-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 įspūdingiausių JAV nacionalinių parkų, kuriuos verta pamatyti savo akimis

Nors Jungtinės Amerikos Valstijos daugeliui žmonių asocijuojasi su didmiesčiais, aktyviu gyvenimo tempu, greituoju maistu bei inovacijomis, šalis gali pasigirti ir nepakartojama gamta. Kiekviena valstija savita: skiriasi klimatinės zonos, kraštovaizdis. Šįkart siūlome užmiršti apie JAV miestų kultūrą ir bent jau virtualiai pakeliauti po įspūdingiausius šalies nacionalinius parkus.
Josemičio nacionalinis parkas
Josemičio nacionalinis parkas / Shutterstock nuotr.

Jeloustouno nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Jeloustouno nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Jeloustouno nacionalinis parkas

Jeloustouno nacionalinis parkas, esantis JAV Vajomingo, Montanos ir Aidaho valstijose – seniausias nacionalinis parkas pasaulyje. Tai unikalus gamtos kampelis, įžymus pasakišku kraštovaizdžiu: geizeriais, neapsakomo grožio slėniais, išskirtine gyvūnija. Manoma, kad parką suformavo daugiau nei prieš 2 milijonus metų vykę ugnikalnio išsiveržimai.

Nacionaliniame parke gyvena bizonai, elniai, vilkai, grizliai. Beveik per 9000 kvadratinių kilometrų teritoriją teka Jeloustouno upė, kurios pavadinimas suteiktas ir visam parkui. Viena iš parko įžymybių – Didysis geizeris. Tai aukščiausias pasaulyje geizeris, kurio srovės aukštis siekia net ~ 60 metrų. Jis išsiveržia kas 7–15 valandų, o „pasirodymas“ trunka apie 10 minučių.

Arkų nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Arkų nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Arkų nacionalinis parkas

Daugiau nei 2000 iš smiltainio susiformavusių arkų ir kolonų – Arkų nacionalinio parko įžymybės. Šis vėjo ir vandens kūrinys pradėjo formuotis daugiau nei prieš 300 milijonus metų teritorijoje, kuri dabar priklauso Jutos valstijai. Šioje vietoje susidariusius druskos klodus padengė smiltainis ir kitos uolienos, o ilgainiui druska buvo eroduota. Smiltainis, kuris kur kas atsparesnis erozijai, išliko arkų pavidalu.

Augmenijos šiame parke beveik nėra, mat klimatas labai atšiaurus. Visgi, gyvūnijos galima atrasti – parko teritorijoje gyvena lūšys, elniai ir kt. Šie gyvūnai aktyvūs tik naktimis, todėl keliautojai, vaikštinėjantys čia dieną, jaučiasi taip, tarsi būtų patekę į negyvenamą planetą.

Olimpo nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Olimpo nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Olimpo nacionalinis parkas

JAV šiaurės vakaruose, Vašingtono valstijoje esantis Olimpo nacionalinis parkas – dar viena saugoma išskirtinio kraštovaizdžio teritorija. Jo centre – 2430 metrų aukščio Olimpo kalnas, kuriame dažnos sniego audros, yra nemažai ledynų.

Parko teritoriją sudaro keturios dalys: Ramiojo vandenyno krantas, kalnų dalis, vakarinis drėgnųjų platumų miškas ir rytinė sausų miškų dalis. Kiekviena iš šių dalių unikali, pasižymi savita augmenija, kraštovaizdžiu. Dideli plotai iš viso nepaliesti žmogaus rankos, todėl keliaujant šiuo nacionaliniu parku galima grožėtis unikaliu reginiu.

Didžiojo kanjono nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Didysis kanjonas
Shutterstock nuotr./Didysis kanjonas

Vienas įspūdingiausių gamtos stebuklų Jungtinėse Amerikos Valstijose – Didysis Kanjonas. Arizonos valstijoje esantis Didžiojo kanjono nacionalinis parkas įkurtas 1919 metais. Seniau jame gyveno indėnų gentys, o iki šių dienų išlikusi Kolorado užtvanka – jų palikimas.

Užburianti gamtos didybė, tarpeklių ir plyšių labirintas, keistų formų uolos ir smailios viršūnės. Didysis Kanjonas tęsiasi net 446 kilometrus. Saulė, apšviesdama uolienas, kuria neįtikėtiną spalvų žaismą, kuris itin vilioja keliautojus. Turistams siūlomi pėsčiųjų žygiai, tačiau vaikštinėti siaurais takeliais ryžtasi tikrai ne kiekvienas. Tokiu atveju, pasigrožėti kerinčia gamta galima ir iš paukščio skrydžio, pro sraigtasparnio langą.

Saguaro nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Saguaro nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Saguaro nacionalinis parkas

Arizonoje esantis Saguaro nacionalinis parkas susideda iš dviejų dalių, kurias skiria Tusono didmiestis. Tiek viena, tiek kita parko dalis apima Sonoros dykumos ruožus. Ši dykuma – viena iš didžiausių ir karščiausių visoje Šiaurės Amerikoje.

Nacionalinio parko pavadinimas kilęs nuo saguaro kaktuso pavadino. Šių augalų, taip pat ir kitokių veislių kaktusų šiame gamtos kampelyje auga labai daug. Tai parkas, kurio didžiąją teritorijos dalį sudaro laukinė gamta. Čia galima išvysti ne tik spygliuotųjų kaktusų, tačiau ir retų gyvūnų, pavyzdžiui, dėmėtųjų pelėdų ar šikšnosparnių.

Kenajaus fjordų nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Kenajaus fjordų nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Kenajaus fjordų nacionalinis parkas

Paslaptingoje ir kiek atšiaurioje Aliaskoje esantis Kenajaus fjordų nacionalinis parkas įkurtas 1980 metais. Jame saugomas Aliaskai būdingas kraštovaizdis: kalnai, ledo laukai, ežerai, fjordai. Pakrantėse gyvena kuprotieji banginiai, jūrų liūtai, orkos. Kalnuose skraido tūkstančiai jūrinių erelių. Geriausias būdas pažinti šį gamtos kampelį – kelionė laivu. Turistams siūloma plaukti pakrante bei mėgautis idiliškais vaizdais.

Akadijos nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Akadijos nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Akadijos nacionalinis parkas

Kiekvieną rytą prieš aušrą minia keliautojų, užkopusių ant Kadilako kalno, esančio Maunt Deserto saloje, žvelgia į tolį. Pro kalnų viršūnes prasiskverbia pirmieji saulės spinduliai ir taip prasideda nauja diena Akadijos nacionaliniame parke. Šis parkas JAV šiaurės rytuose, Meino valstijoje. Jį sudaro kelios salos, esančios Atlanto vandenyne, netoli pakrantės.

Salose mišrūs miškai, daug įvairių samanų ir kerpių. Čia gyvena daugiau nei 50 žinduolių rūšių: elniai, briedžiai, bebrai, juodieji lokiai, lūšys, kojotai ir kt. Nacionalinis parkas didžiuojasi Samzo užutekiu, kuris yra vienintelis fjardas (įlanka, kuriai būdingi žemi krantai) visoje Rytinėje pakrantėje.

Josemičio nacionalinis parkas

Shutterstock.com/Josemičio nacionalinis parkas (JAV)
Shutterstock.com/Josemičio nacionalinis parkas (JAV)

Kalifornijoje, Siera Nevados kalnų pašlaitėje išsidėstęs Josemičio parkas – vienas lankomiausių visoje JAV.

Per metus į parką atvykta apie 3 milijonus turistų. Ir ne be reikalo, čia tikrai yra ką apžiūrėti! Viena iš parko įžymybių – El Kapitano granitinė uola, kurios aukštis net 900 metrų. Ši uola iškilusi virš lygių, miškais apaugusių Mersedo upės krantų. Dėl savo statumo ir aukščio ji itin mėgstama tarp patyrusių alpinistų, kurie ją vadina „granitiniu gigantu“.

Kita parko įžymybė – įspūdingas Josemičio krioklys, kurio aukštis daugiau nei 700 metrų. Josemičio nacionalinio parko kraštovaizdis tikrai išskirtinio grožio: slėniai, kriokliai, kanjonai, girios, nuostabūs ežerai ir daug laukinių gyvūnų.

Džošua medžio nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Džošua medzio nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Džošua medzio nacionalinis parkas

Džošua medžio nacionalinis parkas, dar kitaip vadinamas Trumpalapių Jukų nacionaliniu parku, yra pietų Kalifornijoje. Jį sudaro dviejų tipų dykumos: karštosios bei sausosios ir Mohavių. Mohavių dykumoje auga galybė Džošua medžių, siekiančių netgi 5–10 metrų aukštį. Šiame parke galima išvysti įspūdingus uolų darinius, kurie susiformavo maždaug prieš 100 milijonų metų.

Tai parkas, į kurį keliautojai vyksta norėdami pasimėgauti ramybe, grynu oru, giedru dangumi bei žodžiais sunkiai apibūdinamu kraštovaizdžio grožiu.

Siono nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Siono nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Siono nacionalinis parkas

Jutos valstijoje esantis Siono nacionalinis parkas žymus dėl išskirtinio grožio Siono kanjono. Šis kanjonas labai gilus, saulės spinduliai sunkiai prasiskverbia į jo dugną.

Siono parkas įsikūręs trijose skirtingose geografinėse teritorijose, kurios apima Kolorado plokščiakalnį, Didįjį Baseiną ir Mohavių dykumą. Dėl šios priežasties, skirtingose parko vietose gyvūnija bei augalija skiriasi kardinaliai. Vietomis augalija labai skurdi, o vietomis galima pamatyti sodriai žalios spalvos vijoklių, išsišakojusių medžių. Parke gausu krioklių, įspūdingų smiltainio uolų bokštų.

Braiso kanjono nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Braiso kanjonas
Shutterstock nuotr./Braiso kanjonas

Dar viena išskirtinė vieta JAV – Braiso kanjono nacionalinis parkas. Nors šis kanjonas nėra visiškai tikras, šioje vietoje niekada netekėjo upė, jis itin unikalus: lietaus vanduo, ledas ir sniegas čia išgraužė uolas, kurios primena amfiteatrus.

Erozija nuspalvino šias uolas įvairiomis spalvomis, todėl saulės spinduliams apšvietus, jos mainosi iš ryškiai raudonų į geltonas, netgi baltas, mėlynas ar violetines. Šis kanjonas unikalus, niekur daugiau nėra tokios gausybės hudų – taip geologų vadinamos šio tipo uolos. Pasak jų, taip atsitiko todėl, kad tokios pats cheminės sudėties Didžiojo kanjono ar Siono kalnai yra daug žemiau jūros lygio nei Braiso kanjonas.

Mirties slėnio nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Mirties slėnis
Shutterstock nuotr./Mirties slėnis

Svilinantis ir alinantis karštis – tai pats taikliausias apibūdinimas Kalifornijos valstijoje esančiam Mirties slėnio nacionaliniam parkui.

Šis dykumos ruožas, esantis tarp dviejų kalnų grandinių, garsėja ekstremaliausiu klimatu visoje planetoje, mat saulės spinduliai atsispindi nuo stačių uolų bei žemės, todėl karštis cirkuliuoja daubos viduje. Mirties slėnis susiformavo dideliam žemės luitui įsmukus žemyn, o gretimoje teritorijoje esantis žemės paviršius iškilo ir tapo kalnais.

Raibuliuojantis nuo karščio asfaltas, milžiniški kalnai, vandens jau seniai nematęs ežeras ir druskos pėdsakai jame. Toks yra Mirties slėnis.

Sekvojų nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Sekvojų nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Sekvojų nacionalinis parkas

Dar vienas nacionalinis parkas, esantis Kalifornijos valstijoje – Sekvojų nacionalinis parkas. Jis yra Siera Nevados kalnuose bei ribojasi su Karalių Kanjono nacionaliniu parku. Abu šie parkai administruojami bendrai.

Parke saugomos senosios girios, kuriose auga bene didžiausi pasaulio medžiai – didieji mamutmedžiai (didžiosios sekvojos).

Denalio nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Denalio nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Denalio nacionalinis parkas

Vėl nusikelkime į paslaptingąją Aliaską. Šioje valstijoje yra dar vienas, Denalio nacionalinis parkas, kurio paskirtis – saugoti išskirtinę Aliaskos kalnų gamtą. Per parką driekiasi Aliaskos kalnagūbris, vyrauja pelkėtos tundros kraštovaizdis, yra šiek tiek spygliuočių miškų. Denalio parke gyvena grizliai, juodieji lokiai, ganosi šiaurės elnių bandos. Pelkynuose braido briedžiai, kalnų šlaituose ganosi Dalio avinai. Šiame parke lankosi daug įvairiausių migruojančių paukščių, o upėse gausu lašišų, upėtakių. Tai žmogaus nepaliestas išskirtinis gamtos kampelis, kuris vasarą nusidažo spalvingais augalų žiedais.

Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas

Havajai – 50-oji JAV valstija, kurią sudaro kelių salų grupė Ramiajame vandenyne. Šio salyno įžymybė – Mauna Lao aktyvus ugnikalnis, kuris yra didžiausias visoje planetoje. Mauna Loa, kaip ir visi Havajų salyno ugnikalniai, susiformavo virš karštojo taško – vietos, kurioje konvekciniai Žemės mantijos srautai pradegina litosferos plokštę ir suformuoja ugnikalnius. Manoma, jog jis susiformavo daugiau nei prieš 700 tūkstančių metų.

Kita ugnikalnių nacionalinio parko įžymybė – Kilauea, dar vienas aktyvus ugnikalnis. Havajiečių mitologijoje Kilauea laikomas ugnikalnio deivės Pele buveine. Havajų ugnikalnių nacionalinis parkas yra net 1348 kvadratinio kilometrų ploto.

VIDEO: Havajuose – efektingas lavos ir Ramiojo vandenyno susitikimas

Egzotinių kelionių į JAV specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius