Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Xperia Z5 Compact“ – „Sony“ mažylis su nauja kamera (apžvalga)

„Sony“ šįmet pristatė net tris „Xperia Z5“ linijos telefonus, kurie vienas nuo kito skiriasi dydžiu, ekrano raiška ir kai kuriomis techninėmis savybėmis. Pati mažiausia ir „silpniausia“ testuota „Compact“ versija turi gerą kamerą, ilgai tarnaujančią bateriją, tačiau ne viskas telefone veikė nepriekaištingai.
„Sony Xperia Z5 Compact“
„Sony Xperia Z5 Compact“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmoji pažintis su „Xperia Z5 Compact“ nebuvo sklandi – telefone būta programinės įrangos trūkumų. Naršant internete atidarius adresinės juostą telefono klaviatūra „pakibdavo“, tad vienintelis būdas jį normaliai paleisti iš naujo buvo perkrauti įrenginį. Pašnekėjus su telefoną testuojančiais kolegomis pasirodė, kad tai ne pavienis atvejis, o programinės įrangos brokas. Problemų testuojant telefonus kilo ir užsienio žurnalistams.

Šis pavyzdys tik parodo, kad didelė dalis telefonų (ypač pigesnių modelių) dėl itin trumpų gamybos ciklų rinkas pasiekia neišbaigti.

„Sony“ atstovai Lietuvoje patikino, kad artimiausiu metu problemą išspręs programinės įrangos atnaujinimas.

Šis pavyzdys tik parodo, kad didelė dalis telefonų (ypač pigesnių modelių) dėl itin trumpų gamybos ciklų rinkas pasiekia neišbaigti. „Sony“ jau kuris laikas savo flagmanų seriją „kepa“ ne kasmet, o kas pusmetį ir pastarasis atvejis kelia abejonių, ar nuo to „Sony“ telefonų pirkėjams geriau.

Šiaip ar taip, antrasis testavimui duotas telefonas veikė taip, kaip turėtų.

Dizainas ir pirštų atspaudų skaitytuvas

„Z5 Compact“ matmenys, lyginanti su „Z3 Compact“ („Z4 Compact“ buvo pristatytas Japonijos rinkai), pakito labai nedaug – telefonas dabar bus keliomis milimetro dalimis storesnis – 8,9 mm, ir nežymiai sunkesnis – 138 gramai.

Įrenginio nugarinė dalis pagaminta iš stiklo, o aplink kraštines rasime plastikinį apvadą. „Sony“ Z serijos modeliai visuomet pasižymėjo solidžiu, išbaigtu dizainu ir šįsyk telefono dizaino klausimas taip pat atrodo išspręstas gerai.

„Z5 Compact“  mygtukai dabar bus išdėstyti kiek kitaip – garsinimo klavišai yra dešiniame telefono šone kiek žemiau nuo centro (nelabai patogu pasiekti nykščiu), dar žemiau – mygtukas greitam kameros įjungimui, o viduryje bus telefono atrakinimo mygtukas, kuriame integruotas ir pirštų atspaudų skaitytuvas. Iš anksčiau mėgintų kitų „Android“ telefonų man pirštų atspaudų skaitymo funkcija „Sony“ veikė greičiausiai ir tiksliausiai, tačiau ne taip tiksliai, kaip „iPhone“.

Kairiame „Z5 Compact“ šone yra microSD ir Sim kortelių jungtys, kurios paslėptos po specialiu dangteliu, kad telefonas būtų apsaugotas nuo vandens. Šįsyk apačioje įmontuotai microUSB jungčiai specialaus dangtelio neprireikė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Sony Xperia Z5 Compact“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Sony Xperia Z5 Compact“ jungtys

Anksčiau naudojantis „Xperia“ telefonais teko patirti, kad apsauginis dangtelis po kurio laiko nuplyšta, o šįsyk atrodo, kad apsauga bus patvaresnė.  

Visa „Z5 Compact“ linija apsaugota nuo dulkių ir vandens IP68 sertifikatu, o tai reiškia, kad iki pusvalandžio vandenyje gulinčio telefono vidinių komponentų vanduo pasiekti neturėtų.

Šaltos ekrano spalvos ir kamera

4,6 colio įstrižainės LCD ekrano raiška įrenginyje vis dar HD – 720 x 1280 p (323 taškai colyje). Nors tai du kartus mažiau nei naujuose modeliuose siūlo LG,  „Samsung“ ar „Sony“ „Z5 Premium“ modelyje, visaverčiam naršymui tiek turi pakakti. Tačiau man šiek tiek abejonių sukėlė ne raiška, o ekrano spalvų kontrastas – spalvos „Sony“ ekrane atrodo tamsesnės ir šaltesnės nei kitų gamintojų telefonuose ir reikėjo šiek tiek laiko prie to priprasti.

Jei ekrane rodomas statiškas vaizdas, telefonas išjungs procesorių ir ekrano sunaudojamą energiją sumažins perpus.

„Z5 Compact“ įdiegta nauja ekrano energijos taupymo technologija – jei ekrane rodomas statiškas vaizdas, telefonas išjungs procesorių ir ekrano sunaudojamą energiją sumažins perpus. Atsižvelgiant į tai, kad ekranas yra didelis baterijos siurblys, baterija turėtų sutaupyti reikšmingą kiekį energijos.

„Z5 Compact“ su  2 700 mAh baterija man dieną atlaikydavo visuomet – ir intensyviau pažaidus ar pažiūrėjus vaizdo įrašus, tad įprastai naudojantis galima drąsiai tikėtis bent pusantros dienos iki kito įkrovimo.

Labai norėtųsi ir „Sony“ telefonuose pagaliau išvysti greitojo krovimo funkciją,  kurią jau pristatė „Samsung“ ir „Huawei“.

Didžiausias „Z5 Compact“  arkliukas – 23 MP galinė kamera (priekinė – 8 MP). Japonų mobiliųjų telefonų gamybos verslas nuostolingas, bendrovė uždirba tik iš kamerų, kurias parduoda ir kitiems gamintojams. Tačiau nauja kamera su greičiausiu pasaulyje automatiniu fokusavimu (0,03 sekundės) kol kas bus skirta tik „Sony“ modeliams.

Kamera leidžia rankiniu būdu valdyti įvairius parametrus ir turi aibę nuotraukų redagavimo galimybių ir efektų. Viena iš žaismingų naujovių – padarius kelias skirtingas nuotraukas draugo veidą galima uždėti ant savo.

Telefonas gana kokybiškai daro nuotraukas prieblandoje, jose akių nerėžia „spalvinis triukšmas“. Dieną darytose nuotraukose aiškiai matyti ir smulkesnės detalės, labai gerai atrodo iš arti fotografuoti objektai, tačiau kartais, ypač fotografuojant šalia šviesos šaltinio arba lauke prieš Saulę, nuotraukos atrodo išblukusios, tarsi pritaikius šviesų filtrą.

Iš esmės „Sony“ kamera paliko teigiamą įspūdį, tačiau norėtųsi greitesnės reakcijos į prisilietimus – nors objektas automatiškai sufokusuojamas per 0,03 sekundės, nuotraukos ne visada padaromos akimirksniu ir pagal kameros veikimo spartumą „Sony“ neprilygo anksčiau mėgintam LG G4 su lazeriniu autofokusavimu.

Spartus procesorius

Telefonų našumo testuose „Xperia Z5 Compact“ su 2 GB RAM ir  „Qualcom Snapdragon 810“ aštuonių branduolių procesoriumi (1.5 GHz Cortex-A53 ir keturių branduolių 2 GHz Cortex-A57) demonstruoja puikius rezultatus.

Iš esmės su užduotimis procesorius susitvarko, tačiau, kaip ir su kamera, kartais telefone pasigesdavau greitesnės reakcijos į užklausas – perėjimas nuo vienos užduoties į kitą ne visuomet buvo greitas, o atidarant aplikacijas kartais buvo jaučiamas šioks toks atidėjimas. Tokios išvados sustiprėjo „Z5 Compact“ palyginus su „iPhone 6s“, kuriame iš techninės pusės jokių priekaištų neaptikau.

„Z5 Compact“ parduodamas su 32 GB vidinės atminties su galimybe praplėsti microSD kortele iki 200 gigabaitų.

Tiesa, kaip jau minėjau, tai nėra sparčiausias „Sony“ modelis – Z5 ir „Z5 Premium“ yra galingesni ir turi po 3GB RAM, tad juose galima tikėtis didesnio našumo.

Ilgiau panaršius telefonas kaista – kaip ir kiti telefonai su naujais galingais procesoriais, ypač „Qualcomm Snapdragon 810“. Galbūt tam, kad apsaugotų telefonus nuo perkaitimo, „Sony“ įdiegė papildomų saugiklių – įjungus vieną iš kameros aplikacijos fotografavimo funkcijų perspėjama, kad įkaitus telefonui funkcija gali būti išjungta.

„Z5 Compact“ parduodamas su 32 GB vidinės atminties su galimybe praplėsti microSD kortele iki 200 gigabaitų. Įrenginyje įdiegta „Android Lollipop“ operacinė sistema, greitai galima tikėtis ir „Marshmallow“ atnaujinimo.

Telefonus galima rinktis iš juodos, baltos, geltonos ir rausvos atspalvių, o į komplektą, be telefono, įeina tik kroviklis (ausinių nėra).

Išvados

Taigi ne pačią didžiausią „Z5 Compact“ ekrano raišką ir operatyviosios atminties kiekį galima pateisinti mažesne nei kitų flagmanų kaina – 600 eurų.

Jei esate iš tų žmonių, kurie mėgsta nepriekaištingą funkcionalumą, galbūt galima pagalvoti ir apie alternatyvas, kurių siūlo ir „Sony“. Tačiau jei nesate labai priekabus ir norite nedidelio telefono su gera kamera ir padoria baterija, „Z5 Compact“ kaip tik toks ir yra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius