Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausi pasaulio urvai, slepiantys džiungles bei brangakmenius

Gamtoje slepiasi tiek daug stebuklų, kad dažnai sunku apsispręsti, kas mums labiausiai įdomu. Vienus traukia didingas miškų grožis, kiti negali atsispirti povandeniniam pasauliui su visomis ten glūdinčiomis paslaptimis, o kai kuriuos žavi mistiška požemių karalystė – urvai.
Šondongas
Šondongas / Shutterstock.com

Nuo neatmenamų laikų šios vietos laikomos dieviškomis, kartais naudojamos tiesiog prieglobsčiui ar net laidojimui. Pasinerkite į paslaptingą požemių pasaulį ir susipažinkite su jo užburiančiu grožiu.

1. Uola, viduje slepianti džiungles

Kalnų upės uola, įsikūrusi vidurio Vietname. Britų mokslininkai, 2009 metais atradę Šondongą teigia, kad tai vienas iš didžiausių urvų pasaulyje. Bendras gamtos milžino ilgis 9 km, o aukštis siekia 200 metrų, taigi požemiuose vietos pakaktų net 40 aukštų pastatui. Po akmens luitais slepiasi ne tik didžiulė erdvė, bet džiungles primenantis vaizdas. Taip yra dėl įgriuvų, per kurias į požeminę erdvę patenka saulės spinduliai. Uolos padengtos žolės kilimais, o aplink knibžda vabzdžiai, gyvatės, beždžionės ir netgi skraido paukščiai.

Shutterstock.com/Kregždžių urvas
Shutterstock.com/Kregždžių urvas

2. Ekstremalaus sporto entuziastų pamėgtas Kregždžių urvas

Tai giliausias urvas visoje Meksikoje, žemyn jis tęsiasi net 376 metrus. Neįsivaizduojate, kaip tai atrodo palyginus su didžiausiais pasaulio pastatais? Pavyzdžiui, Vilniaus televizijos bokštas šiek tiek žemesnis, jo aukštis – 326 metrai.

Įėjimas – didžiulė skylė kalne. Dėl sudėtingų pakilimo ir nusileidimo sąlygų, šią vietą dievina ekstremalaus sporto gerbėjai. Kregždžių urvas vis dar pilnas paslapčių, išraizgytas šimtais tamsių ir siaurų tunelių, iš kurių mokslininkai ištyrė vos keletą.

Beje, tokį pavadinimą „Kregždžių urvas“ gavo būtent dėl milžiniškų kregždžių kolonijų, nepaliekančių jo net ir šiais laikais. Saugant paukščius ir rūpinantis čia parašiutais leistis pamėgusių sportininkų saugumu, darbo laikas yra ribojamas.

Shutterstock.com/Shachtu komplekse Meksikoje esantis urvas
Shutterstock.com/Shachtu komplekse Meksikoje esantis urvas

3. Kristalais išpuošti požemiai

Šį urvą galite aplankyti Meksikos dykumoje. 2000 metais darbininkai Shachtu komplekse tiesė tunelį ir netikėtai surado slaptą, 300 metrų gylio landą. Tačiau tai nebuvo vienintelis nuostabą kėlęs dalykas – visas urvas švytėjo nuo kristalų, tad labai greitai tai pritraukė minias smalsuolių.

Visgi dėl neįprasto klimato viduje, atvykėliai gamtos kūriniais grožėtis gali iki 10 minučių, todėl į urvą įleidžiami tik specialiai parengti mokslininkai.

4. Dainuojanti Fingalo uola

Neįprastus garsus skleidžiantis urvas yra Škotijos pietvakarių pakrantėje. Per daug tūkstančių metų jūros potvyniai ir lietaus vanduo padėjo suformuoti urvų sistemą, iš kurių didžiausias – Dainuojantis Fingalo urvas. Dėl lenkto kupolo skliauto, viduje susidaro unikali akustika. Esant ramiam orui, jūros bangos sukuria melodiją, o per audrą, uolos skleidžiama muzika girdisi ir už keleto mylių. Ne veltui gėlų kalba ši vieta vadinama – Uamh-Binn, tai reiškia – melodijų urvas.

Shutterstock.com/Fingalo uola (urvas) Škotijoje
Shutterstock.com/Fingalo uola (urvas) Škotijoje

5. Urvas, kurį jungia trys tiltai

Tai abejingų nepaliekantis gamtos statinys, kurio amžius siekia net 160 milijonų metų. Trijų tiltų urvą pamatyti galite nuvykę į Libaną. Jo struktūra – neįprasta, tarp kalnų susidariusiame kyšulyje, vienas virš kito iškyla trys gamtos tiltai, per kuriuos į gelmes leidžiasi įspūdingas 255 metrų Baatar krioklys.

Shutterstock.com/Baatar krioklys
Shutterstock.com/Baatar krioklys

Tinkamiausias laikas grožėtis juo yra kovo ir balandžio mėnesiai, tada jis dėl kalnuose tirpstančio sniego būna srauniausias. Tiesa, kitais metų laikais jis dažniausiai išdžiūvęs.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius