Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausios Kinijos šventyklos

Didingi megapoliai, jaukūs miesteliai, turtingas istorinis bei kultūrinis palikimas, pasakiško grožio gamta – tokia yra Kinija. Ši šalis – viena iš didžiausių pasaulio valstybių pagal plotą ir didžiausia pagal gyventojų skaičių, tad nenuostabu, jog joje gausu kontrastų. Čia išvysite tiek didingus kalnus baltomis viršūnėmis, tiek žaliuojančius slėnius. Tiek spindinčius dangoraižius, tiek šimtmečius menančias šventyklas. Būtent apie jas šį kartą ir norime jums papasakoti. Todėl prieš jūsų akis – dešimties įspūdingiausių Kinijos šventyklų sąrašas.
Longmeno urvai
Longmeno urvai / 123rf.com nuotr.

1. Dangaus šventykla

Daoizmas – religinė ir filosofinė sistema, susiformavusi Kinijoje maždaug V a. prieš mūsų erą. Šios religijos pagrindas – kinų kultūra. Pabrėžiama žmogaus ir gamtos darna, kosmoso ir žmonijos ryšys. Kodėl užsiminėme apie šią religiją? Ogi dėl to, jog Dangaus šventykla, apie kurią jums norime papasakoti, priklauso būtent daoistams.

Dangaus šventykla, kuri kartais dar vadinama Rojaus šventykla, stūkso pietrytinėje Kinijos sostinės Pekino dalyje. Šis šventovių kompleksas pastatytas 1406 – 1420 metais, valdant imperatoriui Jongle, kuris taip pat pastatė ir kitą Kinijos įžymybę – Uždraustąjį miestą. XVI a. Dangaus šventyklos kompleksas buvo dar labiau išplėstas. Būtent tada jis ir įgavo dabartinį savo vardą.

Nuo 1918 m. šventykla atidaryta visuomenei. Na, o 1998 m. šis sakralinės kinų architektūros statinys įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Jeigu viešėsite Pekine, rekomenduojame aplankyti Dangaus šventyklą. Esame tikri, jog jos didybė jus tikrai sužavės.

Shutterstock.com nuotr./Dangaus šventykla
Shutterstock.com nuotr./Dangaus šventykla

2. Šaolino vienuolynas

Domitės meditacija ir kovos menais? Jei taip, kelionės į Kiniją metu tiesiog privalote aplankyti Šaolino vienuolyną. Tai – Henano provincijoje esanti žymiausia Rytų kovos menų mokykla bei kiniško meditacinio budizmo vieta.

Vienuolynas pastatytas 495 m. Dar XIX a. pabaigoje šioje teritorijoje buvo daugiau nei penkiasdešimt įvairiausių statinių, tačiau dalį jų suniokojo 1928 m. įvykęs gaisras. Nepaisant to, šiandien šis vienuolynas ne ką mažiau įspūdingas: plačias vienuolyno apylinkes supa kalnai, o šalia pagrindinio pastato yra įkurtas internatas, kurio auklėtiniai nuo mažų dienų mokosi kovos meno. Turistams siūloma pasivaikščioti po vienuolyno teritoriją, o už papildomą mokestį galima pažiūrėti parodomąją kovos menų kovą bei paragauti vienuolių pagamintų vegetariškų patiekalų. Unikali patirtis!

Shutterstock.com nuotr./Šaolino vienuolynas
Shutterstock.com nuotr./Šaolino vienuolynas

3. Jokhang šventykla

Tibetas – tai istorinis ir kultūrinis regionas, kurio didelė dalis priklauso Kinijos Respublikai. Istorinė Tibeto sostinė – Lasos miestas. Būtent jame ir stūkso nepaprasto grožio Jakhang šventykla, apie kurią norime jums papasakoti.

Seniausia šios budistų šventyklos dalis pastatyta dar 652 – aisiais metais. Po to, beveik 900 metų, Jakhang šventykla vis tobulinta ir taip sukurtas didelis šventovių kompleksas. Ryškių spalvų dekoracijos, auksinis stogas – Jakhang atrodo be galo įspūdingai. Ne veltui ši šventovė kasdien pritraukia galybę turistų. Jie ne tik grožisi unikalia architektūra, tačiau ir stebi maldininkus, kurie kiekvieną rytą čia atlieka piligriminį žygį.

Shutterstock.com nuotr./Jokhang šventykla
Shutterstock.com nuotr./Jokhang šventykla

4. Longmeno urvai

Dar viena nepaprasta vieta, kurią rekomenduojame aplankyti keliautojams, planuojantiems vykti į Kiniją – Longmeno urvai. Henano provincijoje esantys uvai – tai tikrų tikriausi budistinio meno paminklai. Juose išskaptuota daugiau nei 100 tūkst. Budos statulų, 60 pagodų, 2800 raižinių akmeninėse lentelėse. Visos skulptūros iškaltos skirtingais laikotarpiais, tad skiriasi tiek savo išvaizda, tiek stiliumi.

Tai vieta, kuri pribloškia ne tik savo didybe, tačiau ir įspūdinga akmens kalimo technika. Čia galima daug sužinoti apie skirtingų laikotarpių kultūrą, socialines sąlygas, netgi politiką ar ekonomiką. Lankytojai šiuose urvuose pasijunta kaip milžiniškame muziejuje.

Shutterstock.com nuotr./Longmeno urvai
Shutterstock.com nuotr./Longmeno urvai

5. Lamos (Yonghe) šventykla

Lamos šventykla, dar žinoma Yonghe vardu, yra viena įspūdingiausių šventyklų Pekino mieste. Ją sudaro penkios didelės salės ir penki kiemai, kuriuose gausu budistinio meno pavyzdžių bei puošnių dekoracijų.

Lamos šventyklos komplekse gyvena budistų vienuoliai, atstovaujantys Gelug – vieną iš naujausių Tibeto budizmo mokyklų. Medituojantys ar ramiai vaikštinėjantys vienuoliai suteikia šiai vietai daug žavesio. Beje, nenustebkite, jei lankydamiesi Lamos šventykloje jausite, jog jums kutena nosį. Šioje teritorijoje gausiai deginami smilkalai. Tai – be galo įdomi vieta. Jei viešėsite Pekine, būtinai aplankykite, tikrai nenusivilsite.

Shutterstock.com nuotr./Lamos šventykla
Shutterstock.com nuotr./Lamos šventykla

6. Kabanti šventykla

Kinijos Šansi provincijoje, netoli Datongo miesto, pasislėpusi iš tiesų išskirtinė šventykla – Kabanti šventykla. Ji pastatyta Henshan kalno vakarinėje pusėje, Jinxia tarpeklio uoloje, maždaug 50 metrų aukštyje.

Ši šventykla, pastatyta prieš daugiau nei 1500 metų, yra tikrų tikriausias architektūrinis stebuklas. Ją statant pritaikyta tuo metu be galo inovatyvi statybos technologija: į uolą įkalti skersiniai, atliekantys pamatų funkciją. Žiūrint iš apačios, atrodo, jog ši šventykla kabo ore! Beje, įdomu tai, jog ši šventykla propaguoja religijų sinergiją – čia glaudžiasi budizmo, daoizmo ir kofucionizmo atstovai. Po vienu stogu galime išvysti tiek Sidharta Gautama – Budos skulptūrų, tiek Konfucijaus bei Laodzi statulų. Tai – labai neįprasta.

Shutterstock.com nuotr./Kabanti šventykla
Shutterstock.com nuotr./Kabanti šventykla

7. Baltojo arklio šventykla

Sakoma, jog seniausia budistų šventykla Kinijoje – Baltojo arklio šventykla. Klausiate, kodėl šie maldos namai pavadinti tokiu keistu vardu? Legenda byloja, jog ši šventykla pastatyta dėl to, jog joje būtų saugojami pagrindiniai budistų raštai. O šie, į jau pastatytą šventyklą, buvo atgabenti dviejų vienuolių, kurie jojo ant balto arklio. Būtent dėl to šventykla pavadinta Baltojo arklio vardu.

Baltojo arklio šventykla įsikūrusi netoli Luojango miesto. Įdomu tai, jog kasmet šiame mieste vyksta „Bijūnų festivalis“. Žydinčios gėlės tiek į miestą, tiek į šventyklą pritraukia labai daug turistų.

Shutterstock.com nuotr./Baltojo arklio šventykla
Shutterstock.com nuotr./Baltojo arklio šventykla

8. Nanshan šventykla

Sanya – piečiausias Hainano salos miestas. Būtent jame stūkso išties įspūdinga šventykla – Nanshan.

Šventykla nėra labai sena. Ji pastatyta 1988 – aisiais metais, minint 2000 – ąsias Kinijos budizmo metines. Nanshan stovi jūros pakrantėje. Patikėkite mumis – vaizdas iš tiesų pasakiško grožio! Nanshan šventyklos pasididžiavimas – milžiniška Guanjin skulptūra. Domitės, kas yra Guanjin? Tai gailestingumo ir užuojautos dievybė, garbinama Rytų Azijos budistų. Didžiulė, baltos spalvos skulptūra atrodo labai įspūdingai!

Shutterstock.com nuotr./Nanshan šventykla
Shutterstock.com nuotr./Nanshan šventykla

9. Lingyin šventykla

Lingyin šventykla, dar vadinama Sielos vienatvės šventykla, – tai Pietų Kinijoje, Hangzhou provincijoje esantis įspūdingas kompleksas, pastatytas 328 m. Teritorijoje gausu pagodų, maldos salių, uolose iškaltų religinių skulptūrų, kurios mena skirtingus laikmečius: tiek senuosius laikus, tiek netolimą praeitį.

Įdomu tai, jog Lingyin šventyklų kompleksas – vienas iš seniausių ir turtingiausių visoje Kinijoje. Ne veltui čia plūsta galybė piligrimų ir turistų. Jei viešėsite Pietinėje Kinijos dalyje, rekomenduojame šį kompleksą aplankyti ir jums – liksite pakerėti!

Shutterstock.com nuotr./Lingyin šventykla
Shutterstock.com nuotr./Lingyin šventykla

10. Famen šventykla

Paskutinė mūsų sąraše – Famen šventykla, stūksanti Šansi provincijoje esančiame Famen mieste. Įdomu tai, jog šioje šventykloje įsikūręs muziejus, kuriame gausu budizmui svarbių artefaktų: aukso ir sidabro reliktų, skulptūrų, keramikos ir šilko dirbinių. Ar verta aplankyti šią šventyklą? Be jokių abejonių – taip. Jus nustebins unikali architektūra, preciziškos dekoracijos, istorinis ir kultūrinis palikimas. Beje, po šia šventykla yra įsikūrę požeminiai rūmai, o ten taip pat slepiasi galybė įdomybių! Rekomenduojame aplankyti.

Shutterstock.com nuotr./Famen šventykla
Shutterstock.com nuotr./Famen šventykla

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kiniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius