-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azijos salos ir jų gamta: nuo koralų sodų iki debesyse paskendusių viršukalnių

Azija – didelis ir kontrastų kupinas žemynas. Čia susipina skirtingos kultūros, istorinės patirtys, tradicijos. Be galo įvairiapusiška ir Azijos gamta: nuo dykumų iki milžiniškų kalnų. Nuo auksinio smėlio pakrančių iki neįžengiamų tropinių miškų. Ir tai – tik žemyninė Azijos dalis. Ne ką mažiau unikalios ir Azijai priklausančios salos, kurių suskaičiuojama tūkstančiai. Visų jų aptarti – neįmanoma, tačiau kelias, keliautojų itin pamiltas Azijos salas, pristatysime šiame straipsnyje.
Maldyvai
Maldyvai / Shutterstock nuotr.

Langkavis, Malaizija

Šiaurės vakarų Malaizijoje, netoli Tailando krantų, slepiasi nepaprasto grožio sala – Langkavis. Tankūs tropiniai miškai, žaliuojančios ryžių terasos, kalvos, urvai, smėlio pakrantės – Langkavio kraštovaizdis išties vertas atviruko. Ne veltui ši sala dažnai įvardijama kaip Malaizijos pasididžiavimas.

Išvertus iš malajiečių kalbos, Langkavio pavadinimas reiškia „rausvai rudą erelį“. Būtent šis paukštis – salos simbolis. Jo garbei Dataran Lang aikštėje pastatyta milžiniška skulptūra – tikima, jog erelis akylai stebi visus į salą atvykstančius keliautojus, saugodamas ją nuo piktadarių.

Shutterstock nuotr./Panoraminis Langkavo vaizdas, Malaizija
Shutterstock nuotr./Panoraminis Langkavo vaizdas, Malaizija

Langkavio sala – puikus atostogų krypties pasirinkimas tiems keliautojams, kurie svajoja apie prabangų poilsį. Čia gausu aukštos klasės viešbučių, restoranų, džiugina balto smėlio pakrantės ir krištolo skaidrumo vanduo.

Vis dėlto, saloje per daug įdomybių, jog būtų verta visą laiką pradrybsoti paplūdimyje. Viena iš įsimintų pramogų – pakilimas funikulieriumi į Gunung Machinchang kalvos viršūnę 708 metrų aukštyje virš jūros lygio. Nuo jos atsiveria nepaprasto grožio panorama.

Palavano sala, Filipinai

Pabuvoję žavingoje Langkavio saloje, persikelkime į kitą, ne ką mažiau patrauklią Azijos salą – Palavaną. Šis Filipinams priklausantis žemės kampelis sužavės tuos keliautojus, kurie per atostogas svajoja patirti kuo daugiau nuotykių egzotinės gamtos prieglobstyje.

Vienas iš Palavano salos simbolių, kurį, viešint šioje saloje, neabejotinai verta aplankyti – požeminė Puerto Prinsesos upė. Urvuose tekančios upės ilgis – net 8,2 km, tačiau keliautojams leidžiama apžiūrėti maždaug 1,5 km atkarpą. Klausiate, kokiu būdu galima apžiūrėti požeminę upę? Žinoma, ja plaukiant! Keliautojai susodinami į nedideles valteles, kuriomis drauge su gidu įplaukiama į urvą. Iš pradžių pasitinka aklina tamsa, tačiau vėliau, kai akys kiek apsipranta, galima išvysti paslaptingą požemių pasaulį: keistų formų uolienas, spindinčius stalaktitus. Beje, įdomu dar ir tai, jog virš požeminės upės žaliuoja atogrąžų miškai! Tad po įsimintinos ekskursijos upe galima leistis į ne ką mažiau įdomų žygį po džiungles.

Shutterstock nuotr./El Nido pakrantė, Filipinai
Shutterstock nuotr./El Nido pakrantė, Filipinai

Dar viena Palavano salos pažiba – El Nido pakrantė. Tai – Palavano užutėkis, kuris dažnai įvardijamas kaip gražiausia pajūrio vietovė visoje šalyje. Pakrantę supa statūs kalnai, apylinkėse daug uolų ir urvų. El Nido vanduo žavi skaidrumu ir skaisčiai smaragdine spalva – išties kerinčio grožio vieta. Keliautojams po šį užutėkį siūloma pasiplaukioti valtelėmis arba leistis į ekskursiją aplink salą laivu. Beje, svarbu paminėti dar tai, jog šiuo metu Palavano saloje vykdoma reabilitacija – stengiamasi išvalyti gamtą nuo turistų paliktų šiukšlių, atliekami pastatų rekonstrukcijos darbai. Tačiau sala nėra uždaryta – gražiausios vietos atviros turistams.

Maldyvai

Rojus žemėje – taip dažnai apibūdinami Maldyvai. Toks skambus epitetas šiai, tūkstančio salų šaliai, suteikiamas tikrai ne be reikalo: balto smėlio paplūdimiai, kurie ekspertų pripažįstami kaip vieni švariausių pasaulyje, turkio spalvos vandenys, palmių pavėsiai, egzotiški augalai ir jaukios pakrantėje įsikūrusios vilos – taip keliautojus pasitinka Maldyvų salos. Ir tai dar ne viskas: antroji susižavėjimo banga aplanko nusprendus pažinti povandeninio pasaulio lobynus: įvairiausių formų ir spalvų koralus, margas žuveles, taip pat ir rajas, bangininius ryklius, vėžlius ir kt.

Kaip jau minėjome, Maldyvų valstybę sudaro tūkstančiai salų. Jos susigrupavusios į 26 atolus – žiedo formos struktūras, kurių viduryje driekiasi lagūnos. Vienas iš turistų labiausiai pamiltų atolų – Šiaurės Malė atolas. Jame slepiasi Maldyvų sostinė Malė, kurioje gausu tradicinių restoranų, šurmuliuojančių turgaviečių, parduodančių šviežius vaisius, daržoves, ką tik pagautą žuvį ir suvenyrus, įvairiausių pramogų. Šiaurės Malės atole slepiasi kelios prabangios, privačios salelės, gausu turistų itin pamėgtų atostogų kurortų. Čia itin populiarus nardymas, o taip pat ir egzotinė žvejyba, banglenčių sportas.

Lombokas, Indonezija

Indonezija – valstybė, kuriai priklauso daugiau nei 17 tūkst. salų, iš kurių maždaug 600 – gyvenamos. Pagal turizmą populiariausia yra Balio sala. Tačiau po truputį vis daugėja keliautojų, norinčių pažinti ir kitokią Indoneziją, mat visos salos – labai unikalios, pasižyminčios kontrastų kupina gamta, savitu istoriniu palikimu bei iki šiol išlikusiomis šimtametėmis vietinių gyventojų tradicijomis.

Shutterstock nuotr./Lombokas, Indonezija
Shutterstock nuotr./Lombokas, Indonezija

Lombokas – tai vulkaninės kilmės sala, priklausanti Vakarų Mažųjų Sundos salų grupei. Ji sužavės tuos keliautojus, kuriuos vilioja laukinės gamtos grožis: kalnų šlaitai, didžiuliai krateriai, tankūs atogrąžų miškai, žaliuojantys slėniai. Dar vienas Lomkoko išskirtinumas – nedideli, nuošalūs smėlio paplūdimiai. Turizmo srautai čia kur kas mažesni nei Balio saloje, todėl Lombokas patiks tiems keliautojams, kurie nori išvysti Indonezijos grožį ir drauge pasimėgauti ramybe, gamtos prieglobsčiu.

Fu Kuokas, Vietnamas

Vietnamas – šalis, kuri keliautojams gali pasiūlyti labai daug įdomybių: nuo žadą atimančio Sapos regiono kraštovaizdžio iki šurmuliuojančių didmiesčių, nuo skaudžią istorinę praeitį menančių lankytinų vietų iki šimtamečių šventyklų, primenančių apie tikėjimo svarbą kultūrai.

Shutterstock nuotr./Kokosų sala, Vietnamas
Shutterstock nuotr./Kokosų sala, Vietnamas

Phu Quoc, arba tiesiog Fu Kuokas, – tai Vietnamui priklausantis kampelis, kuris keliautojams siūlo pailsėti ir pasimėgauti ramybe. Sala nėra tankiai apstatyta viešbučiais, dauguma jų išsidėstę tiesiog ant paplūdimio kranto. Todėl turistų čia nėra labai daug – puiki vieta tiems keliautojams, kurie nemėgsta šurmulio ir pramogų ir svajoja apie saulės vonias, egzotiškus vaisius, maudynes ir tradicinį Vietnamo maistą – saloje įsikūręs ne vienas puikus restoranas.

Similano salos, Tailandas

Similano salos – tai 11 salų grupė Andamanų jūroje, vakarinėje Tailando pakrantėje. Visos jos, drauge su 70 km ilgio žemyninės dalies pakrantės ruožu ir povandeninio pasaulio turtais, priklauso Similano salų nacionaliniam parkui.

Shutterstock nuotr./Similano salos, Tailandas
Shutterstock nuotr./Similano salos, Tailandas

Tikriausiai nenustebsite išgirdę, jog Similano salos gali pasigirti puikiais auksinio smėlio paplūdimiais ir palmių pavėsiais. Tačiau tai dar tikrai ne viskas: Similano salos viliote vilioja nardytojus iš viso pasaulio: keisčiausių formų povandeninės uolienos, spalvingi koralai, tropinės žuvys – ne veltui Similano salų nacionalinis parkas pripažintas kaip viena geriausių nardymo vietų Tailande.

Čedžu, Pietų Korėja

Pietų Korėja – šalis, kurią keliautojai iš Lietuvos atranda tik po truputį. Dažniausiai jie vyksta į valstybės sostinę Seulą, žavinčią savo šiuolaikiškumu ir veržlumu, tačiau drauge ir istoriniu palikimu. Vis dėlto Pietų Korėja, savo svečiams, gali pasiūlyti kur kas daugiau įdomybių. Viena iš jų – Čedžu sala Pietų Džolos provincijos pietuose.

Shutterstock nuotr./Čedžu, Pietų Korėja
Shutterstock nuotr./Čedžu, Pietų Korėja

Čedžu – vulkaninės kilmės sala. Čia vyrauja subtropinis klimatas, todėl visus metus džiugina šiluma ir drėgmė. Žinoma, puikus klimatas – tik vienas iš salos privalumų. Kitas – kraštovaizdis. Mandarinų plantacijos, aštrūs, vandenyno skalaujami uolų šlaitai, gėlių žiedais išmargintos pievos, kriokliai, pušynai, puraus smėlio paplūdimiai – paganyti akis Čedžu saloje tikrai yra į ką. Beje, šioje saloje stūksantis Halasano ugnikalnis – aukščiausias visoje šalyje. Jo aukštis net 1950 metrų. Tiek snaudžiantis ugnikalnis, tiek jo apylinkės įtrauktos į nacionalinio parko teritoriją.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Aziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius