Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magiški Kinijos kalnų peizažai: kraštovaizdžiai, įkvėpę ne vieną garsų menininką

Kinija – trečia pagal plotą pasaulio valstybė. Tad nenuostabu, jog kontrastų tokioje didelėje šalyje netrūksta: nuo šurmuliuojančių megapolių, iki mažučių kaimelių, kuriuose vis dar gajos šimtametės tradicijos. Nuo beribių dykumos plotų, iki aštrių viršukalnių ir spalvingų slėnių. O kur dar tūkstantmečius menantis architektūrinis paveldas, tradicinis menas, didingos šventyklos, sakralūs gamtos kampeliai, subtili tradicinė virtuvė. Įdomybių šioje šalyje – apstu, ne veltui į Kiniją kasmet atvyksta galybė keliautojų iš viso pasaulio.
Lidziango nacionalinis parkas
Lidziango nacionalinis parkas / 123rf.com nuotr.

„Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai šį kartą nori jus supažindinti su bene labiausiai hipnotizuojančiomis Kinijos vietomis – didingiausias šalies kalnais ir jų užburiančiais peizažais.

Huangšanas

Pažintį su Kinijos kalnų peizažais siūlome pradėti nuo rytinėje šalies dalyje stūksančio Huangšano kalno (Huangshan), kuris dar žinomas Geltonojo kalno vardu. Dažniausiai kalnu vadiname vieną viršukalnę, tačiau Huangšaną sudaro visas kompleksas – net 72 viršūnės! Trys iš jų – pagrindinės, mat iškyla į daugiau nei 1,8 km aukštį.

Shutterstock.com nuotr./Huangšanas
Shutterstock.com nuotr./Huangšanas

Viršukalnės – granitinės, apaugusios tankiais spygliuočių miškais, o virš jų dažniausiai kabo purūs debesys. Ne vieną šimtmetį viršukalnės inspiravo Kinijos menininkus – Hungšanas laikomas vienu iš pagrindinių kinų tradicinės peizažų tapybos įkvėpimo šaltiniu. Taip pat jis apdainuotas liaudies dainose bei minimas pasakose. Šiandien Geltonasis kalnas su visomis savo viršukalnėmis patenka į Huangšano nacionalinio parko teritoriją. Čia kasdien atvyksta daug turistų. Populiariausias lankymo laikas – vasaros ir rudens sezonai, mat žiemą ir pavasarį čia vyrauja drėgmė. Tačiau net ir šaltuoju sezonu ši teritorija – magiška. Storu sniego sluoksniu padengtos pušys ir aštrios viršūnės sukuria išties idilišką panoramą.

Tai Šanas

Straipsnio įžangoje minėjome, jog Kinijoje gausu sakralių gamtos kampelių. Vieną iš jų ir skubame jums pristatyti, tai – Tai Šano kalnas (Mount Tai). Jis iškilęs rytinėje šalies dalyje, virš plataus, Geltonosios upės užliejamo slėnio. Būtent šioje vietovėje, prieš daugiau nei 4 tūkst. metų, gimė viena seniausių pasaulio civilizacijų – kinų civilizacija.

Shutterstock.com nuotr./Tai Šanas
Shutterstock.com nuotr./Tai Šanas

Jau nuo senovės laikų, žmonės, kurie gyveno šioje teritorijoje, tikėjo gamtos ir dievų vienybe. Gamtą jie laikė šventa, dėl šios priežasties garbino augalus, kalnus, upes ir t. t. Tad nenuostabu, jog ir didingasis Tai Šano kalnas jiems buvo ypatinga vieta. Bėgant metams Tai Šanas neprarado savo svarbos: šimtmečius jį garbino budistai ir daoistai. Čia pamedituoti atvykdavo ir iškilūs imperatoriai. Dar ir šiandien kalną lanko ne tik turistai, bet ir piligrimai.

Ant Tai Šano gausu memorialinių paminklų, vaizduojančių imperatorius, kurie kadaise lankė šį kalną. Pietiniame šlaite galite išvysti vienuolyną, taip pat gausu ir kitų pastatų. Ne veltui ši vieta įtraukta į UNESCO saugomų pasaulio kampelių sąrašą.

Avataro kalnai

Jamesas Cameronas – tai režisierius, kurio filmus yra matęs (arba bent jau apie juos girdėjęs) kone kiekvienas. Romantiškasis „Titanikas“, įtempto siužeto „Terminatorius“, mokslinės fantastikos šedevras „Svetimi“, galybės liaupsių sulaukęs „Įsikūnijamas“ dar žinomas „Avataro“ vardu ir kt. Kodėl užsiminėme apie Cameroną? Dėl to, kad būtent Kinijos pietrytinėje dalyje esantys kalnai įkvėpė režisierių sukurti fiktyvią Pandoros planetą, kurioje ir vyko didžioji dalis „Įsikūnijimo“ veiksmo. Ir tai dar ne viskas: filmui išpopuliarėjus kalnams suteiktas naujas vardas – jie praminti Avataro kalnais!

Dar iki 2010 m. Džangdziadzijės nacionalinio miško parkas (Zhangjiajie National Forest Park) buvo keliautojų mėgstamas saugomas gamtos kampelis – žmonės čia atvykdavo pasigrožėti pribloškiančiais kalnų ir miškų peizažais. Tačiau po to, kai filmas „Įsikūnijimas“ laimėjo net tris Oskarus, o režisierius prisipažinto įkvėpimo sėmęsis iš šio nacionalinio parko kraštovaizdžio, ši Kinijos vieta nebeatsigina turistų.

Viena iš viršukalnių, iki tol žinoma „Pietinės Dangaus kolonos“ (Southern Sky Column) vardu buvo oficialiai pervadinti „Avataro Aleliuja“ kalnu (Avatar Hallelujah Mountain), o neoficialiai visas kalnų kompleksas imtas vadinti Avataro kalnais. Gamta šiame nacionaliniame parke išties primena filmo kadrus. Įdomu tai, jog kadaise čia būta jūros, kuriai nusekus liko kvarco uolienų kalnai savo forma primenantys aukštas kolonas. Kalnai dažniausiai skendi debesyse, dėl šios priežasties jie atrodo kupini paslapčių.

Lušano kalnai

Pietrytinėje Kinijos dalyje, greta Jangdzės upės ir Pojanhu ežero, driekiasi dar viena didžiulė kalnų grandinė, viliojanti gamtos gerbėjus iš viso pasaulio. Tai – Lušano kalnai (Lushan).

Shutterstock.com nuotr./Lušanas
Shutterstock.com nuotr./Lušanas

Kalnų grandinės ilgis – net 25 km, plotis – kiek daugiau nei 10 km. Kalnai žavi ne tik savo smailiomis viršūnėmis (aukščiausia iš jų 1474 m virš jūros lygio), bet ir įmantrių formų uolienomis, spygliuočių miškais, pasislėpusiais kriokliais, žemyn srauniai tekančiais upeliukais. Kalnų prieglobstyje slepiasi ne viena jauki vila, tačiau čia gausu ir religinės paskirties statinių.

Viena iš labiausiai keliautojus viliojančių Lušano kalnų vietovių – Sandiequan krioklys, kurio pavadinimas reiškia „trijų pakopų šaltinis/fontanas“. Pirmosios dvi krioklio kaskados krenta ant plokščių uolų, ties kuriomis susidaro nedideli baseinėliai. Paskutinioji vandens kaskada krenta į apačioje tyvuliuojantį ežerą. Visos trys krioklio pakopos siekia net 155 metrų aukštį, tad vaizdas išties įspūdingas! Žinoma, skirtingais metų laikais krioklys atrodo vis kitaip: ankstyvą pavasarį ir vasaros pradžioje vandens itin daug – krintantis krioklio vanduo šniokščia ir dabinasi baltais vandens purslais. Vasaros antroje pusėje, rudenį ir žiemą – vandens kur kas mažiau. Vanduo kriokliu krenta žemyn visai palengva, nepaisant to, šis gamtos peizažas vis tiek atrodo labai įspūdingai!

Huašanas

Huajinas (Huayin) – tai miestas, esantis šiaurės vidurio Kinijoje, Šaansi provincijoje (Shaanxi). Visai netoli jo stūkso dar viena išdidi kalnų grupė – Huašanas (Huashan).

Shutterstock.com nuotr./Hušanas
Shutterstock.com nuotr./Hušanas

Ją sudaro net penkios viršukalnės – kiekviena iš jų garsėja skirtingais dalykais. Rytuose esanti viršūnė – puikiai tinka saulėtekio stebėjimui. Šiaurinė – garsi dėl to, jog ją dažnai užstoja debesų masyvas, sukurdamas neaprėpiamumo įspūdį. Pietinė viršūnė – aukščiausia iš visų (2154 m), o vakarinė – įstabios formos, primenanti lotoso žiedą. Vidurinioji viršukalnė puikiai tinka viso kalnų komplekso stebėjimui – ten atsiveria išties įspūdingas gamtos peizažas!

Huašano kalnuose dažnai organizuojami žygiai: sakoma, jog šiuose kalnuose esantys maršrutai – vieni sunkiausių pasaulyje, reikalaujantys tiek fizinių jėgų, tiek puikaus išankstinio pasiruošimo (gerų batų, aprangos ir kt). Takeliai čia itin siauri ir slidūs, tačiau atsiveriantys vaizdai – verti šių pastangų. Kalnuose pasislėpusios ir kelios daoistų šventyklos – jos išnyra tarytum iš niekur, suteikdamos peizažui papildomą žavesio.

Emeišanas

Šventasis budistų kalnas – toks yra Emeišanas (Eimeishan). Jis yra pietinėje Kinijos dalyje – Sičuano provincijoje. Kalno aukštis siekia net 3077 m., tad nuo jo viršūnės atsiveria nepaprasto grožio panorama.

Shutterstock.com nuotr./Emeišanas
Shutterstock.com nuotr./Emeišanas

Vietiniai gyventojai keliautojams čia siūlo atvykti rudenį – šiuo sezono metu gamta pasidabina gausybe spalvų, todėl gamta atrodo pritrenkiančiai. Saulei tekant debesys taip pat keičia savo atspalvius: nuo tamsiai violetinės iki skaisčiai rožinės, todėl ankstyvas ruduo šioje vietovėje išties nepaprastai gražus.

Kaip minėjome, Eimeišano kalną budistai laiko šventu, nenuostabu, kad ant šio kalno gausu budistų šventyklų ir vienuolynų. Bene žymiausias iš visų objektų yra Dzindingo šventykla (Jinding), kurios pavadinimas reiškia Auksinę Viršukalnę. Įdomu tai, jog ši šventykla – aukščiausiai pasaulyje esanti budistų maldos vieta. Jos simbolis, o tuo pačiu ir viso Emeišano kalno vizitinė kortelė – auksinis Buda.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kiniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius