasak Vilniaus kolegijos, duomenys buvo nutekinti iš paslaugų tiekėjo, o ne Vilniaus kolegijos duomenų bazių.

Vilniaus kolegijos Ryšių su visuomene skyriaus vadovas Dovydas Buslavičius 15min patvirtino, kad buvo nutekinti studentų duomenys, tačiau aplinkybių nekomentavo.

„Mes ties šiais dalykais dirbame ir kai turėsime daugiau informacijos – paviešinsime“, – sakė D.Buslavičius.

Kiek anksčiau į 15min kreipėsi skaitytojai, nurodę, kad forume „RaidForums“ programišiumi prisistatęs asmuo skelbė turįs maždaug 7 tūkst. Lietuvos studentų asmeninius duomenis.

Skaitytojo nuotr./Programišių įspėjimas „RaidForums“ forume
Skaitytojo nuotr./Programišių įspėjimas „RaidForums“ forume

Programišiumi prisistatęs asmuo tikina, kad tai – įspėjimas Lietuvos institucijoms, jog Konstitucija nebūtų pakeista taip, jog įpareigotų atlikti COVID-19 testus norintiems dirbti.

Pasak programišiaus, jei Konstitucija bus pažeista, bus nutekintos ne tik universitetų ir kolegijų duomenų bazės, bet ir esveikata.lt duomenys. Registrų centras 15min paaiškino, kad informacijos apie vagystę neturi. Panašu, kad studentų duomenis pavogęs vagis apsimelavo.

Apie Konstitucijos pokyčius, susijusius su testavimu dėl koronaviruso, Lietuvoje nebuvo kalbama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius