Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizija turi net 878 salas: kurias jų aplankyti verta?

Pietryčių Azijoje, tarp keliautojų itin pamilto Tailando ir šiuolaikiškojo Singapūro, slepiasi ne ką mažiau įdomi valstybė – Malaizija. Tai šalis, stebinanti subtilia darna tarp daugiaamžės kultūros ir šiuolaikinio gyvenimo ritmo.
Malaizija
Malaizija / 123rf.com

Čia galima išvysti tiek spindinčius dangoraižius, tiek didingas šventyklas, senąsias tradicijas ir amatus puoselėjančius kaimelius bei judrius, greitu gyvenimo tempu pasižyminčius šiuolaikiškus miestus. O kur dar kerinti gamta: atogrąžų miškai, smailios viršukalnės, žmogaus rankų nepaliestų nacionalinių parkų kraštovaizdis, balto smėlio pakrantės.... Beje, Malaizijai priklauso net 878 salos. Kiekviena iš jų – labai charakteringa. Būtent dėl šios priežasties nusprendėme papasakoti apie kelias, keliautojų itin pamiltas Malaizijos salas, kurias, viešint šioje šalyje, tikrai verta aplankyti.

Langkavio sala

Shutterstock.com nuotr./Langakvio sala
Shutterstock.com nuotr./Langakvio sala

Andamanų jūroje esantis Langkavis (Langkawi) – tai sala, kuri neretai įvardinama kaip Malaizijos pasididžiavimas. Kodėl? Priežasčių – tikrai ne viena. Pirmiausia, Langkavio sala gali pasigirti išties kerinčio grožio gamta. Kalvos, tankūs tropiniai miškai, žaliuojančios ryžių terasos – tai vaizdai, kuriems išties sunku atsispirti. Jei viešėsite šioje saloje, rekomenduojame funikulieriumi užkilti į Gunung Machinchang kalvos viršūnę. Nuo 708 metrų aukščio jums atsivers tikrai pribloškianti Langkavio panorama.

Dar viena, dėmesio verta pramoga, sužavėsianti gamtos mylėtojus, – ekskursija į Kilim Geo parką. Jame organizuojami pasiplaukiojimai valtelėmis. Plaukiant kanalais užsukama į šikšnosparnių urvus, galima išvysti krokodilus, įvairiausius driežus, o taip pat – išsikerėjusius tropinius medžius ir po jų šakas besikarstančias judrias beždžionėles.

Kita priežastis, dėl kurios Langkavio sala sulaukia daug pagyrų, – puiki infrastruktūra. Saloje džiugina ne tik geras susisiekimas, tačiau ir galybė komfortabilių, aukštos klasės viešbučių, didelis restoranų, pramogų pasirinkimas. Ir tai dar ne viskas – Langkavis gali pasigirti ir ilgomis balto smėlio pakrantėmis bei krištolo skaidrumo vandeniu. Tai tikras atostogų perlas keliautojams, svajojantiems pailsėti nuo įkyrėjusios rutinos.

Perhentiano salos

Shutterstock.com nuotr./Perhentiano salos – Besar
Shutterstock.com nuotr./Perhentiano salos – Besar

Prie Malaizijos šiaurės rytinių krantų slepiasi Perhentiano (Perhentian) salynas. Jam priklauso dvi salos – Besaras (Besar) ir Kecilas (Kecil). Besaras gali pasigirti įstabiais kalvų peizažais, idiliška paplūdimio pakrante. Tai sala, kuri sužavės keliautojus, kurie svajoja apie ramų poilsį gražios gamtos apsuptyje. Šioje saloje noriai atostogauja šeimos, ramaus poilsio trokštančios poros.

Kecilo sala (Kecil) – mažesnioji Perhentiano salyno sala. Nepaisant to, ji kur kas aktyvesnė. Čia daugiau viešbučių, klubų, barų, restoranų. Beje, Kecilo salos viešbučiai vilioja labai patraukliomis kainomis. Dar vienas Kecilo salos privalumas – gamtos grožis. Tankios džiunglės, laukiniai paplūdimiai, baltas smėlis, turkio spalvos vanduo... Ir tai dar ne viskas: abi Perhentiano salos – puikus pasirinkimas nardymo entuziastams. Visai netoli šių salų krantų driekiasi koralinis rifas.

Tiomano sala

Shutterstock.com nuotr./Tiomano sala
Shutterstock.com nuotr./Tiomano sala

Džiunglės, karstinės uolienos, kriokliai, rieduliai, auksinio smėlio pakrantės – tokia yra Tiomano sala (Tioman). Ne veltui, dar 1970-aisias, JAV dienraštyje „Times“ ši sala buvo įvardinta kaip viena iš žaviausių ir jaukiausių visame pasaulyje. Panašių epitetų Tiomano sala sulaukia ir šiandien.

Taigi, kaip jau supratote, Tiomano sala garsėja laukinės gamtos magija. Tačiau tai dar ne viskas. Šią salą itin mėgsta nardymo aistruoliai, mat Tiomano pakrantes supa balti koralai. Jei viešėsite šioje saloje, nepraleiskite progos susipažinti su povandeninio pasaulio turtais. O taip pat nuvykite ir į vieną iš gražiausių Tiomano paplūdimių – Juaros paplūdimį. Jis slepiasi rytinėje Tiomano pakrantėje – čia jus pasitiks ne tik palmių pavėsiai, auksinis smėliukas ir skaidrus vanduo, tačiau ir netoliese esantis vėžlių rezervatas.

Redango sala

Shutterstock.com nuotr./Redango sala
Shutterstock.com nuotr./Redango sala

Dar viena sala, kurią rekomenduojame aplankyti nardymo entuziastams – Redango sala (Redang). Ji apsupta koralinių rifų, pakrantėse plaukioja jūrų klounai, rykliukai, o ramiai gelmėse plūduriuoja medūzos. Povandeninis pasaulis čia išties užburiantis. Dar įdomiau tai, jog netoli Redango krantų nuskendę du Didžiosios Britanijos flotilės laivai, kurie lyg magnetai traukia nardytojus.

Redango saloje daug lankytinų vietų nėra. Tai žemės kampelis, kuris sužavės arba nardytojus, arba tuos keliautojus, kurie nori ramiai padrybsoti, pasimėgauti saulės voniomis, baltu smėliuku, maudynėmis ir atogrąžų augalų sodriai žalia spalva.

Borneo sala

Shutterstock.com nuotr./Borneo sala
Shutterstock.com nuotr./Borneo sala

Pasakodami apie Malaizijos salas negalėjome nepaminėti ir Borneo salos, dar žinomos Kalimantano vardu. Ši sala – kiek kitokia nei aptartos prie štai. Kodėl? Pirmiausiai dėl to, jog Borneo sala priklauso ne tik Malaizijai. Šią salą Malaizija dalinasi su dar dviem šalimis: Indonezija ir Brunėjumi. Kadangi šis straipsnis skirtas Malaizijos saloms, papasakosime apie Borneo dalį, kuri priklauso Malaizijai. O šioje salos dalyje įdomybių tikrai nestinga!

Bene didžiausia Borneo salos įžymybė – Mulu kalno nacionalinis parkas (Gunung Mulu). Ši saugoma gamtos teritorija driekiasi prie pat Brunėjaus sultonato pasienio ir apima kalno Mulu (2376 m) apylinkes. Karstinės uolos, gilūs kanjonai, vieni iš seniausių pasaulyje tropinių miškų, po žeme plytintys paslaptingi urvų labirintai – toks yra šis parkas. Ne veltui jis domina ne tik turistus, tačiau ir mokslininkus. Dar ir šiandien čia aptinkama dar neregėtų gyvūnų rūšių.

Visgi, Malaizijai priklausanti Borneo salos dalis garsėja ne tik paslaptingu nacionaliniu parku. Čia atvyksta ir daug turistų, svajojančių apie atostogas egzotiniuose paplūdimiuose. Vienas iš tokių paplūdimių slepiasi maždaug 6 km atstumu nuo Kota Kinabalu miestelio. Priešingai nei pačiame kurorte, šiame paplūdimyje, žinomame Tanjung Aru vardu, turistų ganėtinai nedaug. Todėl galima gerėtis ramybe, ilga smėlio pakrante ir džiaugtis nesibaigiančiomis maudynėmis.

Pangkoro sala

Shutterstock.com nuotr./Pangkoro sala, Fu Lin Kong
Shutterstock.com nuotr./Pangkoro sala, Fu Lin Kong

Išvertus iš malajų kalbos, pavadinimas „Pulau Pangkor“ reiškia „graži sala“. Pavadinimas nemeluoja – Pangkoro sala išties stulbinanti. Ji – nedidukė, tačiau galinti pasigirti puikiais paplūdimiais ir juose tvyrančia ramybe. Tad atostogas šioje saloje renkasi tie keliautojai, kurie nenori bruzdesio ir kurortams būdingo triukšmo.

Jei viešėsite šioje saloje, aplankykite Koralų paplūdimį, esantį vakarinėje Pangkoro pakrantėje. Purus iš švarus smėlis, medžių pavėsiai, nedaug žmonių ir kartais į paplūdimį atklystančios beždžionėlės – puikiai tiks tiems, kurie nori trumpam pabėgti nuo civilizacijos ir pailsėti.

Nors Pangkoro sala nedidukė, visgi, joje galima pasigrožėti ne tik gražia gamta, tačiau ir keliomis išties išskirtinėmis šventyklomis. Bene labiausiai turistų lankoma šventykla – daoistų Fu Lin Kong. Spalvingi pastatai ir įmantrios šventyklos dekoracijos sužavės tuos keliautojus, kurie, savo atostogų metu trokšta pažinti naują kultūrą.

Penango sala

Shutterstock.com nuotr./Penango sala
Shutterstock.com nuotr./Penango sala

Netoli šiaurės vakarinių Malaizijos krantų esanti Penango sala (Penang) – dar viena keliautojų pamėgta atostogų kryptis. Ši sala vilioja tuos turistus, kurie nori įvairovės: tiek pasimėgauti gamtos grožiu ir paplūdimiais, tiek pasivaikščioti miestų gatvelėmis, pabendrauti su vietiniais gyventojais.

Penango sostinė Džordžtaunas – vienas iš pagrindinių salos traukos centrų. Čia gausu kolonijinės architektūros pastatų, įvairiausių maldos namų, muziejų, o taip pat restoranų, siūlančių paragauti tradicinės virtuvės patiekalų.

Keliautojai, kurie mėgsta žygius į gamtą, keliauja į Penango nacionalinį parką. Jo teritorija gana nedidelė, tačiau joje veši išties tankios džiunglės, kuriose gyvena daugiau nei 400 skirtingų gyvūnų rūšių. Nacionaliniam parkui priklauso ir devyni paplūdimiai – jie itin švarūs, džiuginantys puriu auksiniu smėliuku ir šiltu jūros vandeniu.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Malaiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius