Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiniai vaisiai, kurių verta paragauti viešint Balio saloje

Indonezijai priklausanti Balio sala – tai žemės kampelis, kasmet pritraukiantis didelius srautus atostogautojų. Keliautojus žavi ne tik malonus klimatas ir egzotiški paplūdimiai, tačiau ir didingi kalnai, atogrąžų miškai, žaliuojančios ryžių terasos, įmantriomis dekoracijomis papuoštos hinduistų šventyklos.
Mangostanas (Mangosteen)
Mangostanas (Mangosteen) / Shutterstock.com nuotr.

Ir tai dar ne viskas: Balio sala – puikus Pietryčių Azijos šalių kultūros pavyzdys. Miesteliai užburia savo gyvybingumu, vietiniai gyventojai – maloniomis šypsenomis, o turgavietės – šurmuliu ir didžiuliu prekių pasirinkimu. Įvairiausi prieskoniai, kvapnios kavos, rankų darbo papuošalai, tradiciniai drabužiai – sarongai... Viešint Balio turgavietėse akys mirga nuo spalvų gausos, nosį kutena įmantrūs kvapai, o ausyse skamba galybė prekeivių pasiūlymų – jei nuspręstumėte ką nors įsigyti, nepamirškite derėtis!

Shutterstock.com nuotr./Vaisių turgus
Shutterstock.com nuotr./Vaisių turgus

Bene labiausiai keliautojus iš Vakarų viliojanti Balio turgaviečių vieta – vaisiais nukrauti prekystaliai. Spalvingi, kvapnūs, prisirpę – užtenka tik pažiūrėti į šiuos vaisius ir jau tįsta seilė! „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums parengė straipsnį apie įdomiausius vaisius, kuriuos, viešint Balio saloje, tikrai verta paragauti. Beje, didžiąją dalį šių vaisių galima rasti ir kitose Pietryčių Azijos šalyse.

Durijus

Shutterstock.com nuotr./Durijus
Shutterstock.com nuotr./Durijus

Jeigu „google“ paieškos langelyje įvestumėte frazę „Top ten stinkiest foods in the world“ (liet. dešimt labiausiai smirdančių maisto produktų pasaulyje) – nustebtumėte. Kone visuose straipsniuose pirmojoje pozicijoje puikuojasi ne kas kitas, o durijaus vaisius (lietuviškai dar vadinamas durianu). Nepaisant išties nemalonaus kvapo, kurį daugelis prilygina neplautoms kojinėmis, viešint Balio saloje durijų vis tiek verta paragauti. Sakoma, jog nuomonė apie šį vaisių būna trejopa: vieniems jis labai patinka (dažniausiai tai vietiniai gyventojai), kiti durijaus negali pakęsti, treti – įvertina puikų skonį, tačiau kol valgo būna užsikimšę nosį.

Durijus pasižymi ne tik savo kvapu, tačiau ir dydžiu. Vidutiniškai šis vaisius užauga iki 40 cm ilgio ir 30 cm skersmens. Pietryčių Azijoje durijus neretai vadinamas „vaisių karaliumi“. Jo žievelė – rusvai žalios spalvos ir dygliuota. Minkštimas – blyškiai gelsvas, kartais šiek tiek rausvas. Būtent šis minkštimas ir turi stiprų kvapą. Visgi, durijaus skonis tikrai neprastas – lengvas saldumas, kuris šiek tiek primena migdolo riešutą ir kreminė tekstūra. Jeigu mėgstate iššūkius, viešėdami Balyje paragaukite durijaus.

Rambutanas

Shutterstock.com nuotr./Rambutanas
Shutterstock.com nuotr./Rambutanas

Dar vienas egzotiškas vaisius, kurį rekomenduojame paragauti viešint Balio saloje – rambutanas. Savo išvaizda jis šiek tiek primena prieš tai aptartąjį durijaus vaisių. Pagrindinis skirtumas – rambutanas kur kas mažesnis. Ir, žinoma, neturi nemalonaus kvapo!

Rambutanai auga kekėmis. Vidutinis vaisiaus skersmens dydis – 3–6 cm. Dažniausiai kekėje būna po 10–20 vienetų. Rambutano vaisiaus žievelė padengta raudonos spalvos plaukeliais. Vidus –baltos arba rausvos spalvos, saldus, kartais gali būti ir kiek rūgštokas. Kai vaisius prinokęs, žievelė nesunkiai nusilupa.

Rambutano vaisiai valgomi tiek švieži, tiek konservuoti. Iš jų gaminami ir džemai. Rambutanai labai naudingi žmogaus organizmui, mat savo sudėtyje turi vitamino C, o taip pat kalcio, fosforo netgi geležies. Beje, prieš valgydami rambutaną – atidžiai jį apžiūrėkite. Šiuos vaisius itin mėgsta juodosios skruzdėlės, kurios, prie rambutano žievės plaukelių kartais išsilaiko net vaisių nuplovus.

Mangostanas (Mangosteen)

123rf.com nuotr./Mangostanas (Mangosteen)
123rf.com nuotr./Mangostanas (Mangosteen)

Obuolio dydžio, tamsiai violetinės spalvos – taip atrodo mangostanas, mangostaninės garcinijos vaisius. Mangostano žievelė – labai tvirta, jos storis kartais siekia net centimetrą. Nepaisant to, vaisių valgyti labai paprasta – tereikia peiliu įpjauti žievelę ir vaisius lengvai išsilukštena. Viduje slypi baltos spalvos skiltelės, kurios pasižymi saldoku, šiek tiek rūgštelės ir aitrumo turinčiu skoniu.

Žmogaus smegenys veikia taip, jog pirmą kartą ragaujant naują patiekalą bandoma atrasti asociacijų – kokį skonį jis primena. Tačiau apibūdinti mangostano skonį – sudėtinga. Jis neprimena nieko. Mangostanas – unikalus, įdomus ir tikrai gardus!

Mangostanas kartais vadinamas „kruvinu vaisiumi“. Taip yra dėl to, jog violetinė žievelė – sultinga. Lukštenant vaisių ir stipriau paspaudus žievelę – ištrykšta sodrios spalvos sultys, kurios aptaškiusios drabužius atrodo tarytum kraujo dėmės.

Mangostanas taip pat populiarus ir tradicinėje medicinoje. Sakoma, jog jo sultys gydo probleminę odą, iš mangostano gaminami antpilai, kurie padeda nuo kosulio, viduriavimo, karščiavimo. Vaisiaus žievelė turi antioksidantų.

Valgomoji salakpalmė arba gyvatės vaisius

Shutterstock.com nuotr./Valgomoji salakpalmė arba gyvatės vaisius
Shutterstock.com nuotr./Valgomoji salakpalmė arba gyvatės vaisius

Visi iki šiol aptarti vaisiai pasižymi išties neįprasta išvaizda. Ne išimtis ir valgomoji salakpalmė, kurios vaisiai dar vadinami gyvatės vaisiais. Toks pavadinimas šiems vaisiams suteiktas tikrai ne be reikalo – jų žievelė primena gyvatės odą. Grublėta, turinti nedidelius žvynelius, tamsiai ruda, kartais šiek tiek rausva – iš pirmo įspūdžio vaisiai tikrai neatrodo labai gundančiai. Tačiau viduje slypi tikras desertas!

Nulupus gyvatės odą primenančią žievelę nereikia skubėti – vaisių dar dengia plonytė membrana, kurią reikia švelniai nuimti. Na, o po to, galima ragauti. Gyvatės vaisius – kietokos konsistencijos. Savo skoniu šiek tiek primenantis ananaso, obuolio ir žemuogės mišinį – įdomu ir labai gardu.

Mangas

Shutterstock.com nuotr./Mangas
Shutterstock.com nuotr./Mangas

Mangas – tai vaisius, kurį, tikriausiai, esate ragavę ne kartą. Juk šių vaisių galima nesunkiai įsigyti kone kiekvienoje Lietuvos parduotuvėje. Tačiau keliauti mėgstantys žmonės pasisako griežtai – kol nesate ragavę mango vaisiaus Pietų ir Pietryčių Azijos šalyse, tol nesate ragavę šio vaisiaus iš viso. Mangas – nacionalinis Indijos ir Bangladešo vaisius. Neoficialiai jis laikomas ir Filipinų nacionaliniu vaisiumi. Balio salos gyventojai savo kasdienybės taip pat neįsivaizduoja be mangų. Juk jie šioje saloje itin sultingi, pasižymintis sodriu, saldžiu skoniu.

Mangai valgomi vieni, kaip užkandžiai. Taip pat iš jų spaudžiamos sultys, gaminami glotnučiai. Mangai naudojami ir kaip įvairių salotų ingredientai. Šie saldūs vaisiai puikiai dera su ryžiais, mėta, čili pipirais, kalendra ir kt.

Dygliuotoji anona (Soursop)

Shutterstock.com nuotr./Dygliuotoji anona (Soursop)
Shutterstock.com nuotr./Dygliuotoji anona (Soursop)

Dyliuotoji anona – tai vaisius, kuris kildinamas iš Pietų Amerikos bei Karibų regiono. Nepaisant to, šiandien šis, išties unikalus, vaisius auga kone visuose tropiniuose kraštuose. Ne išimtis ir Balio sala.

Dygliuotoji anona – didelis vaisius, užaugantis net iki 35 cm ilgio. Jis gali sverti nuo 4,5 iki 7 kg. Prinokusios anonos odelė – žalsvai geltona, su dygliukais. Vidus – purus, baltos spalvos, savo konsistencija šiek tiek primenantis vatą. Skonis – rūgštokas.

Vaisiai valgomi švieži, naudojami desertų, šerbetų, sirupų gamyboje. Dažnai gaminamas anonos, cukraus sirupo ir ledukų kokteilis, kuris puikiai atgaivina karštomis vasaros dienomis. Dygliuotoji anona puikiai žinoma tiems, kurie domisi alternatyvia medicina. Liaudies medicinos šalininkai netgi teigia, jog šis vaisius gali padėti sergantiems Parkinsono liga, vėžiu, tačiau mokslinių faktų, pagrindžiančių šią teoriją, nėra.

Duonvaisiai (Jackfruit)

Shutterstock.com nuotr./Duonvaisiai (Jackfruit)
Shutterstock.com nuotr./Duonvaisiai (Jackfruit)

Straipsnio pradžioje pasakojome apie durijų – vaisių, kuris garsėja savo prastu kvapu. Nemaloniam durijaus kvapui tikrai nėra lygių, tačiau duonvaisis (stambiojo duonmedžio vaisius) – vienas iš durijaus konkurentų.

Duonvaisiai – nemaži, jų skersmuo maždaug 20 cm, ilgis svyruoja nuo 20 iki 90 cm. Vaisius gali sverti net 35 kg. Nors neperpjautas prinokęs duonvaisis ir turi nemalonų kvapą, kuris dažnai prilyginamas pūvantiems svogūnams, perpjovus – minkštimas kvepia saldžiai, šiek tiek primena ananaso ir banano mišinį. Vaisiai valgomi švieži, o taip pat džiovinami ir pateikiami kaip užkandis. Beje, duonvaisiai naudojami ir kaip svarbus ingredientas troškiniams bei salotoms.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių į Indoneziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius