Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maroko gamtos didybė: nuo auksinio smėlio kopų iki tolumoje spindinčių viršukalnių

Afrikos šiaurės vakaruose esantis Marokas – keliautojų itin pamėgta atostogų kryptis. Spindintys imperatoriškieji miestai, spalvingos gatvelės, šurmuliuojančios aikštės, mintimis nunešančios į vaikystėje skaitytas „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakas, prieskoniais kvepiančios turgavietės – viešint Maroke įspūdžių bagažas kaupiasi ne dienomis ar valandomis, o minutėmis.
Legziros paplūdimys
Legziros paplūdimys / Shutterstock.com nuotr.

Marokas gali pasigirti ne tik unikalia kultūra ir istoriniu paveldu, bet ir įspūdinga gamta: raižyta kranto linija, didingais Atlaso kalnais, beribiais smėlynais, tarpekliais – šalies kraštovaizdis kupinas kontrastų. „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai jums siūlo paskaityti apie Maroko gamtos kampelius, kuriuos, viešint šioje spalvingoje valstybėje, išties verta aplankyti.

Todros tarpeklis

Shutterstock.com nuotr./Todros tarpeklis
Shutterstock.com nuotr./Todros tarpeklis

Esate žygių po gamtą gerbėjas? Jei taip, kelionės į Maroką metu būtų nuodėmė neaplankyti garsiojo Todros tarpeklio Aukštojo Atlaso kalnuose, netoli Tingyro miesto. Tarpeklio ilgis – beveik 40 km. Tad norint jį įveikti prireiks ne tik ryžto, bet ir nemažai energijos. Vis dėlto žygis – tikrai vertas jūsų pastangų, mat kelionėje laukia nepaprasto grožio vaizdai. Ypač paskutinėje atkarpoje, mat pabaigoje tarpeklis susiaurėja iki 10 metrų pločio!

Milžiniškos oranžinių atspalvių uolos, stebinančios įvairiomis formomis, viršuje matomas lopinėlis žydro dangaus, kartkartėmis išnyranti upės vaga – peizažai šioje vietovėje yra užburiantys. Ne veltui Todros tarpeklis vienas iš labiausiai keliautojų pamėgtų Maroko gamtos kampelių. Beje, jei svajojate išvysti Todros kraštovaizdį, tačiau bijote, jog jums neužteks jėgų įveikti visus 40 km pėsčiomis – skubame jus nuraminti. Palei tarpeklį driekiasi ir puikus asfaltuotas kelias, todėl tarpeklį galima apžiūrėti ir keliaujant automobiliu.

Legziros paplūdimys

123rf.com/Legziros paplūdimys
123rf.com/Legziros paplūdimys

Pabuvoję vidurio Maroke leiskimės į pažintį su šios šalies pakrante. Legzira – tai vienas iš unikaliausių Maroko paplūdimių, besidriekiantis maždaug 8 km palei Atlanto vandenyną. Smėliukas, besimainantis su akmenų ruožais, įmantrios uolienos, vėjai ir didelės bangos – toks šis paplūdimys. Ne veltui jį itin mėgsta banglenčių sporto entuziastai.

Vis dėlto, didžioji dalis keliautojų Legziros paplūdimį aplanko ne dėl didelių bangų, o dėl pakrantėje stūksančios akmeninės arkos. Tai – natūraliai, dėl pakrantės uolas veikiančios erozijos, susiformavusi arkos formos uola. Dar ne taip ir seniai, iki 2016 metų rugsėjo, tokių arkų Legziros paplūdimyje buvo dvi. Visgi, viena iš jų subyrėjo. Sakoma, jog tik laiko klausimas, kada pradės byrėti ir antroji arka. Todėl, kol dar ne vėlu, verta aplankyti šį gamtos stebuklą. Išskirtinai gražiai akmeninė arka atrodo saulei leidžiantis, kai paskutinieji dienos spinduliai apšviečia uolienas ir atsispindi Atlanto bangose.

Uzudo krioklys

Shutterstock.com nuotr./Uzudo krioklys
Shutterstock.com nuotr./Uzudo krioklys

Aukštojo Atlaso kalnuose, maždaug 150 km atstumu nuo charizmatiškojo Marakešo miesto, slepiasi dar vienas turistų itin pamėgtas Maroko gamtos kampelis – Uzudo krioklys. Pasiekti šią lankytiną vietą užtrunka kiek ilgiau, nei būtų galima nuspėti pagal atstumą: kelionės automobiliu nuo Marakešo trukmė bemaž trys valandos. Reikia įveikti vingiuotus kelius ir kalnuotas vietoves. Visgi, nuobodžiauti tikrai neteks, mat gamtos vaizdai viską atperka.

Uzudo krioklį sudaro trys pakopos, kurių bendras aukštis – 110 metrų. Tai – aukščiausias krioklys visoje šalyje. Apylinkėse uoliai vykdomas turizmas – aplink krioklį gausu kavinukių, viešbučių, o pats krioklys apsuptas žaliuojančios augmenijos. Beje, aplink Uzudo krioklį veikia nemažai vandens malūnų. Būtent nuo jų ir kilęs krioklio pavadinimas, mat žodis ūzūd berberų kalba reiškia girnas.

Dar viena turistus itin žavinti atrakcija – beždžionėlės. Jų Uzudo apylinkėse gyvena ne viena dešimtis. Beždžionėlės tikrai nėra kuklios, jos visai nesibaimina turistų, noriai priima jų siūlomus užkandžius. Tik nepamirškite saugoti savo akinių nuo saulės ar kepuraičių – beždžionės yra linkusios kartais pasisavinti joms nepriklausančius daiktus.

Agadyro pakrantė

Shutterstock.com nuotr./Agarido pakrantė
Shutterstock.com nuotr./Agarido pakrantė

Atlaso kalnų papėdėje, šalia Atlanto vandenyno įsikūręs Agadyro miestas – tai vienas iš pagrindinių Maroko uostų bei keliautojų itin pamėgtas atostogų kurortas. Įdomu tai, jog Agadyras – visiškai kitoks nei likę Maroko miestai. Per 1960-asiais metais įvykusį žemės drebėjimą Agadyras buvo kone visiškai suniokotas. To meto architektai nusprendė, jog naujai atstatytas miestas bus labai modernus. Prabangūs viešbučiai, palmių alėjos, švara – Agadyras primena Viduržemio jūros kurortą, o ne arabišką miestą.

Visgi šiuo straipsniu siekiame ne pristatyti Maroko miestus, o supažindinti jus su šios šalies gamtos perlais. Agadyras gali pasigirti nepaprasto grožio vandenyno pakrante, kuri tęsiasi beveik 10 km. Švari ir plati auksinio smėlio juosta, turkio spalvos vandenynas ir Atlanto bangų purslai – tikra atostogų idilė. Poilsiauti šiuose paplūdimiuose galima ištisus metus, mat net ir šalčiausiais mėnesiais vidutinė paros temperatūra retai kada nukrenta žemiau 20°C.

Šebi ergas

Shutterstock.com nuotr./Šebi ergas
Shutterstock.com nuotr./Šebi ergas

Sachara – didžiausia pasaulyje tropinė dykuma. Ji plyti Šiaurės Afrikoje ir apima net dešimties šalių teritorijas. Ne išimtis ir Marokas, todėl viešint šioje šalyje būtų nuodėmė savo akimis nepamatyti beribių smėlio plotų.

Keliautojams, norintiems aplankyti Sacharą, siūlomi įvairūs turai. Pavyzdžiui, dviejų dienų kelionė kupranugariais. Jos metu ne tik jojama dykuma, tačiau ir aplankomos oazės, dykumoje įsikūrę kaimeliai, nakvojama berberų nameliuose. Įprastai tokio turo metu aplankomas ir Šebi ergas – vienas iš dviejų Sacharos smėlynų Maroke. Jo kopos siekia 150 m aukštį, ergas tęsiasi iš šiaurės į pietus net 22 km. Būdingas smėlyno plotis – 5–10 km. Atrodytų, kad dykumos kraštovaizdis visada vienodas, tačiau tai nėra tiesa – Sacharoje pučiantys vėjai kasdien perkonstruoja Šebi ergo kopas. Pustomas smėlis sukuria išties unikalią panoramą.

Tubkalio nacionalinis parkas

Shutterstock.com nuotr./Tubkalio nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Tubkalio nacionalinis parkas

Atlaso kalnus šiame straipsnyje paminėjome jau ne kartą. Atėjo laikas susipažinti su aukščiausia šių kalnų viršūne – Tubkaliu. Didingas, 4 167 m aukščio kalnas stūkso maždaug 63 km atstumu nuo Marakešo miesto. Tai – aukščiausias kalnas ne tik pačiame Maroke, bet ir visoje Šiaurės Afrikoje.

1942 m. Tubkalis ir jo apylinkės, sudarančios 380 kvadratinių kilometrų plotą, įtrauktos į saugomų Maroko kampelių sąrašą. Vietovei suteiktas nacionalinio parko statusas. Teritorijoje stūkso ne viena Atlaso viršukalnė, čia gausu tarpeklių, uolienų, kalnų papėdės stebina žaliuojančiais slėniais. Pasiekti pačią Tubkalio viršukalnę nėra labai sudėtinga, todėl ši pramoga – itin mėgstama keliautojų. Nuo Tubkalio atsiveria žadą atimanti kalnų panorama, o giedrą dieną galima išvysti ir tolumoje plytinčius Sacharos smėlynus.

Akchouro krioklys

Shutterstock.com nuotr./Akchouro krioklys
Shutterstock.com nuotr./Akchouro krioklys

Uzudo krioklys, apie kurį pasakojome kiek anksčiau – aukščiausias visame Maroke. Tačiau savo grožiu jam nė kiek nenusileidžia ir Akchouro krioklys netoli Ševšaveno – miesto, garsėjančio savo mėlynosiomis gatvelėmis.

Krioklys slepiasi Talassemtane nacionalinio parko teritorijoje. Nuo Ševšaveno šis parkas nutolęs maždaug 35 km atstumu, keliautojams į jį organizuojami žygiai. Per juos apžiūrimas ne tik gražusis Akchouro krioklys, žavintis dvejomis kaskadomis ir apačioje susidarančiu ledinio vandens baseinėliu, kuris – puiki pramoga karštą vasaros dieną, bet ir įmantrios uolos, žaliuojanti augalija. Beje, visai netoli Akchouro krioklio slepiasi ir dar viena be galo įdomi vieta – Dievo tiltas. Tai – natūraliai tarp dviejų uolų susidaręs akmeninis „tiltelis“, žavintis turistus savo įdomia forma.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Maroką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius