Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotikos portretai: džiunglių žmonės-katės – Matsés gentis

Greta Brazilijos ir Peru sienos gyvenantys Matsés žmonės tvirtina, jog nenaudoja fabrikuose pagamintų daiktų ar paruošto maisto, tad jiems tereikia vieno – erdvės, kurioje gali užsiauginti javų. Deja, tai nėra taip lengva padaryti įvairiais gamtos ištekliais turtingoje Amazonės žemėje, į kurią nuolat taikosi miškų kirtėjai ir naftos perdirbėjai.
Matses genties moteris-žiniuonė: tai, kuo užsiima, išduoda jos išvaizda – ištatuiruotos lūpos ir ūsus primenantys spygliai
Matses genties moteris-žiniuonė. Tai, kuo užsiima, išduoda jos išvaizda: ištatuiruotos lūpos ir ūsus primenantys spygliai

Tarpusavio kovos – tik dėl moterų

Sunku rasti Matsés genčiai priklausantį vyrą, kuris nemokėtų elgtis su lanku ir strėlėmis. Tačiau ginklai čia niekada nenaudojami spręsti tarpusavio konfliktams ir pasitelkiami tik medžioklei.

Genties nariai griežtai suskirstyti į du klanus – jaguarų ir kirmėlių, kurių kiekvienas atlieka tam tikras pareigas.

Apskritai čiabuviai labai taikūs, o dauguma nesutarimų kyla dėl praktikuojamos poligamijos – kai nesusikalba kelios vieno vyro žmonos.

Genties nariai griežtai suskirstyti į du klanus – jaguarų ir kirmėlių, kurių kiekvienas atlieka tam tikras pareigas. Plėšrūnų garbei pavadintos grupės atstovams neleidžiama dirbti žemės, kadangi tikima, jog kitu atveju gyvūnų dvasios gali įsižeisti ir užtraukti nelaimę.

Energija iš varlių nuodų ir pučiamo tabako

Matsés žmonės stiprybės semiasi iš gamtos. Pavyzdžiui, varles ne tik valgo, bet ir naudoja keistokiems, prieš medžioklę atliekamiems ritualams.

Nedideliu pagaliuku trinant roplio nugarą išsiskiria „sapo“ vadinamas nuodingas skystis, kurį čiabuviai lašina į savo odoje išdegintas skylutes.

Iš pradžių jausdami svaigulį ir šleikštulį, vėliau įgauna jėgų ir džiaugiasi kelioms dienoms pagerėjusiu regėjimu.

Kitas būdas įgauti energijos – „nënë“ tabakas. Tiesa, čia jis nesukamas nei į papirosą, nei beriamas į pypkes. Vyresnis narys, pasiėmęs neilgą bambukinį vamzdelį, pučia džiovintas žoleles į kito gentainio nosį. Nors tokia procedūra sukelia nemažai skausmo, čiabuviai tvirtai tiki jos nauda.

Stebuklingasis tabakas
Stebuklingasis tabakas

Nuo gerklės skausmo gydosi mėsa

Moterys Matsés gentyje itin gerbiamos. Ne be priežasties – puikiai išmanydamos augalų ir gyvūnų gydomąsias galias jos paprastai tampa žiniuonėmis. Ligos čia įveikiamos mums neįprastais vaistais. Vietiniai nuo nuo gerklės skausmo gelbėjasi ne šiltomis arbatomis, o beždžionės staugūno mėsa.

Genties moterys turi daug teisių. Pavyzdžiui, jos dažniausiai tampa žiniuonėmis
Genties moterys turi daug teisių.
Pavyzdžiui, jos dažniausiai tampa žiniuonėmis

Išmintingosios moterys pasižymi ypatinga išvaizda. Imituodamos kates juodai apsitatuiruoja lūpas ir į nosį prisismaigsto gyvūno ūsus primenančių dyglių, kuriuos gamina iš sustandėjusių palmių lapų.

Į aplinkinių genčių narius jos panašios tik spalvomis, kadangi kūnus išmargina ryškiai raudonais dažais.

Siekiant išsaugoti gamtą ir nedrumsti Matsés genties ramybės, oficialūs turai buvo uždrausti. Tačiau tyrinėjant Amazonės platybes ir susidūrus su žmonėmis-katėmis verta bandyti įsiprašyti į svečius – jie gali atskleisti vertingiausias džiunglių paslaptis.

Genties vaikai
Genties vaikai

Egzotinių kelionių į Pietų Ameriką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius