Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingos pasaulio bibliotekos – tikriems knygų ir architektūros gerbėjams

Šiais laikais, technologinės inovacijos mums leidžia pasiekti be galo daug informacijos net neišėjus iš namų. Tereikia turėti internetą ir galime užsisakyti galybę knygų (tiek elektroninių, tiek popierinių, kurias kurjeris pristato tiesiai ten, kur mums patogu), tiesiogiai gauti informaciją apie pasaulyje vykstančius įvykius, peržiūrėti daugybę mus dominančių filmų ir pan. Informacijos galime pasiekti tiek daug, jog kartais ši galimybė netgi trikdo.
Švenčiausios Trejybės kolegijos biblioteka, Dublinas
Švenčiausios Trejybės kolegijos biblioteka, Dublinas / 123rf.com nuotr.

Vis dėlto, net ir šiais laikais, daugybė įdomių pirminių šaltinių, žemėlapių, archyvinės medžiagos, manuskriptų ar retų knygų slypi tik bibliotekų kolekcijose. Norint gauti šią informaciją, neužteks internete į paieškos langelį įvesti raktinius žodžius – reikia vykti į bibliotekas ir gauti specialius leidimus, suteikiančius galimybę tyrinėti retą medžiagą. Šį kartą norime papasakoti apie kelias pasaulio bibliotekas, kurių kolekcijose slypi be galo daug vertingų šaltinių. Ir tai dar ne viskas: šių bibliotekų pastatai – tikri architektūriniai šedevrai, o kai kurių iš jų interjerai netgi primena magišką Hario Poterio pasaulį.

Švenčiausios Trejybės kolegijos biblioteka, Dublinas

Shutterstock.com nuotr./Švenčiausios Trejybės kolegijos biblioteka, Dublinas
Shutterstock.com nuotr./Švenčiausios Trejybės kolegijos biblioteka, Dublinas

Dublino universitetas, arba Švenčiausios Trejybės kolegija (Trinity College), – tai seniausias Airijos universitetas, įkurtas 1592 m. Pagrindiniai šios mokymo įstaigos pastatai stūkso pačiame Dublino centre. Tai tarytum atskiras akademinis miestelis mieste, kuriame svaigina didingi istoriniai pilkų plytų pastatai, akmenimis grįstos gatvelės, skulptūros. Čia visada būriuojasi daug žmonių: studentai, dėstytojai, o taip pat smalsūs turistai, norintys pajusti ypatingą universiteto aurą.

Bene labiausiai turistus, šiame akademiniame miestelyje, vilioja senoji universiteto biblioteka (Trinity College Library). Prie jos kasdien driekiasi didžiulės eilės. Biblioteka, kaip ir pats universitetas, įkurta 1592 m. Jos išorė darniai susilieja su visa universiteto miestelio architektūra. Na, o interjeras – tikrai prikausto dėmesį. Be galo įspūdinga pagrindinė bibliotekos salė, kuri dar vadinama Ilguoju kambariu – jos ilgis siekia 65 metrus, o čia telpa daugiau nei 200 tūkst. retų ir labai vertingų knygų. Beje, Ilgasis kambarys kiek jaunesnis už senąją biblioteką. Ši patalpa buvo pristatyta XVIII a. pirmojoje pusėje.

Kaip jau minėjome, bibliotekos kolekcija išties vertinga. Daugelis lankytojų svajoja savo akimis išvysti Kells knygą – XIX a. gausiai iliustruotą ankstyvosios krikščionybės manuskriptą. Skaičiuojama, jog bibliotekoje saugoma maždaug 6 mln. įvairiausių knygų, manuskriptų, žemėlapių, žurnalų, audio įrašų.

Parlamento biblioteka, Otava

Shutterstock.com nuotr./Parlamento biblioteka, Otava
Shutterstock.com nuotr./Parlamento biblioteka, Otava

Ar kada nors esate rankoje laikę dešimt Kanados dolerių? Jei taip, ar atkreipėte dėmesį, kas juose pavaizduota? Pirmame plane – seras J. A. Macdonaldas. Šis žmogus buvo pirmasis Kanados ministras pirmininkas, na, o už jo nugaros puikuojasi didingas pastatas – Parlamento biblioteka, įkurta 1876 m.

Ši biblioteka žavi tiek savo eksterjeru, tiek interjeru, kurį inspiravo Britų muziejaus skaitykla. Iš pušų pagaminti stalai, galybė medinių lentynų, drožinių, vaizduojančių gėles, kaukes, mitines būtybes. Tai vieta, kurioje trumpam pasijauti tarytum atsidūręs Hario Poterio filme. Beje, biblioteka gali pasigirti ir išties nemaža kolekcija – čia saugoma daugiau nei 600 tūkst. knygų!

Bodleiano biblioteka, Oksfordas

Shutterstock.com nuotr./Bodleiano biblioteka, Oksfordas
Shutterstock.com nuotr./Bodleiano biblioteka, Oksfordas

Oksfordas – tai miestas, esantis pietinės Anglijos viduryje. Jis, neabejotinai, žinomas dėl to, jog čia įsikūręs vienas iš geriausių pasaulio universitetų – Oksfordo universitetas. Nors tiksli universiteto įkūrimo data nėra žinoma, manoma, jog jis, savo edukacinę veiklą pradėjo maždaug 1096 m. Legenda pasakoja, jog 1209 m. Oksforde kilo riaušės tarp mokslininkų ir paprastų miestiečių, todėl dalis Oksfordo akademikų pabėgo į Kembridžo miestelį ir ten įkūrė kitą prestižinį universitetą. Šiandien, tiek Oksfordo, tiek Kembridžo universitetai pripažįstami kaip vieni geriausių visame pasaulyje.

Pagal 2018 m. reitingus, Oksfordas – šeštas pagal gerumą universitetas pasaulyje. Tad visai nenuostabu, jog prestižinei akademinei bendruomenei reikia ir puikių bibliotekų. Bodleiano biblioteka, kuri buvo įkurta 1602 m., išsidėsčiusi net 28 skirtinguose pastatuose. Jos saugyklose daugiau nei 11 mln. knygų, tarp kurių ir Gutenbergo biblija, Šekspyro pirmosios knygos. Beje, šios bibliotekos pastatus ar skaityklas tikriausiai esate matę, jei esate filmų mėgėjas. Bibliotekoje buvo filmuotos Jaunojo Šerloko Holmso, Raudono smuiko, Auksinio kompaso, o taip pat ir Hario Poterio scenos.

Kongreso biblioteka, Vašingtonas

Shutterstock.com nuotr./Kongreso biblioteka, Vašingtonas
Shutterstock.com nuotr./Kongreso biblioteka, Vašingtonas

Kongreso biblioteka – tai JAV sostinėje Vašingtone esanti viena iš didžiausių pasaulio bibliotekų, kuri buvo įkurta prieš 218 metų. Šiandien ši biblioteka gali pasigirti didžiule knygų kolekcija.

Biblioteką sudaro trys pastatai. Juose saugoma daugiau nei 38 mln. knygų ir kitų spausdintos literatūros šaltinių, o taip pat 3,6 mln. garso įrašų, 14 mln. fotografijų, 5,5 mln. žemėlapių, daugiau nei 70 mln. manuskriptų. Įdomu tai, jog ilgą laiką priėjimą prie bibliotekos kolekcijos turėjo tik Kongreso nariai, Aukščiausiojo teismo teisėjai ir kiti valstybei itin svarbūs asmenys. Šiandien kolekcija kur kas atviresnė – tereikia išsiimti skaitovo pažymėjimą. Žinoma, kai kurioms knygoms ar archyvinei medžiagai privalu gauti specialius leidimus. Tai visai nestebina, mat bibliotekoje gausu itin vertingų knygų ar rankraščių, pavyzdžiui, JAV Nepriklausomybės deklaracijos juodraštis, viena iš penkių išlikusių Gutenbergo spausdintų biblijų.

Aleksandrijos biblioteka

Shutterstock.com nuotr./Aleksandrijos biblioteka
Shutterstock.com nuotr./Aleksandrijos biblioteka

332 m. prieš mūsų erą Aleksandras Makedonietis užkariavo Egiptą. Šalies šiaurėje jis nusprendė įkurti uostamiestį, kuris buvo pavadintas jo vardu – Aleksandrija. Viena iš didžiausių šio miesto įžymybių buvo biblioteka, saugojusi didžiulę antikinio pasaulio kolekciją. Ištisus šimtmečius čia buvo kaupiami rankraščiai, tarp kurių – didžiųjų filosofų Platono, Aristotelio veikalai bei graikų dramaturgų Euripido, Sofoklio tekstai. Aleksandrijos biblioteka buvo kone pasaulio kultūros centras. Visgi, ją ištiko tragiška lemtis – gaisras. Galybė didingų veikalų žuvo liepsnose.

2002 m. Egipto valdžia nusprendė atkurti Aleksandrijos bibliotekos šlovę. Mieste buvo pastatyta nauja biblioteka. Pastatas – masyvaus disko formos, jo fasadas padengtas daugiau nei 100 skirtingų kalbų rašmenimis. Šiame pastate taip pat įkurti keturi muziejai, mokslo tyrimų centrai, planetariumas, rengiamos įvairios Egipto paveldą pristatančios parodos. Šiuo metu jos kolekcija kur kas kuklesnė – knygų skaičius dar nesiekia milijono. Beje, Egipto valdžiai naujasis pastatas kainavo 220 milijonų JAV dolerių.

Niujorko viešoji biblioteka

Shutterstock.com nuotr./Niujorko viešoji biblioteka
Shutterstock.com nuotr./Niujorko viešoji biblioteka

Apie vieną JAV biblioteką šiame straipsnyje jau papasakojome. Tačiau, būtų tikra nuodėmė nepristatyti ir dar vienos, tačiau šį kartą įsikūrusios ne Vašingtono mieste, o Niujorke – Niujorko viešosios bibliotekos.

Šis istorinis pastatas stūkso šalia vienos iš pagrindinių Niujorko gatvių – Penktosios aveniu. Biblioteka – žymi Niujorko lankytina vieta. Ją mėgsta tiek vietiniai gyventojai, kurie čia ateina tiek padirbėti, tiek paskaityti naujienų, ruoštis studijoms ar moksliniams tyrimams, tiek turistai, kurie biblioteką jau būna neblogai pažinę iš tokių filmų kaip Pusryčiai pas Tifani, Diena po rytojaus, Žmogus voras, Seksas ir miestas, Vaiduoklių medžiotojai ir kt.

Nepaisant to, jog prie Niujorko bibliotekos žinomumo prisidėjo populiarioji kultūra, akademikams jos kolekcijos yra tikrų tikriausias lobynas. Bibliotekoje saugoma daugiau nei 50 mln. knygų, tarp kurių ir Gutenbergo biblija, galybė istorinių dokumentų.

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius