Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų grožybių JAV žemėlapis išaugo iki 600 vietų

Lietuvą ir JAV sudrebinusios lietuviško paveldo paieškų ekspedicijos „Tikslas – Amerika 2018“ rezultatas – jau internete!
„Tikslas - Amerika“ dalyviai Aistė ir Augustinas Žemaičiai prie Čikagos skerdyklų vartų, kur dirbo galybė lietuvių
„Tikslas - Amerika“ dalyviai Aistė ir Augustinas Žemaičiai prie Čikagos skerdyklų vartų, kur dirbo galybė lietuvių / „Tikslas – Amerika“ nuotr.

Interaktyviame žemėlapyje www.tikslasamerika.lt pažymėjus beveik 300 papildomų lietuviško paveldo objektų, bendras lietuviškų vietų skaičius jame pasiekė 600. Žemėlapis apima 17 JAV valstijų ir svarbiausius miestus: Čikagą, Niujorką, Bostoną, Detroitą, Klivlandą ir kitus.

„Tikslas – Amerika“ projekto pirmoji dalis įvyko dar 2017 metais, kai misijos dalyviai Aistė ir Augustinas Žemaičiai sudokumentavo lietuvišką paveldą 11 šiaurrytinių JAV valstijų. Objektų nuotraukos ir aprašai sugulė ne tik į interaktyvų lietuviškų vietų JAV žemėlapį, pasiekiamą visiems, nemokamai, lietuvių ir anglų kalbomis, tačiau ir į internetinę lietuviško paveldo užsienyje enciklopediją „Gabalėliai Lietuvos“.

„Tikslas – Amerika“ nuotr./Įspūdingi antkapiai lietuviams Šv. Kazimiero kapinėse Čikagoje
„Tikslas – Amerika“ nuotr./Įspūdingi antkapiai lietuviams Šv. Kazimiero kapinėse Čikagoje

Sulaukusi didelio pasisekimo, ekspedicija šiemet pratęsta: užfiksuotas lietuviškas paveldas Ilinojuje, Misūryje, Mičigane, Viskonsine, Indianoje ir Ohajuje. Šių metų ekspedicija buvo ir ilgesnė už praėjusių metų ekspediciją – truko 25 dienas. „Iš viso Vidurio Vakaruose nuvažiavome 5757 km per 19 dienų, arba vidutiniškai 303 kilometrus per dieną, – pasakojo ekspedicijos savanorė Aistė Žemaitienė. – Kasdien susitikdavome su keliolika žmonių ir aplankydavome, nufotografuodavome, nufilmuodavome panašiai tiek lietuviškų objektų. Išklausydavome jų istorijas, jas užrašydavome – tai irgi atgulė internete.“

„Tačiau ekspedicija – tik apie 20 proc. viso darbo, – sakė projekto “Tikslas – Amerika„ vadovas Augustinas Žemaitis. – Didžiąją darbo dalį sudaro informacijos apie lietuviškas vietas rinkimas, sėdėjimas bibliotekose, bandymas rasti kontaktus žmonių, kurie galėtų papasakoti apie savo miesto lietuviškas vietas, surinkti iš jų informaciją, jau nekalbant apie programinę paties žemėlapio pusę.“

„Tikslas – Amerika“ nuotr./Prezidento Smetonos kripta Klivlande
„Tikslas – Amerika“ nuotr./Prezidento Smetonos kripta Klivlande

„Po pernai metų projekto www.tikslasamerika.lt įgyvendinimo sulaukėme labia daug klausimų – “o kas toliau?„ Norėjome, kad tai nebūtų vienkartinis projektas, o informacija žemėlapyje www.tikslasamerika.lt, taip pat internetinėje lietuviško paveldo enciklopedijoje www.gabaleliailietuvos.lt būtų pasiekiama apie visus JAV lietuviškus objektus. Džiugu, kad ilgainiui atsirado ir finansiškai prisidėjusių Amerikos ir Lietuvos lietuvių, kurie sake – “jūs tik darykit„, taip pat kad dalinį finansavimą 2017 m. ir 2018 m. ekspedicijoms skyrė LR Vyriausybės kanceliarija“, – pasakojo projekto savanorė Aistė Žemaitienė.

Kartu šis projektas – ir galimybė apjungti skirtinguose JAV miestuose gyvenančius lietuvius, kurie, būna, nežino visai netoli jų esančio kito miesto lietuviškų vietų. Žemėlapis ir enciklopedija – tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis. Kaip pasakojo ekspedicijos metu sutikta JAV Lietuvių bendruomenės Greater St. Louis apylinkės pirmininkė Danutė Žabaitė Lasky, „dalis mūsų parapijiečių jau nebekalba lietuviškai, tad tai, kad šioje svetainėje medžiaga pateikiama ir anglų kalba, yra tiesiog neįkainojama! Džiaugiamės su Jumis susipažinę ir žavimės Jūsų nuoširdžiu darbu lietuvybės išlaikymo užsienyje vardan.“

„Tikslas – Amerika“ nuotr./Šv. Kryžiaus bažnyčia Skerdyklų rajone, statyta lietuvių
„Tikslas – Amerika“ nuotr./Šv. Kryžiaus bažnyčia Skerdyklų rajone, statyta lietuvių

Paklaustas, kas dažniausiai naudojasi žemėlapiu, jo autorius Augustinas Žemaitis sakė: „Per tuos metus nuo to laiko, kai pirminis žemėlapis buvo pristatytas visuomenei 2017 m. pabaigoje, sutikome labai daug ir įvairių žmonių, kurie žemėlapiu naudojosi įvairiausiais sumetimais – kas tiesiog keliavo po JAV ir žemėlapio dėka lankė ir lietuviškas vietas, kas džiaugėsi pagaliau galėjęs sužinoti, kur Pensilvanijoje palaidoti jo proseneliai, kas tiesiog lengviau atsiduso, jog jų tėvų ar senelių statyta bažnyčia nenueis užmarštin ją uždarius, o amžiams liks įamžinta lietuviško paveldo enciklopedijoje.

Šį žemėlapį atrado ir mokslininkai – bendradarbiaujame su VGTU ir VDU mokslo darbuotojais, tyrinėjančiais išeiviją ir išeivijos architektūrą, Lietuvos archyvais – iš mūsų dažnai prašo informacijos ne apie tuos pačius objektus, kurie būtų įdomiausi turistams. Pavyzdžiui, pernai mus susiradęs VGTU Architektūros fakulteto dekanas Liutauras Nekrošius tyrinėja pirmosios XX a. pusės Amerikos lietuvių mokyklas – “Tikslas Amerika„ atranda tuos pastatus, padaro nuotraukas, iš to matosi, kur ir į ką verta gilintis.

„Tikslas – Amerika“ nuotr./Jaunimo centras Čikagoje
„Tikslas – Amerika“ nuotr./Jaunimo centras Čikagoje

“Tikslas – Amerika„ žemėlapis – tai ne tik sužymėtos vietos. Spragtelėjus ant jų pele iššoka jų informacija, nuotraukos, o taip pat nuorodos į dar platesnius aprašymus. Žemėlapį galima ne vien tiesiog artinti ar tolinti, bet ir sąraše pasirinkti atskirų valstijų, lietuviškiausių miestų lietuviškų vietų žemėlapius. Lietuviško paveldo vietos “Tikslas – Amerika„ žemėlapyje skirstomos į keturias kategorijas; aukštesnės kategorijos žymimos tamsesnėmis spalvomis. Kuo aukštesnė kategorija, tuo svarbesnė, įdomesnė, patrauklesnė aplankymui, geriau išsilaikiusi yra vieta: svarbiausias jų lanko net lietuviško kraujo neturintys amerikiečiai, jos įtrauktos į kelionių vadovus po JAV!

Be to, žymimos vietos, kurios nors ir nėra lietuvių, bet glaudžiai su jais susijusios. Taip pat vietos skirstomos į aštuonias rūšis pagal paskirtį. Skirtingų rūšių – skirtingas paveikslėlis (bažnyčios, kapinės, žymių lietuvių kapai, klubai, vietovardžiai...).

Kviečiame panaršyti!

Interaktyvus internetinis lietuviško paveldo JAV žemėlapis – čia: http://www.tikslasamerika.lt

Lietuviško paveldo užsienyje enciklopedija pasiekiama adresu http://www.gabaleliailietuvos.lt .

Enciklopedijos straipsniai feisbuke: http://www.facebook.com/gabaleliailietuvos

Ekspedicijos dienoraščiai 15min portale – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius