Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Kalėdos pasitinkamos egzotiškose šalyse?

Nenumaldomai artėja didžiausios metų šventės. Dauguma Europos miestų jau pasipuošė eglutes, įrengė kalėdinius miestelius. Vitrinose žiba lemputės, o parduotuvėse skamba kalėdinės dainos. Toks švenčių laukimas mums jau įprastas. Tačiau kaip Kalėdos pasitinkamos egzotinėse šalyse? Būtent apie tai „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai ir nori jums papasakoti šiame straipsnyje.
Kalėdų eglė Rio De Žaneire
Kalėdų eglė Rio De Žaneire / 123rf.com nuotr.

Meksika

Nors Meksikoje oficialios religijos nėra, visgi net 95 procentai šalies gyventojų save laiko krikščionimis. Todėl nenuostabu, jog Kalėdos šioje šalyje – labai svarbi šventė. Nuo gruodžio 16 d. iki Kalėdų išvakarių įprasta, jog vaikai kas vakarą atlieką po posadą – tai nedidelis vaidinimas, pasakojantis apie Marijos ir Juozapo kelionę į Betliejų.

Paskutinį posados vakarą šeimos susirenka drauge pavakarieniauti. Vidurnaktį įprasta eiti į mišias, kurių metu kūdikėlis Jėzus padedamas į prakartėlėje esančias ėdžias. Stebuklas įvyksta – Kalėdos prasideda. Beje, Meksikoje įprasta, jog Kalėdų naktį šaudomi fejerverkai, mat taip parodomas džiugesys, sulaukus didžiausių metų švenčių.

Shutterstock.com nuotr./Meksika
Shutterstock.com nuotr./Meksika

Vietnamas

Vietname krikščionių gyvena gana nedaug, todėl Kalėdos šioje šalyje nėra paskelbtos oficialia švente. Nepaisant to, įtaka iš Vakarų Vietname juntama, todėl gruodžio mėnesį didžiuosiuose šalies miestuose tikrai galima išgirsti kalėdinių dainų ar pamatyti šventinių dekoracijų.

Didžiausiame Vietnamo mieste Hošimine esanti katalikų bažnyčia Kalėdų išvakarėse prisipildo žmonių. Čia ateina ne tik katalikai, tačiau ir kitų religinių konfesijų atstovai, besidomintys jiems neįprasta ceremonija. Po mišių miesto gatvės prisipildo šurmulio – Kalėdos švenčiamos su konfeti ir dainomis. Įprasta vakarieniauti restoranuose.

Shutterstock.com nuotr./Vietnamas
Shutterstock.com nuotr./Vietnamas

Argentina

Argentina – krikščioniška šalis, todėl gruodžio pradžioje čia prasideda adventas – rimties ir apsivalymo metas. Visgi, kaip ir kitose krikščioniškose šalyse, Argentinoje jaučiama ir komercinė Kalėdų pusė: miestuose puošiamos eglės, dekoruojamos gatvės, pastatai, skamba šventinės melodijos, vyksta daug renginių.

Kadangi gruodžio mėnesį Argentinoje vyrauja šilti orai, dekoracijose gausu gyvų gėlių. Vis dėlto svajojama ir apie baltas Kalėdas, todėl dirbtinis sniegas – dar vienas populiarus dekoracijų atributas. Kalėdų išvakarėse šeimos susirenka drauge pavakarieniauti, o vidurnaktį įprasta šaudyti fejerverkus. Dar viena Kalėdų nakties tradicija – popierinių žibintų, kuriuose dega žvakutės, paleidimas į dangų (šie žibintai kiek primena Azijos šalių žibintus). Kalėdos pasitinkamos su daug šviesų.

Shutterstock.com nuotr./Argentina
Shutterstock.com nuotr./Argentina

Filipinai

Filipinai – viena iš nedaugelio Azijos valstybių, kurioje vyraujanti religija – krikščionybė. Net 80 procentų žmonių teigia esantys katalikai. Tad nenuostabu, jog Kalėdos šioje šalyje – labai svarbi šventė.

Įdomu tai, jog Kalėdos Filipinuose pradedamos švęsti labai anksti. Jau rugsėjo pabaigoje parduotuvėse galima išvysti šventinių dekoracijų ar išgirsti kalėdinių dainų. Svarbu paminėti tai, jog daugelis Filipinuose esančių Kalėdų tradicijų sutampa su Vakarų pasaulio tradicijomis, pavyzdžiui – Kalėdų eglė, Kalėdų Senelis, Kalėdų giesmės ir pan. Visgi filipiniečiai turi ir savų kalėdinių papročių, kuriems įtaką padarė Azijos kultūra. Pavyzdžiui, viena iš populiariausių kalėdinių dekoracijų Filipinuose – šviečiančios žvaigždės, kurios gaminamos iš bambukų ir plono popieriaus. Į trimatę žvaigždę įdedama lemputė.

Shutterstock.com nuotr./Filipinai
Shutterstock.com nuotr./Filipinai

Indija

Vos 2,5 procentų Indijos gyventojų – krikščionys. Visgi prisiminkime, jog Indijoje gyvena daugiau nei milijardas žmonių, todėl krikščionių čia – daugiau nei 25 milijonai. Pasirodo, ne tiek ir mažai, tiesa?

Indijos krikščionys kalėdiniu periodu eglučių dažniausiai nepuošia. Visgi šventiniu laikotarpiu dekoruojami mango ar bananų medžiai, palmės. Žmonės savo namus puošia šviečiančiomis žvaigždėms, apie kurias jau pasakojome aptardami Filipinų tradicijas. Taip pat miestuose gausu lempučių, galima įsigyti Jėzaus paveikslėlių, nemažai kičiškų kalėdinių suvenyrų. Beje, įdomu tai, jog mažieji Indijos krikščionys tiki, kad Kalėdų Senelis juos aplanko su vežimu, kurį tempia arkliai. Juk su rogėmis po Indiją nepakeliausi, tiesa?

Shutterstock.com nuotr./Indija
Shutterstock.com nuotr./Indija

Pietų Afrikos Respublika

Mėgstate Kalėdas, tačiau jums nepatinka šaltukas ir sniegas? Jei taip, didžiąsias metų šventes rekomenduojame sutikti Pietų Afrikos Respublikoje – gruodžio mėnesis čia oficialiai yra pirmasis vasaros mėnuo, todėl Kalėdos neįsivaizduojamos be puikaus saulėto oro ir žydinčių gėlių.

Beveik 80 procentų PAR gyventojų – krikščionys, todėl Kalėdos šioje šalyje labai svarbi šventė. Kalėdų eglutės, giesmės, dekoracijos, Kalėdų Senelis, Kalėdų pietūs – visa tai svarbūs šventiniai atributai. Beje, Kalėdų tradicijos PAR labai panašios į Anglijos tradicijas, mat kadaise čia būta britų kolonijos. Tad kalėdinis vaisių pudingas, kaip ir Anglijoje – būtinas šventinio stalo patiekalas!

Shutterstock.com nuotr./PAR
Shutterstock.com nuotr./PAR

Brazilija

Brazilija savo nepriklausomybę paskelbė 1822 metais, o iki tol – ši šalis buvo Portugalijos kolonija. Todėl nenuostabu, jog daugelis braziliškų kalėdinių tradicijų sutampa su portugališkomis. Kalėdos Brazilijoje neįsivaizduojamos be prakartėlių, Kalėdų išvakarių mišių. Čia taip pat populiarūs kalėdiniai vaidinimai, kurie labai panašūs į posadas (Meksikoje populiarius kalėdinius spektaklius, apie kuriuos mes jums jau pasakojome).

Beje, Brazilijoje įprasta, jog įmonės kalėdiniu laikotarpiu savo darbuotojams sumoka tryliktąją algą – premiją už gerai atliktus darbus.

Shutterstock.com nuotr./Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Brazilija

Indonezija

Nors dauguma Indonezijos gyventojų – musulmonai, Kalėdų dvasią šioje šalyje vis tiek galima pajusti. Gruodžio mėnesį didžiuosiuose šalies miestuose tvyro kalėdinė nuotaika: prekybos centrai puošia eglutes, skamba populiarios kalėdinės dainos. 2011 metais viename iš Indonezijos prekybos centrų šokolado meistrai netgi sukūrė didžiulę šokoladinę eglę – įdomus sprendimas, tiesa?

Indonezijoje Kalėdos neįsivaizduojamos be kalėdinių sausainių. Populiariausi – sviestiniai, pripildyti vaisių įdaru bei sūrio skonio traškios lazdelės. Beje, įdomu tai, jog mažieji Indonezijos gyventojai Kalėdų Senelį vadina Sinterklaas vardu. Kalėdų Senelis taip pat vadinamas ir Olandijoje, mat kadaise Indonezija buvo olandų kolonija.

Shutterstock.com nuotr./Indonezija
Shutterstock.com nuotr./Indonezija

Japonija

Krikščionių Japonijoje gyvena gana nedaug, tačiau Kalėdos čia – populiari šventė. Visgi ji siejama ne su religija, tačiau su laime, buvimu kartu, dėmesio parodymu mylimiems žmonėms.

Kalėdų išvakarės – labai romantiškas metas, skirtas poroms, norinčioms pabūti kartu ir apsikeisti dovanėlėmis. Šis vakaras netgi primena Valentino dieną, mat jaunos porelės drauge vakarieniauja, paskui vaikštinėja miestų gatvėmis, grožisi miestų šviesomis ir dekoracijomis. Įdomu tai, jog norintys vakarieniauti restorane privalo staliuką užsirezervuoti gerokai iš anksto, mat gali likti be vietos. Romantiškos vakarienės Kalėdų išvakarėse – be galo populiarios.

Nors Kalėdos Japonijoje nėra oficiali šventė, visgi pastaruosius du dešimtmečius miestuose itin jaučiame kalėdinė atmosfera. Vis dėlto įmonėms – tai tik dar viena, eilinė darbo diena.

Shutterstock.com nuotr./Japonija
Shutterstock.com nuotr./Japonija

Australija

Australijos vaikai žino, jog Kalėdos – tai vasaros atostogų pradžia! Gruodžio mėnesį čia nerasite Europoje įprasto vaizdo – apšerkšnijusių medžių ir sniego. Australijoje šis metų laikas saulėtas ir spalvingas. Džiugina puikus oras ir žaliuojantys sodai.

Daugelis šeimų didžiąsias metų šventes pasitinka atostogaudami pajūryje. Na, o tie, kurie lieka namuose, dekoruoja savo kambarius paparčių šakomis, palmių lapais. Kai kurie žmonės puošia dirbtines eglutes. Kadaise Australija buvo Didžiosios Britanijos kolonija, todėl, tikriausiai, nenuostabu, jog čia gajos anglams būdingos tradicijos. Kalėdų rytą vaikai po eglute randa dovanas, o pietų metu visa šeima susirenka kartu, valgo keptą kumpį, mėgaujasi kalėdiniu vaisių pudingu.

Shutterstock.com nuotr./Australija
Shutterstock.com nuotr./Australija

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius