Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į spalvingąją Meksiką: dešimt patiekalų, kuriuos būtina paragauti

Didingas majų ir actekų palikimas, šiuolaikiški didmiesčiai, kolonijiniai miestai, pasakiško grožio gamta – tokia yra Meksika. Tai šalis, kurioje keliautojus užburia nuotaikingi vietiniai gyventojai, idiliškos smėlio pakrantės, atogrąžų miškai, ugnikalniai, slėniai, kriokliai, egzotiškas gyvūnijos pasaulis. O taip pat – pikantiška virtuvė, kuriai būdinga aromatų įvairovė, didelis, įvairiausių prieskonių naudojimas, spalvingas dekoravimas.
Meksikietiškas maistas
Meksikietiškas maistas / 123rf.com

Apie meksikietiškos virtuvės ypatumus norime jums papasakoti šiek tiek daugiau. Dėl šios priežasties, sudarėme dešimties patiekalų sąrašą, kurių, viešint Meksikoje, neparagauti būtų tikrų tikriausia nuodėmė!

Pozole sriuba

Ar jūs mėgstate tirštas ir aromatingas sriubas? Jei taip, tiesiog privalote paragauti meksikietiškos pozole sriubos. Skirtingose Meksikos regionuose ši sriuba gali kiek skirtis, visgi, pagrindinis ingredientas visada tas pats – kukurūzų košė. Dėl šios priežasties, pozole sriuba tokia tiršta, jog ją galima vadinti troškiniu. Dažniausiai ji gardinama mėsa (įprasta, jog tai kiauliena), kopūstais, svogūnais, česnaku, avokadu, ridiku, salsos padažu ar žaliąja citrina. Kai kuriose regionuose, meksikiečiai į ją deda ir jelapeno pipirus, pomidorus, kalendrą, moliūgų sėklas. Sriuba patiekiama su kukurūzų miltų duonele. Pozole – tai aromatingas ir tirštas patiekalas, kuriame į vieną visumą susijungia daug skirtingų skonių. Tikrai verta paragauti!

Shutterstock.com nuotr./Pozole sriuba
Shutterstock.com nuotr./Pozole sriuba

Enčilada

Kukurūzai meksikiečių virtuvėje atlieka labai svarbų vaidmenį. Iš jų miltų gaminamos ir tortilijos – ploni paplotėliai, kurie naudojami daugelio Meksikos virtuvės patiekalų gamyboje. Ne išimtis ir enčilados (enchilados). Jos gaminamos gana paprastai: tortilijos paplotėliai pagardinami aštriu padažu bei pomidorų pasta, o taip pat – norimais ingredientais. Pavyzdžiui: pupelėmis, sūriu, daržovėmis, vištiena. Galiausiai tortilijos susukamos į cilindrą ir kepamos. Labai paprastas ir tikrai skanus patiekalas! Jei viešėsite Meksikoje, paragauti tiesiog privalote.

Shutterstock.com nuotr./Enčilada
Shutterstock.com nuotr./Enčilada

Tamale

Dar vienas patiekalas, kurio neparagauti atostogaujant viešint Meksikoje būtų tikra nuodėmė, – tamale. Tai – vienas populiariausių patiekalų visoje šalyje, valgomas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

Iš kukurūzų miltų tešlos, vadinamas masa, gaminamas didelis suktinis, į kurį dedami įvairūs įdarai: vištiena arba kiauliena, sūris, daržovės, čili pipirai. Yra ir saldžių šio patiekalo alternatyvų, tokiu atveju į suktinį dedami džiovinti vaisiai, riešutai, kavos pupelės. Saldus tamales variantas vadinamas tamal de dulce vardu.

Galiausiai, tamales vyniojamos į kukurūzų lapus ir verdamos garuose. Nepaisant ilgo gamybos proceso, tai – labai populiarus gatvės maistas. Meksikos miestuose galima pamatyti daug prekeivių, stovinčių su didžiuliais garų puodais ir pardavinėjančių šiuos suktinukus. Beje, įdomu dar ir tai, jog tamales gali pasigirti giliomis tradicijomis. Šis patiekalas buvo gaminamas dar majų, inkų ir actekų laikais.

Shutterstock.com nuotr./Tamale
Shutterstock.com nuotr./Tamale

Tostada

Kaip jau minėjome, tortilijos paplotėliai naudojami tikrai ne viename Meksikos virtuvės patiekale. Ne išimtis ir tostada. Šis patiekalas ganėtinai panašus į mūsų jau aptartąją enčiladą. Pagrindinis skirtumas tas, jog šis paplotėlis – kepamas tol, kol tampa traškus. Dar vienas skirtumas –padažas. Kaip jau minėjome, enčilados pasižymi aštriu skoniu. Tuo tarpu tostadas įprasta gardinti gvakamolės padažu, kuris gaminamas iš trintų avokadų, nuluptų pomidorų, svogūnų, žaliosios citrinos sulčių. Likę ingredientai dažnai kinta. Visgi, tostados dažniausiai gardinamos vištiena arba kiauliena, kartas – krevetėmis, o taip pat pupelėmis, avokadais, pomidorais, svogūnais, kalendromis, sūriu. Šis patiekalas dažnai patiekiamas prie pozole sriubos.

Shutterstock.com nuotr./Tostada
Shutterstock.com nuotr./Tostada

Chilaquiles troškinys

Iki šiol minėjome kelis patiekalus, kuriuose tortilijos paplotėliai naudojami kaip suktinukų pagrindas. Tačiau dabar jums norime papasakoti apie Chilaquiles troškinį, kuriame tortilijų paskirtis kiek kitokia. Paplotėliai supjaustomi nedideliais trikampiais, iš kurių pagaminami traškučiai. Jie pateikiami drauge su troškiniu, kurio pagrindiniai ingredientai – plėšyta vištiena, raudonasis arba žaliasis salsos padažas, sūris ir pupelės. Kai kuriuose regionuose šis patiekalas gardinamas ir keptu ar virtu kiaušiniu. Chilaquiles – tai patiekalas, kurį patys meksikiečiai dažniausiai valgo pusryčiams. Sotus, skanus ir aromatingas derinys. Rekomenduojame išbandyti ir jums!

Shutterstock.com nuotr./Chilaquiles
Shutterstock.com nuotr./Chilaquiles

Torta ahogada

Torta ahogada, arba „nuskendęs sumuštinis“ – tai tradicinis Meksikietiškas patiekalas, itin populiarus Gvadalacharos mieste. Pasakojama, jog šios sumuštinio receptas gimė labai atsitiktinai: gatvės prekeivis valgė paprastą sumuštinį, kai netyčia susvyravo. Sumuštinis iškrito iš rankų ir įkrito į didžiulį puodą salsos padažo. Ištraukęs sumuštinį iš padažo, žmogus jo paragavo. Šis – tarytum atsivėrė naujomis spalvomis!

Taigi, Torta ahogada – paprastas sumuštinis, gaminamas iš pailgos šviesios bandelės, kiaulienos arba vištienos, sūrio, kartais gardinamas pupelėmis. Paruoštas jis mirkomas aštriame čili padaže arba pomidorų tyrėje. Gatvės prekeiviai siūlo pasirinkti, kokio sumuštinio norite: „pusiau nuskendusio“ – šiek tiek pamirkyto padaže, ar „visiškai nuskendusio“ – įmerkto į padažą ir netgi kiek varvančio. Keistas, tačiau iš tiesų skanus sumuštinio paruošimo būdas. Jei viešėsite Meksikoje, paragaukite.

Shutterstock.com nuotr./Torta ahogada
Shutterstock.com nuotr./Torta ahogada

Elote – ant grotelių kepti kukurūzai

Meksikiečių virtuvė – neįsivaizduojama be kukurūzų. Iš jų gaminami miltai, košės, įdarai. Elote – tai be galo populiarus gatvės patiekalas Meksikoje, kuris ruošiamas tikrai labai paprastai, tačiau nepaisant to – jo skonis iš tiesų puikus.

Kukurūzas patepamas sviestu, apibarstomas druska, čili milteliais, apšlakstomas citrinos arba žaliosios citrinos sultimis ir kepamas ant grotelių. Dažniausiai patiekiamas su majoneziniu padažu. Labai paprasta ir tikrai skanu!

Shutterstock.com nuotr./Elote
Shutterstock.com nuotr./Elote

Žaliųjų citrinų sriuba

Jukatanas – tai pusiasalis, skiriantis Karibų jūrą nuo Meksikos įlankos. Šiame regione itin mėgstamas tradicinis patiekalas – žaliųjų citrinų sriuba, kurios receptas mena dar senovės majų laikus. Sriuba gaminama iš žaliosios citrinos sulčių, vištienos (kartais ji pakeičiama jautiena arba kiauliena) bei prieskonių. Dažnai pagardinama ridikais, avokadu, sūriu. Pateikiama su tortilijos traškučiais. Žaliosios citrinos sultys sriubai suteikia malonią rūgštelę, kuri puikiai dera su likusiais ingredientais. Tikra skonių jūra lėkštėje!

Shutterstock.com nuotr./Žaliųjų citrinų sriuba
Shutterstock.com nuotr./Žaliųjų citrinų sriuba

Huevos rancheros – kiaušiniai su pomidorų troškiniu

Huebos Rancheros – tai patiekalas, kurį meksikiečiai itin mėgsta valgyti vėlyvųjų pusryčių metu. Šiame patiekale tortilijos paplotėliai naudojami kaip pagrindas, ant kurio sudedami likę ingredientai: pomidorų padažas, aštrusis padažas, kepti kiaušiniai, avokadų skiltelės arba gvakamolės padažas, pupelės, ryžiai.

Restoranuose šis patiekalas dažniausiai patiekiamas taip: klientui atnešami du paplotėliai. Vienas iš jų – pagardintas raudonu salsa padažu, kitas – žaliu. Ant viršaus uždedamas keptas kiaušinis. Meksikiečiai labai mėgsta spalvingą patiekalų dekorą. Huevos rancheros – puikus to pavyzdys.

Shutterstock.com nuotr./Huevos rancheros
Shutterstock.com nuotr./Huevos rancheros

Mole padažas

Iki šiol pasakojome apie išskirtinio skonio meksikietiškus patiekalus. O dabar norime papasakoti apie padažą, kuriuo Meksikos gyventojai gardina mėsos patiekalus: kiaulieną, vištieną, kalakutieną, jautieną.

Mole – tai padažas, kurį pagaminti nėra taip paprasta. Jis gaminamas iš maždaug dvidešimties ingredientų, iš kurių galime paminėti kelis: tai skirtingi vaisiai, čili pipirai, riešutai, sėklos, juodieji pipirai, cinamonas, kmynai, kartais net šokoladas. Skirtingose Meksikos regionuose egzistuoja kiek skirtingi mole variantai. Šis padažas – neabejotinas šalies pasididžiavimas, todėl jei viešėsite Meksikoje, būtinai nueikite į restoraną ir užsisakyti kepsnį, pagardintą mole. Nauji potyriai – garantuoti!

Shutterstock.com nuotr./Vištiena mole padaže
Shutterstock.com nuotr./Vištiena mole padaže

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Meksiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius