-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kai negali atitraukti akių: penkios gamtos didybe užburiančios vietos

Keliaudami po milijonus gyventojų priglaudusius didmiesčius pamirštame, koks įspūdingas gali būti laukinis pasaulis. Nors vienus žavi žalios lygumos, o kitus – aukšti kalnai, yra tokių vietų, prieš kurių grožį neatsilaikys net ir aistringiausi urbanistinių vaizdų gerbėjai. Pasakojame apie penkis gamtos stebuklus, nuo kurių tiesiog neįmanoma atplėšti akių.
Islandija. Lavų kalnas
Islandija. Lavų kalnas

1. Neatvėstantis brangakmenių laukas

Landmannalaugar lavos laukas Islandijoje susiformavo dar XV amžiuje, kuomet išsiveržė netoliese stūksantis ugnikalnis. Dabar didžiulė magma užlieta teritorija atrodo tarsi nudažyta įvairiausiomis brangakmenių spalvomis – nuo safyro iki topazo. Įspūdingas „sluoksniuotas“ laukas traukia ir pramogomis. Iš gelmių trykštančios karštosios srovės šildo net tada, kai aplink siaučia pūgos, o žygeiviai šias kalvas vadina vienomis geriausių šalyje.

Arkų nacionalinis parkas JAV
Arkų nacionalinis parkas JAV

2. JAV nacionaliniame parke – Egipto karalienė

Kuo ypatingas 309 kvadratinius kilometrus užimantis Arkų nacionalinis parkas JAV, sufleruoja pats jo pavadinimas. Čia laikui bėgant vėjas ir vanduo suformavo daugiau nei 2000 smiltainio skliautų bei nuskaptavo dar tiek pat smailių.

Pati žymiausia arka – Subtilioji, siekianti net 14 metrų aukštį. Nors kiti parko eksponatai atsilieka ūgiu, nusišypsoti priverčia keistokos jų formos. Kai kurie primena tris pingvinus, karalienę Nefertitę ar Babelio bokštą!

Yuanyang apylinkės, Kinijoje
Yuanyang apylinkės, Kinijoje

3. Čiabuvių nutapytos terasos

Žvelgiant į Kinijos Yuanyang apylinkes iš aukštai atrodo, jog ant kalnų kažkas išliejo keletą akrilinių dažų buteliukų. Tiesa, įvairiausių formų ir spalvų ruožai – ne gamtos stebuklas, o Hani genties nuopelnas.

Į šias vietoves atsikraustę prieš maždaug 2500 metų čiabuviai įkūrė ryžių terasas, o jų priežiūros paslaptis perduodavo iš kartos į kartą. Kiekvieną pavasarį šlaitus padengia ne tik populiariausia šalyje maistinė kultūra, bet ir margaspalvės gėlės.

Pamukalė
Pamukalė

4. Kalkėti didikų baseinai

Iš pirmo žvilgsnio Turkijos pietvakariuose besidriekiančios Pamukalės versmės atrodo tarsi apledėjusios. Tačiau šalčiu čia nė nekvepia – uolos apneštos baltomis kalkėmis, kurias paliko šlaitu tekantis druskingas vanduo.

Prieš 14 tūkst. metų susiformavusiuose natūraliuose baseinuose trykšta 17 karštųjų srovių, kuriose kūnus lepindavo ir graikų bei romėnų didikai.

Dabar Pamukalėje netrūksta ne tik atsigaivinti, bet ir unikaliais vaizdais pasigrožėti atvykusių turistų.

Roraimos kalnas, Venesuela
Roraimos kalnas, Venesuela

5. Seniausias pasaulio trikampis

Sakoma, kad Venesueloje stūksantis Roraimos kalnas yra vienas seniausių pasaulyje, susiformavęs dar prieš du milijardus metų. Beveik 3 kilometrų aukštį siekianti Pietų Amerikos įžymybė atrodo įspūdingai: plokščia trikampio formos viršūnė skendi baltame debesų patale.

Nors Roraimos šlaitus bene kasdien skalauja lietus, verta kopti aukštyn ir pasijusti tarsi stovint ant pasaulio krašto.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius